Eviden levert modulair datacenter om Europa’s eerste exascale-supercomputer te hosten

25 januari 2024

Eviden, onderdeel van Atos, heeft aangekondigd dat het een contract heeft gekregen van het Jülich Supercomputing Centre (Duitsland) om het modulaire datacenter te bouwen om de EuroHPC JUPITER supercomputer, het eerste Europese exascale-systeem, te hosten. Dat contract volgt op de recente aankondiging in oktober 2023 dat Eviden de leiding kreeg over het consortium om het JUPITER-systeem te bouwen, en is een hernieuwd teken van vertrouwen van het Jülich Supercomputing Centre.

Via een uniek concept zal Eviden een set van ongeveer 50 vooraf gebouwde en uitwisselbare modules samenbrengen – waaronder 20 IT-containers, 15 containers voor de stroomtoevoer en 10 logistieke containers (lobby, werkplaats, magazijn enz.) – op een oppervlakte van 2.300 m² om een compleet kant-en-klaar datacenter te vormen. Een van de belangrijkste voordelen voor de klant is onder meer de flexibiliteit en wendbaarheid die deze modulaire oplossing biedt. Zo kunnen er bijvoorbeeld moeiteloos updates worden uitgevoerd of kunnen afzonderlijke modules vervangen worden, onafhankelijk van de rest van het systeem. Bij de huidige systemen kan het ontmantelen van een verouderd systeem en het upgraden van het datacenter om nieuwe technologieën te ondersteunen weken of maanden duren, met lange onbeschikbaarheden als gevolg. Met dit systeem hoef je enkel een module te verwijderen en ze te vervangen door een module met een geüpgradede IT-configuratie. Hetzelfde geldt voor het subsysteem voor de stroomtoevoer en het logistieke gedeelte.

Vergeleken met de traditionele ‘fysieke’ datacenters, geeft deze innovatieve en flexibele aanpak nog maar eens blijk van de integratiemogelijkheden van Eviden om een volledige end-to-end HPC-oplossing te leveren waarbij de kosten een derde lager zijn en de levertermijn de helft korter is. De JUPITER HPC-racks, vervaardigd in de fabriek van Eviden in het Franse Angers, zullen samen met de koeling, stroom, netwerken en bekabeling meteen in de fabriek in de containers worden ingebouwd, vóór de levering aan de klant. Die belangrijke stap versnelt drastisch het installatieproces en verkleint het risico om gebreken te ontdekken als het eenmaal bij de klant is.

Aangezien de algemene eco-efficiëntie van HPC-systemen een belangrijk aandachtspunt is geworden, zal dit modulaire datacenter ook helpen om het energieverbruik te verminderen, de recyclage van het gebruikte materiaal te verbeteren en wereldwijd de energie-efficiëntie te verbeteren. Door de vrije koelingstechnologie van Eviden, geïntegreerd met de gepatenteerde Direct Liquid Cooling van de supercomputer, zal de door het Exascale-systeem gegenereerde warmte ook beter hergebruikt kunnen worden in het Jülich Research Center.

Prof. Dr. Dr. Thomas Lippert, directeur van het Jülich Supercomputing Centre, Forschungszentrum Jülich benadrukte: “JUPITER wordt misschien wel de krachtigste AI-supercomputer ter wereld! Dankzij zijn modulaire computerarchitectuur is hij bijzonder energie-efficiënt. De enorme rekenkracht gaat echter gepaard met eisen voor de energietoevoer waaraan tot nu toe geen enkel wetenschappelijk datacenter in Duitsland kon voldoen. Ik ben blij dat het modulaire datacenter nu zal helpen om zeer snel een dergelijke infrastructuur voor energietoevoer te creëren, die ook de mogelijkheid zal bieden om de thermische energie die tijdens het koelen gegenereerd wordt, te gebruiken om de Jülich-campus te verwarmen.”

Emmanuel Le Roux, SVP, Global Head of HPC, AI & Quantum bij Eviden, Atos Group zei: “We zijn erg trots op dit nieuwe contract, dat zowel de wetenschappelijke en economische soevereiniteit als het concurrentievermogen van Europa ten goede zal komen. We zijn ontzettend vereerd deel te mogen uitmaken van Europa’s exascale-traject, door het consortium te leiden om het JUPITER-systeem te bouwen en nu door het datacenter te leveren om het systeem te hosten. Deze twee belangrijke strategische contracten zijn het bewijs van de positie van Eviden als een vertrouwenspartner en zijn inzet voor unieke en innovatieve technologische prestaties met minder energieverbruik.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This