Vier Best Practices voor Multi-Cloud DevOps van emma

8 februari 2024

Multi-cloud kan een soort Zwitsers zakmes zijn voor DevOps. Het voegt veelzijdigheid en aanpassingsvermogen toe aan de bestaande DevOps-praktijken en -methodologieën. Het belangrijkste is dat het keuzevrijheid biedt – of beter: herstelt – waardoor DevOps strategisch kan kiezen uit verschillende cloudaanbieders op basis van de unieke vereisten van elke applicatie en de verschillende onderdelen ervan tijdens alle ontwikkelingsfasen. 

Met multi-cloud DevOps kun je het meest kosteneffectieve cloud-platform kiezen voor ontwikkeling. Tijdens het testen kun je vervolgens naar een ander platform verhuizen omdat daar bijvoorbeeld de meest robuuste testtools beschikbaar zijn. Voor productie kun je weer een andere cloud kiezen vanwege de beste beveiligingsfuncties en bijvoorbeeld wereldwijde netwerkinfrastructuur.

Een succesvolle multi-cloud DevOps-operatie vereist één cruciale factor – consistentie! Applicatie-implementaties, -configuraties en -gedrag moeten consistent zijn in verschillende cloud-omgevingen. Maar variaties in infrastructuurvoorzieningen, resource-configuraties of afhankelijkheden kunnen leiden tot scenario’s waarbij een applicatie zich anders gedraagt op het ene cloud-platform dan op de andere. Het switchen tussen platformen kan soms moeilijk zijn, maar tegelijkertijd zeer lonend als je het eenmaal voor elkaar hebt. In dit artikel geven we een aantal aanbevelingen voor het bouwen van een robuuste multi-cloud DevOps pipeline voor het bereiken van uniforme prestaties, beveiliging en functionaliteit – in elke omgeving.

1. Gebruik een cloud-agnostische CI/CD-tool chain

Tool chains van leveranciers zoals AWS CodePipeline zijn vaak nauw gekoppeld aan hun onderliggende platformen. Het doel is om het moeilijk te maken om te migreren of andere clouds aan de mix toe te voegen. Gebruik in plaats daarvan tools die compatibel zijn met verschillende platforms. Dit maakt consistente deployment pipelines mogelijk voor elke onderliggende cloud-infrastructuur die u later kunt kiezen.

Een cloud-agnostische tool chain zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit Git voor het vastleggen van code, Jenkins voor automatisering van het bouwen, Terraform voor het beschikbaar stellen van infrastructuur en JUnit voor testautomatisering. Deze tools ondersteunen integraties met meerdere cloud-aanbieders. Ze bevorderen bovendien het aanpassingsvermogen en verminderen het risico op inconsistenties in de implementatie of een gebrek aan ondersteuning bij de overgang naar of communicatie tussen verschillende cloud-omgevingen.

2. Standaardiseer door abstracties te omarmen

Abstracties stellen DevOps in staat om gestandaardiseerde interfaces en sjablonen te definiëren die een consistente en vereenvoudigde manier bieden voor interactie met resources van verschillende cloud-aanbieders. Dit kan worden gedaan door praktijken zoals virtualisatie, containerisatie en Infrastructure as Code (IaC) die de onderliggende complexiteit van verschillende cloud-infrastructuren op verschillende niveaus abstraheren. Standaardisatie komt van pas wanneer verschillende applicaties en applicatiecomponenten in verschillende clouds met elkaar moeten communiceren. De sleutel is een platform-agnostische aanpak, waarbij gestandaardiseerde containerisatieplatforms zoals Docker en Kubernetes en IaC-tools zoals Terraform en Ansible worden gekozen. 

3. Benadruk automatisering voor consistentie

Automatisering vormt de kern van DevOps. Automatiseer taken zoals provisioning, configuratie, testen en implementatie om fouten en inconsistenties te voorkomen die onvermijdelijk optreden bij handmatig ingrijpen. Door automatisering worden repetitieve taken zoals het schalen van infrastructuur, het uitrollen van updates en het beheren van configuraties beheersbaar voor alle cloud-omgevingen. Het zorgt niet alleen voor consistentie in de levering van applicaties, maar creëert ook een basis voor een betrouwbaardere en naadloos schaalbare multi-cloud DevOps-omgeving. 

