Wat staat er op de cloud-agenda in 2024? Trends en voorspellingen

25 januari 2024

2023 was niets anders dan het jaar van GenAI. In 2024 zal deze exponentiële groei van generatieve AI cloud computing-modellen transformeren. Maar dat is nog niet alles – het cloud-landschap heeft nog veel meer trends in het verschiet. Nu 2024 van start is, kijken bedrijven en consumenten reikhalzend uit naar de cloud-trends voor het komende jaar. Op basis van inzichten uit de ontwikkelingen die we in 2023 hebben gezien, presenteert emma een uitgebreide kijk op wat ons te wachten staat op het gebied van cloud computing voor het jaar 2024.

  1. Cloud eerst naar heterogeen computergebruik – Het tijdperk van cloud-first strategieën ligt achter ons en het landschap verandert snel in een heterogeen computer-paradigma. De afgelopen jaren waren getuige van de opkomst van multi-cloud, waarbij bedrijven hun gegevens en workloads verdeelden over verschillende publieke cloud providers om toegang te krijgen tot de beste services en mogelijkheden. Die trend is nu veranderd in een bredere workload-first trend, waarbij bedrijven vrijwel elke omgeving die aan hun behoeften voldoet aan de mix toevoegen. Voor AI-trainingen en videotranscodering is bijvoorbeeld speciaal gebouwde hardware nodig die verschillende leveranciers van publieke clouds aanbieden, terwijl workloads die te maken hebben met zeer gevoelige informatie beter geschikt zijn voor private of soevereine cloud implementaties. Deze heterogene computing-trend zal verder doorzetten naarmate meer en meer bedrijven overwegen om workloads in te zetten in omgevingen die het beste bij hen passen, of dat nu on-premise, private, edge of een publieke cloud is.
  2. Van multi-cloud naar super cloud – In 2024 zal de heterogeniteit van zakelijke cloud-omgevingen de weg vrijmaken voor innovatieve cloudbeheerplatformen, ook wel super cloud genoemd. Super cloud is de nieuwste toevoeging aan de cloud-woordenlijst. De term wordt meestal gebruikt om een platform te beschrijven dat zowel op de publieke cloud providers als op andere legacy-, mobiele of edge-systemen draait. Super cloud abstraheert in wezen de onderliggende legacy- en cloud-systemen door middel van automatisering, orkestratie en gecentraliseerde beheermogelijkheden. Met de opkomst van super cloud zullen bedrijven de vrijheid hebben om hun VM’s te verplaatsen naar elk datacenter in regio’s, clouds, edge locaties en on-premise implementaties, ongeacht de CSP en zonder complexe configuraties en integraties. Super cloud gaat nog een stap verder en zal ook gebruik maken van AI en ML voor voorspellende analyses voor betere resource- en kostenoptimalisaties, waardoor bedrijven hun cloud waarde kunnen maximaliseren. 
  3. Cloud repatriëring naar BYOC – De trend van cloud-repatriëring neemt al toe vanwege de stijgende cloud-prijzen nu CSP’s hun zware AI- en infrastructuurinvesteringen te gelde willen maken. Daarnaast zijn veel bedrijven simpelweg op de cloud wagon gesprongen, maar hebben ze hun cloud-uitgaven nooit geoptimaliseerd. Daardoor hebben ze het cloud-potentieel nooit volledig gerealiseerd. Maar de cloud helemaal opgeven betekent de voordelen van de cloud mislopen, zoals de vooruitgang op het gebied van AI, ingebouwde redundantie en geavanceerde services, die allemaal onmisbaar zullen worden voor bedrijven in 2024. Deze botsing van belangen zal in 2024 ook leiden tot een nieuwe trend: Bring Your Own Cloud (BYOC). In een typisch BYOC-model hosten bedrijven hun gegevens en applicaties op locatie, terwijl ze het besturingsvlak, dat functionaliteiten zoals provisioning, configuratie, updates, beveiligingsbeleid en gebruikerstoegang omvat, uitbesteden aan SaaS-leveranciers. Hierdoor kunnen bedrijven hun cloud uitgaven optimaliseren door de overdracht van gegevens van en naar de cloud te beperken en een betere controle over hun cloud omgevingen te krijgen. 
  4. AI Nascency tot volwassenheid – AI en ML zijn het afgelopen jaar naar voren gekomen als cruciale trends in alle sectoren. In 2024, wanneer de initiële hype afneemt en AI- en ML-algoritmen volwassen worden, zullen ze het cloud-landschap fundamenteel veranderen en nieuwe mogelijkheden ontsluiten. Van cloud-beveiliging tot resource-optimalisatie, AI is klaar om een stempel te drukken op alle cloud-aspecten. Op AI gebaseerde oplossingen zullen cloudOps in staat stellen om resources te optimaliseren en toekomstige vraag te voorspellen op basis van historische gebruiksgegevens. Ze zullen geautomatiseerde aanpassingen mogelijk maken voor optimale prestaties en schaling en gebruik van resources. Naarmate AI dieper in de cloud wordt geïntegreerd, zal 2024 verschillende AI-gebaseerde verschuivingen en tastbare optimalisaties in cloud computing-omgevingen brengen. 
  5. Cloud-vaardigheidstekort tot een echt tekort aan talent – De cloud is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Met de laatste golf van GenAI-ontwikkelingen hebben bedrijven zich gehaast naar de publieke cloud zonder de juiste vaardigheden in huis te hebben om hun cloud-omgevingen te optimaliseren. Gezien het hoge tempo van de technologische ontwikkelingen in de cloud, hebben de benodigde cloud-vaardigheden nog niet de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Om een duidelijker beeld te schetsen: ongeveer 95% van de bedrijven heeft te maken met een tekort aan cloud- en IT-vaardigheden. Deze reeds bestaande vaardigheidskloof zal het komende jaar alleen maar groter worden naarmate bedrijven worstelen om een maximaal rendement uit hun cloud-investeringen te halen. Te midden van het groeiende tekort aan talent zullen bedrijven hun toevlucht moeten nemen tot cloud-tools en -oplossingen die cloud-activiteiten stroomlijnen en hen in staat stellen hun omgevingen te optimaliseren met behulp van de vaardigheden die ze al hebben. 

