De kloof tussen cloudvaardigheden dichten met standaardisatie

21 december 2023

De cloud is een zakelijke noodzaak geworden. Het cloud landschap wordt echter steeds complexer met elk nieuw type cloud of hightech modewoord. In hun zoektocht om de cloudtrends voor te blijven, worstelen bedrijven nu met multi-cloud omgevingen en een wildgroei aan leverancier-specifieke cloudtools. Elk nieuw type cloud belooft de uitdagingen van de vorige op te lossen, gevolgd door een pop-up van een heel nieuw portfolio aan tools, die beweren de resulterende complexiteit te vereenvoudigen. In werkelijkheid voegt elke nieuwe tool alleen maar een extra laag complexiteit toe die IT moet ontrafelen om eindelijk het cloudpotentieel te ontketenen. 

Te midden van deze groeiende complexiteit wordt de kloof tussen cloudvaardigheden steeds groter. 85% van de IT-managers beschouwt het gebrek aan cloudvaardigheden en -expertise als een belemmering voor het vermogen van hun bedrijf om aan de bedrijfsdoelstellingen te voldoen. Eén manier om aan de groeiende vraag naar cloudvaardigheden te voldoen, vooral in een zich ontwikkelend landschap, is om het bestaande personeel bij te scholen of bij te scholen bij elke opkomende trend of technologie. Maar dat kan op zich al een hele uitdaging zijn, zowel wat betreft de middelen die nodig zijn voor training als voor het motiveren en motiveren van het personeel. Een duurzamere aanpak om ervoor te zorgen dat de beschikbare pool van cloud vaardigheden bedreven blijft in de opkomende cloud technologieën en -trends is consolidatie en standaardisatie. 

Meer tools, meer complexiteit: de noodzaak van consolidatie begrijpen

Naarmate bedrijven overstappen van homogene, enkelvoudige cloudomgevingen naar hybride en multi-cloud architecturen, zorgt hun groeiende aanbod aan cloudtools voor complexiteit op het gebied van integratie, gegevensmigratie en interoperabiliteit. Bedrijven kunnen denken dat ze met al deze ongelijksoortige tools op de markt op de een of andere manier minder technische mensen nodig zullen hebben om de cloud te beheren. Hoewel dit op papier plausibel lijkt, is de realiteit anders. Als bedrijven specifieke tools hebben voor elke use case, bijvoorbeeld een specifieke tool voor kostenbeheer, een andere voor netwerkbeheer, weer een andere voor analyse, enzovoort, dan hebben ze relevante mensen nodig die weten hoe ze met al deze tools moeten werken. 

Elke cloud en de bijbehorende tools hebben unieke interfaces, protocollen, configuraties en beheermethoden, waardoor naadloze samenwerking tussen verschillende systemen en omgevingen ingewikkeld wordt. Bedrijven hebben gespecialiseerde expertise nodig om compatibiliteit en operationele efficiëntie tussen deze verschillende platforms te garanderen – expertise waar nu al een tekort aan is. Zonder de juiste vaardigheden worden de uitdagingen op het gebied van beveiliging, governance en kostenbeheer nog groter voor bedrijven die al worstelen om een samenhangend en efficiënt cloud-ecosysteem te realiseren. 

En dan, als cloud portfolio’s verder uitbreiden of evolueren door onvoorziene omstandigheden, zoals overnames en sluitingen, moeten bedrijven opnieuw investeren in het verwerven van nieuw talent of het omscholen van bestaand personeel. Deze jacht op het juiste talent houdt nooit op, wat na verloop van tijd de weg zal vrijmaken voor de unificatie en consolidatie van ongelijksoortige cloud-tools. In de toekomst zullen bedrijven op zoek gaan naar one-stop-shop tools die alle functies in zich hebben die nodig zijn voor het implementeren van infrastructuur en gerelateerde processen. Consolidatie kan activiteiten stroomlijnen, redundantie verminderen en de complexiteit verminderen die voortkomt uit het gebruik van meerdere ongelijksoortige tools. Naarmate de cloud onvermijdelijk verschuift van complexiteit naar eenvoud, zullen er dus meer geconsolideerde cloud tools verschijnen.

