De toekomst van ERP is geautomatiseerd, conversational en bevindt zich in de cloud

3 april 2024

Er wordt veel nagedacht en gepraat over wat AI in de toekomst kan brengen, maar de toekomst van enterprise resource planning (ERP) is minstens zo interessant. Dit onderwerp mist misschien de glamour van AI, maar heeft voor veel werkenden een grotere impact op hun dagelijkse werk. Een onderwerp waar ik dus graag induik in deze blog!

Conversational user interfaces worden mainstream

​Een voorspelling over ERP die blijft terugkomen is dat conversational user interfaces steeds gebruikelijker worden, zeker na de komst van ChatGPT. Het is namelijk aannemelijk dat ChatGPT en andere large language models (LLM’s) oude chatbots opvolgen. Deze technologieën zijn goed in het voeren van soepele gesprekken, die lijken op de gesprekken tussen twee mensen. Dat zorgt ervoor dat onze gesprekken met software niet meer zo stijfjes en foutgevoelig zijn als in het verleden. Een solide basis voor een samenwerkingsrelatie tussen mensen en technologie dus.

Cloud ERP voor iedereen toegankelijk

Een andere verwachting is dat ERP steeds sterker zal worden geautomatiseerd, waardoor de lijn naar ‘omnichannel ERP’ wordt doorgezet. Ik verwacht hier eenzelfde evolutie als bij databases en clouds, waarbij bedrijven aanvankelijk een sterke voorkeur vertoonden voor een specifieke leverancier en bijbehorende tools. Tegenwoordig maakt dit minder uit en ligt de focus vooral op welke software geschikt is om specifieke doelen mee te bereiken.

Verder is de verwachting dat de toekomst van ERP zich vooral in de cloud afspeelt. Dit biedt namelijk veel voordelen: een snellere implementatie, schaalbare rekencapaciteit, toegang vanaf elke locatie, minder beheeroverhead, eenvoudige uitrol naar andere landen en regio’s, gespreide betalingen, moderne software die regelmatig wordt bijgewerkt, toegang tot de beste applicaties en apparaatonafhankelijk gebruik. Hosting op locatie blijft waarschijnlijk een optie in unieke situaties, waarbij het hardwareverbruik inzichtelijk is. Of voor organisaties die vastzitten aan bepaalde wetgeving of brancherichtlijnen.

Daarnaast is de verwachting is dat de tarieven voor ERP-oplossingen zullen veranderen. De tarieven worden dan gebaseerd op de gegevensoverdracht en het aantal transacties, net zoals er bij andere clouddiensten en zakelijke software is gebeurd.

Afstappen van maatwerk

​De lijst met verwachte ontwikkelingen is echter nog niet af. Zo wordt er ook verwacht dat organisaties de standaardinstellingen van ERP-oplossingen zullen omarmen. Decennialange ervaring met het gebruik van ERP-oplossingen leert namelijk dat maatwerk complexiteit in de hand kan werken. Tenzij je klanten op een heel andere manier bedient dan je concurrenten doen, is het veel gemakkelijker om processen aan te passen aan de ingebouwde workflows, procedures en ‘drag and drop’ variaties van moderne ERP-oplossingen. Deze zijn namelijk ontwikkeld op basis van onderzoek naar best practices. Verder verwacht ik dat meer organisaties een beroep zullen doen op apps en software connectors van andere leveranciers, zodra marktleiders ecosystemen rond hun ERP-investeringen gaan bouwen.

Dit zijn alle voorspellingen voor de toekomst van ERP. Het zijn er nogal een hoop he? Organisaties die zich nog in de ‘on premise’-wereld wereld bevinden, raad ik aan om de overstap naar de cloud te maken. Dat is immers de plek waar alle innovatie plaatsvindt.

Claus Jepsen

Claus Jepsen

Claus Jepsen, CTO bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This