Cloud Computing in 2023: Een terugblik en een vooruitblik

31 december 2023

Het jaar 2023 loopt ten einde en wat een jaar was het! We hebben veel veranderingen gezien in de wereld van Cloud computing, zowel op technologisch als op zakelijk vlak. We blikken graag even terug op enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar en kijken al vooruit naar wat ons te wachten staat in de komende jaren.

Een van de belangrijkste trends van 2023 was de opkomst van heterogene en alomtegenwoordige computing. Dit betekent dat we niet meer alleen afhankelijk zijn van één of enkele cloud providers, maar dat we gebruik kunnen maken van allerlei soorten platforms, van mobiele apparaten tot traditionele datacenters, tot micro clouds die specifieke diensten aanbieden voor bepaalde sectoren. Dit geeft ons meer flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatiemogelijkheden.

Een andere trend die veel aandacht kreeg in 2023 was de opmars van generatieve kunstmatige intelligentie (genAI) die de infrastructuur ondersteunt. GenAI is een vorm van AI die zelf nieuwe content, ontwerpen of oplossingen kan creëren, zonder dat er menselijke input nodig is. Denk bijvoorbeeld aan AI die automatisch code kan schrijven, muziek kan componeren of logo’s kan ontwerpen. GenAI kan de cloud infrastructuur efficiënter, veiliger en creatiever maken.

Een derde trend die we niet mogen vergeten is de voortdurende behoefte aan cloud computing vaardigheden. Cloud computing is een complex en snel veranderend domein, dat veel kennis en expertise vereist. Het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel is een uitdaging voor veel bedrijven, zeker nu de vraag naar Cloud diensten blijft groeien. Daarom is het belangrijk om te investeren in opleiding, certificering en bijscholing van Cloud professionals.

2024

Maar cloud computing verandert ook heel snel, en er zijn veel nieuwe dingen die staan te gebeuren in 2024.

Hieronder enkele trends en voorspellingen:

  • We zullen meer gebruik maken van platform engineering om cloud-native applicaties te bouwen en te beheren. Platform engineering is een aanpak die de infrastructuur, de middleware en de applicatiecode integreert tot één geheel, waardoor de ontwikkeling, de implementatie en de schaalbaarheid worden vereenvoudigd. Dit betekent dat je niet meer hoeft te weten hoe de computers in de cloud werken, je kunt gewoon je eigen apps maken en gebruiken zonder je zorgen te maken over de details. Het is alsof je een Lego-set hebt, waar je alles kunt bouwen wat je wilt met de blokjes die je hebt, zonder dat je hoeft te weten hoe ze gemaakt zijn.
  • We zullen meer zien van Artificiële Intelligentie en Machine Learning als een service in de cloud, waardoor meer mensen toegang krijgen tot geavanceerde analytische en cognitieve mogelijkheden. AI/ML als een service zal de innovatie stimuleren en nieuwe use cases mogelijk maken, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen, fraudedetectie, spraak- en beeldherkenning, en nog veel meer.
  • We zullen meer aandacht besteden aan FinOps, een praktijk die de financiële aspecten van cloud computing optimaliseert. FinOps is een combinatie van technologie, processen en cultuur die gericht is op het verbeteren van de kostenbeheersing, de transparantie en de waardecreatie van cloud diensten. FinOps zal helpen om de cloud uitgaven te verminderen, te voorspellen en te alloceren.
  • We zullen meer gebruik maken van edge computing, een paradigma dat de verwerking van gegevens dichter bij de bron brengt, in plaats van in centrale datacenters. Edge computing zal de latency, de bandbreedte en de veiligheid verbeteren, vooral voor toepassingen die real-time, interactieve of gevoelige gegevens vereisen, zoals IoT, AR/VR, gaming en op afstand medische controles uitvoeren.

Namens de redactie wensen we jullie allemaal een gelukkig, gezond en succesvol 2024 toe. We kijken ernaar uit om jullie in het nieuwe jaar weer te verwelkomen op Belgiumcloud.com, waar we jullie steeds op de hoogte zullen houden van de nieuwste ontwikkelingen in de Cloud.

Fijne jaarwisseling!

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This