Nieuw investeringsfonds helpt beloftevolle start-ups sneller doorgroeien

30 januari 2024

Onderzoekscentrum imec kondigt de lancering aan van het imec.istart future fund, een nieuw investeringsfonds voor Seed en Series A funding van start-ups rond digitale technologie. Het nieuwe fonds, dat beheerd wordt door een onafhankelijk fondsmanagement, heeft als doel om de bedrijven in het imec.istart-portfolio nog beter te ondersteunen op hun weg naar durfkapitaal. Het fonds kan rekenen op investeringen van zowel institutionele als private investeerders. In een eerste fase werd al 25 miljoen euro kapitaal opgehaald.

Om veelbelovende digitale start-ups te laten uitgroeien tot de grote bedrijven van morgen, is toegang tot financiering in ieder stadium van de ontwikkeling cruciaal. Imec.istart voorziet deze start-ups van een startkapitaal van 100.000 tot 250.000 euro. Snelle groeiers hebben snel vervolgfinanciering nodig, maar dat is in het huidige investeringsklimaat moeilijker geworden. Om die financieringskloof te overbruggen, werd het imec.istart future fund opgericht. Het fonds laat toe om op langere termijn en voor grotere bedragen te investeren in een aantal bedrijven uit de imec.istart-programma’s.


Sven De Cleyn (directeur imec.istart), Ruth Janssens en Kris Vandenberk (fondsmanagers imec.istart future fund) 

“Met de creatie van dit nieuwe fonds kunnen we de meest beloftevolle digitale start-ups uit de imec.istart-familie nog sneller helpen doorgroeien tot volwaardige groeibedrijven”, zegt Sven De Cleyn, directeur van imec.istart. “In dit uitdagende financiële en socio-economische klimaat, blijven we bouwen aan oplossingen om ondernemerschap te stimuleren en jonge bedrijven te laten groeien.”

Het imec.istart future fund, dat onafhankelijk beheerd wordt door managing partners Ruth Janssens en Kris Vandenberk, streeft een divers portfolio na. Het kan putten uit de meest beloftevolle digitale start-ups uit de imec.istart-programma’s in België, Nederland en Italië. Naast het voorzien van zaaikapitaal heeft het fonds ook de mogelijkheid om te participeren in grotere financieringsrondes (Series A en B) in co-investering met andere fondsen. Bovendien zal het imec.istart future fund ook beperkt kunnen investeren in andere veelbelovende digitale ondernemingen die niet uit het imec.istart-portfolio komen, maar die binnen dezelfde scope passen.

Het fonds kan rekenen op investeringen van institutionele partijen zoals PMV, Finance&invest.brussels, Noshaq en ING België en private partijen zoals COI, imec, het family office van de familie Clarebout, evenals enkele business angels. Verder investeren ook succesvolle techondernemers en oprichters van alumni-bedrijven uit het imec.istart programma, zoals Ewout Meyns en Mattias Putman (ex-PieSync). Het betreft een fonds met een beperkte duurtijd en een actieve investeringsperiode van 5 jaar. Na deze eerste closing van 25 miljoen euro, kan het fonds in een tweede ronde verder kapitaal ophalen tot een totale grootorde van 50 miljoen euro.

Fondsmanager Kris Vandenberk ziet veel interesse om in het fonds deel te nemen: “We zien een sterke interesse bij zowel de institutionele partijen als bij private investeerders om deel te nemen aan dit nieuwe fondsinitiatief. Door de unieke marktpositie, gelinkt aan imec.istart, zijn we ervan overtuigd dat we de meest beloftevolle early-stage digitale bedrijven op onze radar zullen krijgen.”

Fondsmanager Ruth Janssens vult aan: “Het is ons doel om deze bedrijven naast financiering, ook strategisch te ondersteunen via een breed netwerk, waaronder het imec- en imec.istart-netwerk, om zo de return-on-investment van het fonds te maximaliseren. In de komende maanden zullen we de mogelijkheid bieden aan andere investeerders, business angels en family offices om ook deel te nemen.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This