Intel lanceert AI-softwarebedrijf Articul8 AI met steun van externe investeerders

8 januari 2024

Intel heeft aangekondigd een nieuw, zelfstandig bedrijf op te richten rond zijn inspanningen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), met steun van de op digitaal gerichte vermogensbeheerder DigitalBridge Group en andere investeerders.

Hoewel Intel-directeuren geen commentaar wilden geven op de waarde van de deal of de vraag of Intel een meerderheidsbelang in de nieuwe onderneming zou behouden, bevestigden zij wel dat het bedrijf een onafhankelijk bestuur zou krijgen en dat de chipfabrikant aandeelhouder zou blijven.

De nieuwe entiteit, die niet beursgenoteerd zal zijn en Articul8 AI (uitgesproken als “Articulate AI”) zal heten, is voortgekomen uit werkzaamheden aan bedrijfs-AI-technologie die Intel in eerste instantie uitvoerde met de Boston Consulting Group (BCG). Intel ontwikkelde met behulp van een van zijn eigen supercomputers een generatief AI-systeem dat tekst en afbeeldingen kan lezen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van open-source en intern ontwikkelde technologie. Dit systeem werd vervolgens door Intel aangepast om te draaien binnen de datacenters van BCG, om zo tegemoet te komen aan de privacy- en veiligheidszorgen van BCG.

“We hebben echt geprobeerd om het grootste gat in generatieve AI van vandaag aan te pakken, namelijk dat het eenvoudig is om een proof of concept te bouwen, maar het daadwerkelijk in productie brengen en dit op een veilige en kostenefficiënte manier doen, is echt wat er mist”, zei Subramaniyan in een interview. De oprichting van Articul8 door Intel is de nieuwste stap in het zoeken naar extern kapitaal voor bedrijfsonderdelen. De chipfabrikant heeft eerder de autofirma Mobileye Global (MBLY.O) afgesplitst en plant een uiteindelijke beursgang van zijn programmeerbare chipeenheid.

Naast DigitalBridge, dat beursgenoteerd is en een grote investeerder in datacenters, omvatten andere investeerders van Articul8 onder meer Fin Capital, Mindset Ventures, Communitas Capital, GiantLeap Capital, GS Futures en Zain Group.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This