Werken met virtual twins en robots biedt interessante voordelen

26 maart 2024

Van 22 tot 26 april 2024 presenteert Dassault Systèmes op de Hannover Messe oplossingen die de concurrentiepositie van industriële bedrijven versterken. In een tijdperk met een tekort aan geschoold personeel, pakt Dassault Systèmes de knelpunten aan met virtual twins en op robots gebaseerde automatisering. 

In Hal 17 op stand E16 demonstreert het technologiebedrijf de voordelen van end-to-end digitalisering op het 3DEXPERIENCE-platform. Hierbij besteedt het ook aandacht aan de integratie van autonome mobiele robots (AMR’s) voor flexibele productie. Dit gebeurt samen met partner OMRON.

Onderdeel van de showcase met OMRON is de Asset Administration Shell (AAS), beheersoftware van de Industrial Digital Twin Association (IDTA). Deze dient ter ondersteuning van op standaarden gebaseerde gegevensuitwisseling in de productie. Beide partners zullen aan de hand van een flexibele productie-installatie de interactie met het 3DEXPERIENCE-platform demonstreren. Dit is bedoeld om waardeketens te optimaliseren en nieuwe bedrijfsmodellen te creëren. AAS zal de standaardisatie van het digitale industriële landschap actief bevorderen.

Virtual twin-ervaringen vereenvoudigen productieprocessen

De gezamenlijke showcase van Dassault Systèmes met OMRON bestaat uit een werkvloer met mobiele, autonome robots, inclusief vier stations van het productieproces. Op de stand ontdekken beslissers en managers uit de maakindustrie hoe virtual twin-ervaringen het gehele proces van fabrieksplanning tot exploitatie vereenvoudigen, de efficiëntie verhogen en de flexibiliteit vergroten.

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Systeemplanning in de pre-salesfase – Productielijnen kunnen vooraf in 3D worden gepland op het 3DEXPERIENCE-platform. Daardoor passen nieuwe machines en mobiele robots in de lay-out en zijn deze optimaal gepositioneerd, bijvoorbeeld als het gaat om de stroomvoorziening en wandelpaden. Het gebruik van een virtual twin vergroot bovendien de flexibiliteit en efficiëntie door robotsimulaties en het ontwerpen van nieuwe workflows.
  • Virtuele inbedrijfstelling – Om een soepele integratie te garanderen, kunnen workflows vooraf virtueel worden gesimuleerd. Ook het testen van verschillende scenario’s vóór de fysieke inbedrijfstelling is mogelijk. Hierdoor kunnen fouten in het besturingsproces en knelpunten in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Bedrijven profiteren op deze manier van kortere installatietijden en efficiënte processen.
  • Beheer – Hoe groter de vloot van mobiele robots, hoe complexer het monitoren en beheren van de operaties wordt. De virtual twin op het 3DEXPERIENCE-platform lost dit op met een controlecentrum. Het brengt operationele gegevens zoals belangrijke prestatie-indicatoren en informatie over materialen in realtime samen, waardoor een uitgebreid overzicht ontstaat.
  • After-salesservice – Een specifieke virtual twin, die individueel is afgestemd op de eisen van de klant, maakt duurzaam en voorspellend onderhoud mogelijk gebaseerd op actuele data. Kunstmatige intelligentie en machine learning analyseren sensordata en kunnen daarmee potentiële storingen in een vroeg stadium detecteren en verhelpen.

Proactief plannen van onderhoud kan stilstand aanzienlijk verminderen. Bovendien is de integratie van augmented reality-technologie mogelijk. Deze brengt de werkelijke omgeving zonder beperkingen in beeld, terwijl het aanvullende virtuele informatie over het camerabeeld van een tablet-pc of smartphone projecteert. Dit vergemakkelijkt nauwkeurige diagnoses en draagt bij aan het verkorten van de tijd die nodig is voor reparaties.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This