Samsung en Red Hat Opent testen supersnel Compute Express Link (CXL) voor datacenters 

2 januari 2024

De toenemende vraag naar geheugencapaciteit en -snelheid vraagt ook om nieuwe soorten en typen geheugentechnologie. Interessant op dit gebied is de test van Samsung’s Compute Express Link (CXL) geheugentechnologie. De proef is tot stand gekomen in samenwerking met Red Hat. Hiermee hopen zij datacenters betere mogelijkheden te bieden hun geheugenbandbreedte te beheren en uit te breiden.

De CXL-geheugentechnologie is oorspronkelijk ontwikkeld door Intel. Het maakt gebruik van de PCIe-interface om verschillende processors en geheugendevices met elkaar te verbinden. Deze technologie biedt lage latency en hoge snelheden, wat uiteraard cruciaal is voor datacenters om hun dataverkeer efficiënter en kosteneffectiever te beheren. Door de bandbreedtebeperkingen van huidige systemen te doorbreken, verwacht CXL een pad naar snellere, meer responsieve en uitbreidbare datacenteromgevingen te creëren.

In de recent uitgevoerde test hebben Samsung en Red Hat de CXL-geheugentechnologie geoptimaliseerd voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 9.3. Deze optimalisatie omvat het verfijnen van geheugenherkenning en het verbeteren van read/write-operaties binnen Red Hat Virtual Machine- en Podman-omgevingen. De test is succesvol verlopen waarmee CXL-technologie een stap dichter naar marktintroductie is gebracht. 

De samenwerking tussen Samsung en Red Hat omvat ook het ontwikkelen van een ‘CXL Memory Enabling Guide’ voor RHEL 9.3. Deze is bedoeld om klanten te ondersteunen bij het implementeren van Samsung’s CXL-producten. Deze producten omvatten een divers scala aan geheugen- en storage-toepassingen, zoals NVMe solid-state drives en data fabrics. Bovendien zetten beide organisaties zich in voor het ondersteunen van CXL via het Samsung Memory Research Center en het beschikbaar stellen van open-source referentiemodellen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This