Centraliseer bewaking en beheer

Kies voor een gecentraliseerde monitoring- en beheeromgeving zoals het emma-platform voor een geconsolideerd overzicht van alle cloud-omgevingen. Gecentraliseerde monitoring en beheer kunnen end-to-end zichtbaarheid bieden in de gehele cloud-infrastructuur en één enkele versie-van-de-waarheid voor DevOps en CloudOps die moeten samenwerken om een naadloze multi-cloud DevOps-implementatie te garanderen.

Het emma-platform vereenvoudigt multi-cloud DevOps

Multi-cloud DevOps kan uitdagend lijken, maar met de juiste processen en platforms hoeft dat niet zo te zijn. Het emma-platform, een uitgebreide applicatie voor cloud management, biedt een holistische set functies waarmee DevOps-teams hun applicatie-implementatie kunnen spreiden over een willekeurig aantal clouds of cloud-typen met opmerkelijke efficiëntie, consistentie en betrouwbaarheid. 

Dit is hoe het emma-platform kan helpen:

  1. Strategische selectie van cloud services – Het emma-platform biedt één gebruiksvriendelijke interface voor het vinden van de meest geschikte cloud provider voor applicaties en hun componenten op basis van locatie en prijsaanbiedingen. DevOps kan applicaties centraal inzetten op elke cloud en gebruikmaken van de geavanceerde AI van het emma-platform voor het analyseren van workloads, het voorspellen van gedrag en het verzamelen van gebruiksinzichten voor geïnformeerde besluitvorming met het oog op kostenoptimalisatie. 
  2. Gecentraliseerde bewaking en beheer – emma’s applicatie voor cloud-beheer biedt een uniform platform met holistische monitoring- en beheermogelijkheden voor alle cloud-omgevingen – public, private en hybride. DevOps kan resource hogs identificeren, per project limieten voor resources instellen, beleidsregels voor gebruik opstellen, rollen definiëren en beheren, aanbevelingen voor overstappen doen en applicaties migreren, allemaal via één enkele applicatie. 
  3. Een vendor-agnostische DevOps tool chain – Het emma-platform biedt in-app integraties met tools en platformen van derden voor het bouwen van een uitgebreide, cloud-agnostische DevOps tool chain. De DevOps-medewerkers kunnen hun vertrouwde tools voor beveiliging, opslag, ontwikkeling, automatisering en dergelijke  kiezen op de emma-marktplaats. Dankzij integraties met tools als Jenkins, ArgoCD, Redneck en GitLab CI/CD kan een DevOps-team het emma-platform gebruiken als een one-stop-shop voor hun volledige DevOps tool chain. 
  4. Uitgebreide mogelijkheden voor abstracties en automatisering – Het emma-platform abstraheert de complexiteit van de onderliggende cloud-infrastructuur. Het biedt DevOps een gestandaardiseerde, no-code interface voor het creëren en inzetten van instances op elke cloud van hun keuze. Het enige wat nodig is, is een paar klikken en geen codering, waardoor ‘Dev’ (met andere woorden, de developers) de resources kan leveren en de omgevingen kan configureren die ze nodig hebben zonder dat dit een extra belasting voor ‘Ops’ met zich meebrengt. Integratie met tools als Jenkins en GitLab CI/CD, die verschillende stadia van de development lifecycle automatiseren, vergemakkelijkt het creëren van efficiënte en gestroomlijnde multi-cloud DevOps-pijplijnen. 

Laten we het zo samenvatten: emma’s platform voor management is een krachtige bondgenoot voor DevOps-teams die door de complexiteit van multi cloud-omgevingen navigeren. Rust daarom DevOps uit met de uitgebreide functies en naadloze integraties van het emma-platform om het volledige potentieel van multi-cloud te realiseren via naadloze en efficiënte multi-cloud DevOps-pijplijnen. 

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This