Altair Enlighten Award voor innovaties duurzaam lichtgewicht ontwerpen

20 maart 2024

Altair gaat dit jaar de Altair Enlighten Award 2024 toekennen aan innovaties op het gebied van duurzaam lichtgewicht ontwerpen, die de CO2-voetafdruk verkleinen, het energie- en waterverbruik reduceren en hergebruik van materialen stimuleren. 

Deze award wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met het Center for Automotive Research (CAR).

Nieuwe duurzame categorie

Dit jaar is er een nieuwe ‘sustainable computing’ categorie voor de Altair Enlighten Award, welke door Google Cloud wordt gesponsord. Daarin wordt gekeken naar innovaties en technologieën voor het meten van duurzaamheid, het optimaliseren van hulpbronnen- en energie-efficiëntie, het ontsluiten van nieuwe kansen voor de transitie naar een koolstofarme economie, het creëren van duurzamere oplossingen en milieuvriendelijk computergebruik. 

De categorieën zijn dit jaar:

  • Duurzaam product: voor een productievoertuig (of een grote systeemmodule) die emissiereductie, lichtgewicht, materiaalcirculariteit en veiligheidsvooruitgang omarmt.
  • Duurzaam proces: voor processen die emissiereducties, hergebruik en/of recycling van materialen en waterbesparing tijdens productie- of engineeringfasen mogelijk maken.
  • Lichtgewicht: voor massareductie van een voertuigmodule, subsysteem of component.
  • Technologie: voor technische innovaties die het lichter maken van voertuigen mogelijk maakt, inclusief materiaal, productieproces, ontwerpmethode of verbindingstechnologie.
  • Toekomst lichtgewicht: voor een proces, materiaal of technologie die nog niet in productie is, maar een aanzienlijk potentieel heeft om het lichtgewicht van voertuigen te bevorderen.
  • Verantwoorde AI: voor een verantwoorde AI-toepassing in de gehele waardeketen van de autosector, vanaf ontwerp en engineering tot en met de productie en operationeel gebruik.
  • Sustainable computing: voor innovaties en technologieën gericht op de energie-efficiëntie, het gebruik van hernieuwbare energie, het reduceren van de milieu-impact en bijdragen aan een duurzamer computergebruik.

“De Altair Enlighten Award beloont de beste prestaties van de automobielindustrie op het gebied van duurzame technologie”, zegt James R. Scapa, oprichter en CEO van Altair. “Aangezien we de dringende behoefte aan duurzamere mondiale transporttechnologie blijven zien, is onze Enlighten Award een belangrijke onderscheiding die de toekomst van duurzaamheidsinspanningen binnen de automobielindustrie laat zien.”

“Google Cloud is blij om met Altair samen te werken voor de Enlighten Award 2024”, zegt Justin Keeble, managing director for global sustainability bij Google Cloud. “Wij weten dat Altair zich al lang inzet om organisaties te helpen bij het duurzamer ontwerpen en produceren van producten. Wij zijn er trots op dat we diezelfde organisaties kunnen helpen hun digitale voetafdruk koolstofvrij te maken en duurzamer te gaan werken.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat de 12e editie van de Enlighten Award de meest innovatieve editie tot nu toe wordt en zijn verheugd deze prijs opnieuw samen met Altair uit te reiken”, aldus Alan Amici, president en CEO van Center for Automotive Research. “Duurzaamheid is in de automobielsector een mondiale noodzaak, daarom verheugt het ons de beste prestaties onder de aandacht te kunnen brengen en organisaties van alle specialiteiten en bedrijfsomvang te erkennen.”

De Altair Enlighten Award, een prijs waarin zowel bedrijven, overheden, docenten, studenten als consumenten interesse hebben, belicht de beste innovaties op het gebied van duurzaamheid. Deze award is al eerder gewonnen door GM, Ford, Stellantis, Harley-Davidson, Toyota, Nissan, Mazda, Ferrari, JLR, Mercedes, BMW, SAIC-GM-Wuling (SGMW) en anderen.

Bezoek voor meer informatie over de Altair Enlighten Award, of om een inzending in te dienen: https://altair.com/enlighten-award. Inzendingen moeten vóór 31 mei 2024 zijn ontvangen. Daarna vindt eind juni de definitieve beoordeling plaats en worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op 6 augustus 2024 bij de jaarlijkse CAR Management Briefing Seminars (MBS).

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This