Met het emma-platform aan de top blijven van de cloudtrends in 2024

Het emma cloud-beheerplatform stelt organisaties in staat om hun cloud-omgevingen centraal en platformneutraal te ontwerpen, beheren en optimaliseren. Het biedt in wezen één enkele interface voor toegang tot en beheer van alle clouds, on-premise, private, publieke en edge clouds. Lees hier hoe het emma-platform u kan helpen om gelijke tred te houden met het veranderende cloud-landschap in 2024 en daarna:

  • Uniform beheer voor heterogene cloud computing: Het emma-platform faciliteert heterogene cloud door de complexiteit en uitdagingen van het beheren van meerdere, geïsoleerde omgevingen weg te nemen. Via één enkel platform kunnen cloudOps resources benaderen en inzetten in elke regio, provider of omgeving binnen hun cloud-portfolio. 
  • Super cloud-abstracties: Het emma-platform past perfect binnen de definitie van de super cloud, een concept dat in 2024 mainstream zal worden. Het voegt een abstractielaag toe aan de verschillende onderliggende publieke en private cloud-omgevingen. Het stelt organisaties in staat om hun werklasten in slechts een paar klikken te lokaliseren en te verplaatsen naar elke cloud provider. 
  • Hybride cloud-beheer: De mogelijkheden van het emma-platform omvatten publieke, private en on-premise omgevingen, waardoor organisaties bepaalde werklasten kunnen repatriëren naar interne datacenters of privé-clouds. Het is een essentieel hulpmiddel voor het BYOC-paradigma, omdat het u in staat stelt abstracties, end-to-end zichtbaarheid, gecentraliseerd beheer en aanbevelingen voor kostenoptimalisatie te gebruiken voor hun implementaties op locatie en in de private cloud. 
  • AI-gebaseerde besluitvorming: Het emma-platform maakt gebruik van geavanceerde AI om realtime aanbevelingen te doen voor het optimaliseren van cloud-kosten, waardoor tot 75% kosten kunnen worden bespaard. Op basis van inzichten in het resource-gebruik kan cloudOps workloads analyseren, gedrag voorspellen en optimale omgevingen kiezen voor bepaalde workloads. 
  • Standaardisatie voor tekort aan vaardigheden: Het emma-platform biedt een gestandaardiseerde, no-code benadering voor toegang tot en implementatie van cloud-infrastructuur bij elke provider. Er zijn maar een paar klikken voor nodig en geen codering of configuraties die cloud-specifieke expertise vereisen. CloudOps kan snel vertrouwd raken met de gebruiksvriendelijke interface van het emma-platform en beginnen met het beheren van meerdere cloud-platforms zonder specifieke expertise. 

Gezien de snelheid waarmee de cloud zich ontwikkelt en nieuwe trends opkomen, kan het moeilijk zijn om opkomende cloud-technologieën voor te blijven. Op AI gebaseerde, geconsolideerde tools zoals het emma-platform kunnen organisaties in staat stellen om cloud-activiteiten te vereenvoudigen en te stroomlijnen in elke configuratie van verschillende cloud-typen en -leveranciers. Het stelt organisaties in staat om snel in te spelen op de volgende ontwikkelingen in het cloud-landschap.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This