De abstractieval

Over consolidatie gesproken, het nieuwste modewoord in het cloud landschap is het idee van een “supercloud”. Het voegt een nieuwe cloud abstractielaag toe voor het centraal beheren van de onderliggende services van meerdere hyper-scale clouds. Hoewel de abstractie van de supercloud de complexiteit van de onderliggende diverse cloud technologieën en -platforms kan maskeren om enige gemeenschappelijkheid te bieden, gaat dit vaak ten koste van de onafhankelijkheid en transparantie. Incidenten uit het verleden, zoals de uitval van Coinbase vlak na de Super Bowl-advertentie, hebben aangetoond dat zelfs bij hyperscale zoals AWS een infrastructuurstrategie met een single point of failure kan resulteren in een absolute ramp.

Daarom moeten cloud omgevingen uiteindelijk ook verschuiven naar een agnostische benadering van infrastructuur, waarbij bedrijven cloud providers kunnen gebruiken als commodity’s en daarop een cloud-agnostisch ecosysteem kunnen bouwen, zodat ze applicaties en gegevens kunnen inzetten waar en wanneer dat nodig is, ongeacht de onderliggende infrastructuur. 

Standaardisatie voor vereenvoudiging

De kern van het cloud-agnostische paradigma is standaardisatie. Diversificatie voegt complexiteit toe en in de toekomst zullen er meer standaarden komen voor de manier waarop mensen met de cloud omgaan. Cloud Standaarden kunnen gebruikers in staat stellen om alle infrastructuur hetzelfde te behandelen, ongeacht de locatie, eigendomssituatie en provider. Terwijl consolidatie tools samenvoegt, zorgt standaardisatie voor gemeenschappelijke protocollen, interfaces en praktijken voor deze verenigde platforms. Het zal naadloos heen en weer schuiven van werklasten tussen omgevingen mogelijk maken. Standaardisatie maakt ook automatisering mogelijk, waarbij technisch ingewikkelde maar repetitieve taken worden overgelaten aan niet-technisch personeel. Hierdoor kan de gespecialiseerde expertise binnen elk bedrijf zich richten op wat echt belangrijk is – innovatie. 

Zoals het er nu voor staat, worden veel middelen – tijd, budget en ervaren cloud medewerkers – verspild aan het beheren van de complexiteit van moderne cloudomgevingen en de diverse toolsets die bij elk nieuw cloudtype en elke nieuwe leverancier horen. De nieuwere generatie cloudtools zal consolidatie en standaardisatie omarmen om de complexiteit van infrastructuur-, kosten- en configuratiebeheer in de cloud te vereenvoudigen. Ze zullen op geen enkele manier de behoefte aan ervaren cloudingenieurs en -personeel verminderen. Integendeel, ze zullen de handen van bestaand talent vrijmaken voor waardevollere, hightech activiteiten die dat soort expertise en toewijding verdienen. 

emma’s benadering van standaardisatie verkennen

Het emma-platform is een holistische cloudbeheertoepassing die cloudbeheer, kostenoptimalisatie en beheer van cloudnetwerken consolideert onder één enkel platform. Het stelt organisaties van elke omvang in staat om hun cloud omgevingen, on-premise, public en edge, te beheren en te optimaliseren via een gestandaardiseerde interface, waardoor de gebruikelijke complexiteit en incompatibiliteitsproblemen van cloud omgevingen en -platformen worden geëlimineerd. Het emma-platform biedt:

  • Consolidatie: Een end-to-end oplossing door cloudbeheer, kosten beheer, netwerkbeheer en governance mogelijkheden te consolideren in één oplossing.
  • Unified Dashboard: Een enkel dashboard voor het monitoren van prestaties en het analyseren van resourcegebruik. 
  • Standaardisatie: Een gestandaardiseerde, no-code benadering voor het creëren en implementeren van infrastructuur in elke cloud binnen jouw cloud ecosysteem, allemaal met slechts een paar klikken en zonder dat codering of technische expertise nodig is.
  • Privé Connectiviteit: Een privénetwerk ruggengraat die veilige en betrouwbare connectiviteit biedt tussen alle clouds om het hele geconsolideerde cloud-ecosysteem samen te brengen.

Terwijl bedrijven door het veranderende cloudlandschap navigeren, zal de roep om uniforme, gestandaardiseerde beheertools alleen maar sterker worden. End-to-end, geconsolideerde tools zoals het emma-platform kunnen organisaties helpen om op de hoogte te blijven van de nieuwste cloud paradigma’s, zonder zwaar te hoeven investeren in de aanschaf of bijscholing van personeel als reactie op elk nieuw buzzword en elke hype. Met het emma-platform heb je een tijdloze bondgenoot in de cloud in een steeds veranderend landschap. 

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This