Vier manieren om als CIO de multicloud-revolutie te omarmen

5 februari 2024

Volgens marktstudiebureau Gartner zullen de wereldwijde uitgaven aan public cloud services naar verwachting met 21,7% stijgen tot een totaal van 597 miljard dollar in 2023, omdat bedrijven de cloud blijven zien als een strategisch platform voor digitale transformatie. De onmiddellijke voordelen van cloud computing zijn inderdaad welbekend, maar toch denken heel wat organisaties niet na over de langetermijnkosten van deze technologie. Hier zijn vier overwegingen voor een robuuste multicloud-strategie.

Snelheid en flexibiliteit zijn van cruciaal belang voor een organisatie. Om mee te blijven in die concurrentiële race draaien organisaties vaak applicaties en workloads in meerdere omgevingen: in public clouds, co-lo faciliteiten, in hun eigen datacenters, of aan de edge. Het levert echter ook een toegenomen operationele complexiteit op, waarmee IT-teams vaak worstelen. Dat leidt, op zijn beurt, tot uitdagingen als onvoorspelbare kosten, problemen met de interoperabiliteit van workloads, een vaardigheidskloof tussen teams, en onenigheid over waar applicaties moeten worden ondergebracht. Daarnaast nemen organisaties vaak nieuwe ecosystemen over via fusies en overnames, is er niet zelden een zekere graad van shadow IT binnen de organisatie, en zijn er andere omgevingen die moeten worden beheerd en onderhouden. Het vertraagt de besluitvorming, kan beveiligingsrisico’s met zich meebrengen, en weerhoudt organisaties ervan de IT-souplesse te bereiken waar ze in eerste instantie naar streefden. 

Problemen door verspreiding

Wanneer gegevens en applicaties verspreid zijn over verschillende locaties, kan dat meer wrijving dan rendement opleveren. De meeste organisaties die zich in deze situatie bevinden, hebben te maken met meerdere problemen, van stijgende kosten voor cloud, opslag en uitstroom van data tot beperkte zichtbaarheid en problemen met het migreren van gegevens en apps tussen locaties. Deze factoren belemmeren hun innovatievermogen.

Een goed ontworpen multicloudstrategie speelt een hoofdrol in het versneld omzetten van ideeën naar impactvolle resultaten. Het helpt organisaties om snel IT-resources toe te voegen zonder kapitaaluitgaven, terwijl het de flexibiliteit en schaalbaarheid verhoogt en ruimte creëert om te innoveren. Organisaties kunnen deze kans echter alleen grijpen als hun multicloud-omgeving bewust ontworpen is, in plaats van toevallig gekozen. Met de juiste strategie kunnen CIO’s de complexiteit van multicloud overwinnen en tegelijkertijd de voordelen maximaliseren. Hier zijn vier belangrijke overwegingen voor CIO’s en IT-leiders.

1. Breng cloud-ervaringen naar specifieke IT-omgevingen

De meeste organisaties vertrouwen nog altijd op on-prem IT-omgevingen omdat niet alle workloads of gegevens geschikt zijn voor de public cloud. Maar IT-leiders willen net dat hun specifieke omgevingen meer cloudgedreven worden. Een multicloud by design-benadering helpt organisaties het volledige potentieel van multicloud te benutten, zonder beperkt te worden door silo-ecosystemen van eigen tools en services. Het breidt cloudstacks uit en optimaliseert ze naar specifieke IT-omgevingen, zodat workloads kunnen draaien waar dat nodig is, niet waar het moet vanwege technologische beperkingen. Door een cloud operating model naar specifieke IT-omgevingen te brengen, stroomlijnt u ook uw IT-activiteiten.

