Overname van Cambridge Semantics helpt Altair om bij data-uitwisseling context van gegevens te behouden

24 april 2024

Altair, een aanbieder van software voor onder andere de manufacturing- en finance-sector, heeft Cambridge Semantics overgenomen. Dit is een leverancier van zogeheten datafabrics en analytische graph-databases. Dit zijn hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om ervoor te zorgen dat data bij exporteren en importen in andere programmatuur zijn betekenis behoudt.

Wat deze overname interessant maakt, is dat Altair nu in staat is context te bieden aan gegevens die worden uitgewisseld of geïmporteerd. Gegevens worden gegenereerd met eigen software en vervolgens in eigen databases vastgelegd. Het importeren van deze gegevens naar andere software is vaak goed mogelijk, maar het wordt lastiger als we de betekenis van deze gegevens precies willen begrijpen. De datafabric van Cambridge Semantics legt als het ware een laag over al deze databases en andere gegevensbronnen heen, zodat alle metadata of context bij een import wordt meegenomen naar de nieuwe omgeving. Hierdoor wordt bij een import van data niet alleen de data zelf binnengehaald, maar ook wat die data nu precies betekent. Als uit een database met sensordata uitsluiten de gemeten waarden – zeg maar: een reeks getallen – worden geïmporteerd is la snel niet meer duidelijk wat de eenheid is die achter dit getal hoort zes taan. Voorbeeld: als data wordt een reeks getallen binnengehaald. Gaat het dan om een temperatuurwaarde, een gewicht, het aantal metingen, noem maar op. De datafabric van Cambridge Semantics zorgt ervoor dat deze eenheden – met andere woorden: de betekenis van de data – bij een export of import bij de data blijft.

Altair beschikt al over een product genaamd Monarch, dat ook helpt om gegevens uit hun oorspronkelijke bronnen te halen. Deze tool kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens en kennis uit PDF-bestanden te halen. Een goed voorbeeld daarvan is het extraheren van een onderhoudsgeschiedenis uit PDF-rapporten die door servicemonteurs worden ingediend na het uitvoeren van onderhoud aan een machine. Hoewel de onderhoudsgeschiedenis in de vorm van deze PDF’s beschikbaar is, kan deze lastig toegankelijk zijn, aangezien een mens de PDF’s moet lezen om relevante gegevens eruit te halen. Monarch helpt om deze gegevens uit de PDF’s te halen en van context en betekenis te voorzien.

De technologie van Cambridge Semantics zal worden geïntegreerd in RapidMiner. Deze tool voor data-analyse en AIO is bedoeld voor gebruik door domeinexperts. Dit is een bewuste aanpak van Altair, zoals Christian König, een presales engineer van Altair, tijdens de Hannover Messe 2024 uitlegt: “We willen dat bedrijven en gebruikers vertrouwen hebben in moderne technologie zoals AI. Wij positioneren AI-tools als hulpmiddelen waarmee een kenniswerker zijn of haar werk beter of bijvoorbeeld sneller kan doen. Het is niet iets bedreigends dat zijn of haar baan zal overnemen. Daarom zijn tools als Monarch en RapidMiner goede voorbeelden van tools die kenniswerkers in hun dagelijks werk kunnen gebruiken om hun werk nog beter te doen.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This