Proximus verbetert klantervaring met nieuw, centraal app-ecosysteem gebaseerd op Mendix low-code

9 april 2024

Proximus, een leverancier van digitale diensten en communicatie-oplossingen in België, heeft het low-code platform van Mendix geselecteerd voor de ontwikkeling van Proximus+. Deze nieuwe applicatie fungeert als een hub waarmee miljoenen consumenten gebruik kunnen maken van een breed scala diensten – waaronder ook niet-telecomgerelateerde – uit het Proximus-ecosysteem van partners en leveranciers. Proximus+ werd in slechts één jaar tijd gebouwd met Mendix en bracht zes bestaande React Native-applicaties samen in één enkele native mobiele UX. De applicatie is een belangrijke onderscheidende factor voor Proximus en ondersteunt het bedrijf bij het behouden van zijn leidende positie.

Proximus verbindt 2.8 miljoen klanten, onder andere 1.1 miljoen of convergente klanten. De verschillende klantgerichte oplossingen van het bedrijf zorgden voor een versnipperde ervaring. Bovendien maakten verouderde systemen en trage ontwikkelingscycli het een uitdaging om ervaringen te bieden waarmee ze zich voldoende konden onderscheiden. Proximus had de visie om hun applicatie-ecosysteem samen te brengen in één ‘super app’, waarmee een uniforme ervaring ontstaat met één ‘voordeur’ die opent naar verschillende oplossingen. Om dit te realiseren ging men op zoek naar de meest efficiënte ontwikkelmethode en kwam uit bij low-code. Na een uitgebreid selectieproces met verschillende leveranciers koos Proximus voor het Mendix-platform.

Georgi Van Droogenbroeck, Product Owner Consumer Strategy & Digital Ecosystems: “De keuze voor Mendix is grotendeels gebaseerd op de flexibiliteit van het platform. Ten eerste biedt het goede mogelijkheden om eenvoudig uit te breiden. Daarnaast draait Mendix native mobile op React Native, waarmee we specifieke widgets kunnen ontwikkelen. We hebben veel maatwerk eisen, dus de flexibiliteit van het hergebruiken van React Native en het uitbreiden van de kernvaardigheden die we al in huis hadden, was een enorm voordeel.”

Flexibiliteit Mendix-platform sluit aan bij bedrijfsstrategie

Leiders bij Proximus zagen ook dat het Mendix-platform hun bedrijfsstrategie ondersteunde om flexibeler te worden. Ontwikkeling met Mendix sluit bovendien naadloos aan bij het collaboratieve, iteratieve karakter van agile-ontwikkeling, dat steeds populairder werd binnen Proximus. Ook heeft het Mendix-platform Proximus geholpen wendbaarder te worden, waardoor men een ecosysteem kon creëren van herbruikbare en samenstelbare app-functionaliteit en design-elementen met een robuuste beveiliging en architectuur. Proximus+ werd binnen een jaar ontwikkeld door een crossfunctioneel, flexibel team van ontwikkelaars, ontwerpers en zakelijke stakeholders en brengt zes bestaande React Native-applicaties samen in één native mobile UX. “Mendix is ​​een geweldige facilitator voor agile werken. Terwijl we met multidisciplinaire teams aan het platform werkten, zagen we dat de kloof tussen business, design en IT kleiner werd en dat iedereen vanuit dezelfde visie werkte”, aldus Van Droogenbroeck.

In de cross-functionele teams bij Proximus die Mendix gebruiken werken ruim 40 mensen met verschillende achtergronden. De nauwe samenwerking leidt nu al tot nieuwe ideeën voor onder meer een betere winkelervaring, sales tools en loyaliteitsprogramma’s. Van Droogenbroeck: “Het was nodig onszelf opnieuw uit te vinden, omdat we relevant willen blijven voor onze gebruikers. We hebben niet voor niets voor low-code gekozen om deze complexe uitdaging aan te gaan. De herbruikbaarheid, time-to-market en kostenefficiëntie van Mendix hebben direct invloed op de manier waarop we onze klantervaring en ons bedrijf ontwikkelen. We zijn aangenaam verrast door de resultaten die we tot nu toe hebben gezien.”

Proximus+ werd onlangs geïntroduceerd als upgrade van de bestaande MyProximus-app die al 1,3 miljoen gebruikers telde. Klanten kunnen nu gebruikmaken van digitale diensten zoals ‘Neighborhood’, waar ze contact kunnen leggen met hun community en tips of evenementen kunnen delen. Met de app kunnen ze ook gebruikmaken van mobiliteitsdiensten, treinkaartjes kopen, vervoersschema’s bekijken of parkeeracties betalen.

Mendix faciliteert platform-strategie

Het ontwikkelen van Proximus+ met low-code is niet alleen een goede keuze om huidige uitdagingen aan te pakken, maar biedt ook flexibiliteit om in de toekomst te kunnen evolueren. Low-code versnelt de time-to-market doordat Proximus zelf op een gecontroleerde manier kan werken aan de verdere ontwikkeling van het ecosysteem met herbruikbare integraties en functionaliteit.

Tina Hernalsteen, Ecosystem Lead bij Proximus: “Naarmate we het Proximus+-aanbod volwassener maken, willen we overschakelen van een applicatie naar een platformbenadering die onze klanten en partners met elkaar verbindt. Het is een verdere evolutie in het verminderen van de frustratie van klanten over de veelheid aan applicaties. Zij kunnen op ons vertrouwen als de enkele, veilige toegangspoort tot de diensten die zij nodig hebben. Wij zien dat Mendix over de juiste ingrediënten beschikt om deze platform-strategie in de toekomst te faciliteren.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This