2. Verlaag de kosten door gebruik te maken van Pay-per-use-verbruiksmodellen

Economische tegenslagen als hoge inflatie, wereldwijde aanbodbeperkingen en moeilijk vindbaar talent maken het lastig voor IT-teams om voldoende IT-investeringen te doen. Gelukkig kan de overstap van een CapEx- naar een OpEx-model helpen om de kosten af te stemmen op het werkelijke gebruik. Pay-per-use helpt buffercapaciteit in te zetten om de kosten van overcapaciteit te verlagen. Bovendien kunnen medewerkers flexibel schalen binnen de buffer, en kan er voor capaciteit worden betaald met één tarief. Het resultaat is dat IT-services kunnen worden gebruikt zonder vooraf geld uit te hoeven geven. Deze aanpak kan de IT-werklast verminderen, implementatie versnellen, kosten besparen, en helpen bij het veilig en duurzaam beheren van assets aan het einde van hun levensduur.

3. Gebruik een ground-to-cloud-strategie

Door gebruik te maken van een ground-to-cloud-strategie kunnen IT-teams de vertrouwde best of breed-software on-premise overbrengen naar de public cloud, waardoor ze dezelfde enterprise-class functionaliteit, prestaties en veerkracht bereiken waarop ze on-premise al vertrouwen, maar dan in de public cloud. Ook biedt het een veilige all-in-one oplossing, die bescherming biedt tegen serviceverstoringen, gegevensverlies of uitval die de bedrijfsvoering ernstig kunnen beïnvloeden.

4. Breid cloudmogelijkheden uit van cloud to ground

Maak gebruik van een consistente en flexibele mutlicloud-strategie, ook bekend als ‘build once, deploy anywhere’. Daardoor kunt u cloud-native applicaties on-premise draaien om te voldoen aan de beveiligings-, compliance- en prestatievereisten die on-premise oplossingen bieden. Tegelijkertijd maakt u gebruik van de voordelen van cloud-gebaseerde workloads, zoals schaalbaarheid, onmiddellijke beschikbaarheid en gebruiksgemak. Voor organisaties die een hele lage latentie nodig hebben, helpt het implementeren van cloudapplicaties dicht bij de gegevensbron hen om diezelfde lokale gegevens op een specifieke locatie te verwerken en te blijven voldoen aan de on-premise-regelgeving en -standaarden. Dat zal op zijn beurt de flexibiliteit van de workload vergroten en innovatie mogelijk maken, ongeacht waar de applicaties en gegevens zich bevinden.

Een multicloud by design-strategie

Nu organisaties steeds meer vertrouwen op de cloud om digitale transformatie te stimuleren, moeten CIO’s een goed inzicht krijgen in de langetermijnkosten die gepaard gaan met cloud computing. Multicloud by design biedt een efficiënte aanpak om risico’s te beperken, kosten te optimaliseren en te profiteren van de sterke punten van verschillende cloudproviders. Door toepassing van deze strategie kunnen CIO’s meer veerkracht, betere prestaties en flexibiliteit bereiken terwijl ze vendor lock-in vermijden.

De multicloud by design-strategie van Dell Technologies is een uitstekend voorbeeld van hoe organisaties door de complexiteit van multicloudomgevingen kunnen navigeren en tegelijkertijd de voordelen ervan kunnen benutten. We bieden een uniform beheerplatform dat de implementatie en het beheer van applicaties in meerdere cloudomgevingen vereenvoudigt. Dankzij deze strategie kunnen organisaties de plaatsing van workloads optimaliseren, activiteiten automatiseren en een diepgaand inzicht krijgen in hun multicloud-infrastructuur. Dat multicloudportfolio wordt bovendien versterkt door Dells partnerschap met grote cloudproviders als Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Door gebruik te maken van de expertise en integratiemogelijkheden van Dell, kunnen CIO’s hun infrastructuur klaarmaken voor de toekomst en de waarde van hun cloudinvesteringen maximaliseren.

Koen Segers

Koen Segers

Koen Segers is Managing Director België & Luxemburg bij Dell Technologies

Pin It on Pinterest

Share This