Hannover Messe 2024 in teken van AI, digital twins en duurzaamheid

29 april 2024

De Hannover Messe 2024, die plaatsvond van 22 tot 26 april, markeerde een belangrijk keerpunt in de industriële sector door de integratie van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), digital twins en duurzaamheidsinitiatieven, zoals waterstof en gelijkstroom. Het evenement, dat dit jaar meer dan 130.000 bezoekers uit 150 landen trok, stelde 4000 exposanten in staat om hun nieuwste innovaties te tonen.

AI was overal te zien

Een van de meest prominente thema’s op de beurs was de verreikende impact van kunstmatige intelligentie op de industrie. AI-toepassingen waren zichtbaar in nagenoeg alle facetten van industriële operaties, van automatisering en machine learning tot voorspellend onderhoud en optimalisatie van productieprocessen. Demonstraties toonden aan hoe AI productiebedrijven helpt bij het efficiënter maken van hun operaties en het stimuleren van innovatie door snellere en nauwkeurigere data-analyse. Zeker ook de Duitse fabrikanten bleken de weg naar AI volledig te hebben gevonden.

Digital twins voor specifieke doeleinden

Een ander innovatief aspect dat uitgebreid werd gepresenteerd, was het gebruik van digital twins, ook wel virtual twins genoemd. Deze oplossingen werden belicht en gedemonstreerd zodat hun vermogen om nauwkeurige simulaties van fysieke assets te creëren goed zichtbaar werd. Digital twins zijn voor steeds meer bedrijven essentieel voor verbeterde monitoring, onderhoud en planning.

Exposanten toonden praktische toepassingen die de manier waarop bedrijven hun supply chain beheren en hun serviceaanbiedingen optimaliseren sterk kunnen verbeteren. De implementatie van digital twins in de industriële sector faciliteert een dieper begrip van productieprocessen en klantinteracties, wat leidt tot verbeterde operationele efficiëntie en klanttevredenheid.

Interessant is ook om te zien dat er steeds meer digital twins ontstaan die voor specifieke doeleinden worden ontwikkeld. Zo zien we steeds meer initiatieven rond bijvoorbeeld specifiek op serviceverlening gerichte digital twins, maar ook digital twins op het in kaart brengen, aansturen en simuleren van complete supply chains. Een bedrijf doet er goed aan om niet alles met één digitaal twin op te lossen. Mits er sprake is van één onderliggend datamodel zitten er belangrijke voordelen aan het werken met digital twins voor specifieke toepassingen.  

Duurzaamheid was eveneens een kernonderwerp op de Hannover Messe, met een sterke focus op de integratie van waterstoftechnologie en de toepassing van gelijkstroomsystemen binnen industriële omgevingen. Deze technologieën werden gepresenteerd – onder andere door de Open DC Alliance (ODCA) – als essentiële componenten voor het bereiken van een koolstofneutrale productie. De beurs toonde hoe waterstof als een schone energiedrager kan dienen en hoe gelijkstroomsystemen efficiëntie kunnen verhogen in energie-intensieve industrieën. Discussies en sessies richtten zich op de uitdagingen en kansen van deze technologieën, inclusief de noodzaak voor beleidsmakers om ondersteunende regelgeving te creëren die de adoptie van deze duurzame oplossingen versnelt.

Kennis delen en netwerken

Het programma bood ook talrijke mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en netwerken. Met uiteenlopende evenementen zoals keynotes, panelgesprekken en workshops, konden deelnemers kennis delen, leren van Industry leaders en inspiratie opdoen bij startups die met nieuwe innovaties naar Duitsland waren gekomen. De interactieve aard van de beurs zorgde ervoor dat bezoekers niet alleen konden leren over bestaande en nieuwe technologische trends, maar ook praktische inzichten en tools konden verkrijgen die ze direct in hun eigen bedrijfsomgevingen kunnen implementeren. Ook de Nederlandse industrie liet hierbij goed van zich horen, zoals wel bleek uit een druk bezochte netwerkborrel. 

Wat vooral interessant was aan de Hannover Messe 2024 was het optimisme en het geloof in technologie, dat weer terug lijkt. Met name opvallend was de interdisciplinaire samenwerking die op tal van stands en in tal van presentaties zichtbaar was. Waterstof produceren op industriële schaal met daarbij een AI-omgeving om de productie en afname te optimaliseren. Sowieso waren er dit jaar zeer veel IT-bedrijven aanwezig, meer nog dan vorige jaren. Cybersecurity was uiteraard een belangrijk thema voor hen, maar ook de cloud was zeer nadrukkelijk aanwezig. 

Innovaties nauwgezet volgen

Tenslotte nog een startup die een oplossing heeft ontwikkeld die in deze tijden waarin de technologische innovaties zo snel op ons afkomen, dat het bijna niet meer bij te houden is: GetFocus. Het is bovendien een startup die laat zien hoe internationaal de techwereld inmiddels is: de oprichter is een Pool, ze hebben hun thuisbasis in Rotterdam en ze hebben inmiddels klanten over de hele wereld. 

Wat ze doen? Ze hebben een – zeg maar – zoekmachine ontwikkeld waarmee een bedrijf specifieke onderwerpen goed in kaart kan brengen. Het is een combinatie van search en kennismanagement dat al door grote en kleine bedrijven wordt ingezet – van BASF tot de Amerikaanse federale overheid – om specifieke onderwerpen te volgen. Daarbij kan gepost worden uit talloze bronnen: van nieuw gepubliceerde persberichten van bedrijven die actief zijn in het te volgen segment tot nieuwe whitepapers, van rechtszaken over het onderwerp tot patentaanvragen en van klantcases die in de media worden gepubliceerd tot nieuws over overnames, faillisementen en dergelijke. 

De conclusie na een week in Duitsland zal duidelijk zijn: de Hannover Messe 2024 was een zeer interessant event.  

Pin It on Pinterest

Share This