Microsoft stelt 16GB RAM als standaard voor AI-PC’s

22 januari 2024

Microsoft lijkt een aantal nieuwe minimale specificatieniveaus voor AI-PC’s vast te stellen die nog niet officieel zijn aangekondigd. Volgens bronnen van de website Tom’s Hardware zal de minimale RAM-configuratie voor AI-PC’s worden verhoogd, en TrendForce lijkt hetzelfde te hebben vernomen, waarbij wordt aangegeven dat 16GB het minimum zal zijn voor Windows AI-PC’s. Tegelijkertijd lijkt men voor nieuwe Windows-PC’s minimaal 40 TOPS aan rekenkracht nodig zullen hebben om als AI-PC te worden bestempeld.

‘TrendForce heeft aangegeven dat Microsoft de basislijn voor DRAM in AI-PC’s op 16GB heeft gesteld’, aldus een persbericht over Microsoft Copilot op woensdag. Hierdoor zal Windows wederom een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de groei voor de minimale geheugencapaciteit in nieuwe PC’s.

Geheugenfabrikanten zullen blij zijn met een toename van het aantal PC’s dat standaard met meer geheugen wordt verkocht. Vorig jaar werd al duidelijk dat enkele van de grootste spelers in de industrie de productie vertraagden om het aanbod te beperken en betere prijzen te realiseren. Zoals hiervoor al vermeld, zal dit geen eendimensionale verandering van de systeemvereisten voor PC’s zijn. De verwachting dat een nieuwe PC Microsoft Copilot AI-assistentie op een vlotte en responsieve manier zal draaien, hangt ook af van voldoende lokale acceleration. Microsoft lijkt te hebben besloten dat minimaal 40 TOPS aan rekenkracht nodig is. Dit kan worden geleverd door een discrete GPU, maar bijna alle PC-processors zijn nu in staat om efficiënte NPU’s in te bouwen die deze doelstelling op het gebied van rekenprestaties kunnen halen of overtreffen.

Een belangrijke kanttekening hierbij, zo stelt Tom’s Hardware, is dat de gecombineerde CPU-, GPU- en NPU-kracht in de huidige Meteor Lake-chips van Intel naar verluidt maximaal 34 TOPS bereikt. TrendForce speculeert dat Intel Lunar Lake deze onderprestatie voor AI-PC’s zal aanpakken. Intel zelf heeft gezegd dat Lunar drie keer de AI-prestaties van zijn voorganger, Meteor Lake, zal hebben.

Andere Windows PC-processorfabrikanten zoals AMD en Qualcomm lopen niet zo ver achter. De AMD Ryzen 8000-serie (Strix Point) zou naar verwachting in staat zijn tot 45 TOPS. Ook het Snapdragon X Elite-platform van Qualcomm zou rond de 45 TOPS leveren. Het zal interessant zijn om te zien of de Arm-architectuurprocessors van Qualcomm concurrerend zijn met andere prestatie-indicatoren.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This