Aquabattery helpt datacenters elektriciteit langdurig op te slaan

18 december 2023

Het Nederlandse Aquabattery heeft aangekondigd dat hun zoutwaterbatterij volgend jaar zal worden getest bij Deltares in Delft, in samenwerking met duurzaam energiebedrijf Statkraft. Deze aankondiging is van groot belang voor datacenters, aangezien het de potentie heeft om een aanzienlijke impact te hebben op de manier waarop groene stroom wordt opgeslagen en gebruikt in deze faciliteiten.

Door de groeiende vraag naar groene energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, wordt de behoefte aan langdurige opslag van elektriciteit steeds urgenter. De uitdaging is om periodes zonder wind en zon te overbruggen, wat bekend staat als de ‘Dunkelflaute’. Deze langdurige opslag van energie, bekend als Long Duration Energy Storage (LDES), is van cruciaal belang voor het realiseren van een hernieuwbaar energiesysteem zonder CO2-uitstoot en zonder fossiele brandstoffen.

Traditionele lithium-ion batterijen zijn niet geschikt voor langdurige energieopslag, omdat ze slechts tot maximaal vier tot zes uur energie kunnen opslaan en relatief duur zijn. Bovendien gaat de winning van lithium gepaard met aanzienlijke milieuvervuiling. Daarom is er wereldwijd veel onderzoek en ontwikkeling gaande op het gebied van flow-batterijen, waarbij elektriciteit in vloeistoffen wordt opgeslagen.

Aquabattery heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld door elektriciteit op te slaan in water en keukenzout. Deze zoutwaterbatterij heeft het potentieel om minimaal acht uur elektriciteit op te slaan, maar kan indien nodig ook voor langere periodes van dagen of weken worden ingezet. Een essentieel kenmerk is de schaalbaarheid, aangezien de opslagcapaciteit eenvoudig kan worden uitgebreid door meer of grotere tanks voor zoutwater, zuur- en base-oplossingen toe te voegen.

Voor datacenters is deze technologische ontwikkeling relevant omdat deze batterijen de mogelijkheid bieden om groene stroom op te slaan op een efficiënte en kosteneffectieve manier, zonder de milieu-impact van lithium-ion batterijen. Dit kan een interessante bijdrage leveren aan de verduurzaming van datacenters en dus bijdragen aan een meer groene en CO2-neutrale energievoorziening voor deze faciliteiten.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This