BDIA publiceert tweede State of Belgium Data Centers-rapport

15 december 2023

De Belgian Digital Infrastructure Association (BDIA) heeft de langverwachte opvolger van het rapport ‘State of The Belgium Data Centers’ gepubliceerd. In samenwerking met onderzoeksbureau Pb7 Research brengt het rapport de status van de Belgische datacenterindustrie in kaart.

“Naarmate de digitale evolutie versnelt, bevinden we ons op een golf van gegevens, die een ongekende vraag naar datacenters met zich meebrengt”, schrijft Friso Haringsma namens het BDIA. Deze trend brengt kritische uitdagingen met zich mee: het balanceren van de groeiende behoefte aan gegevensopslag met energiebeperkingen en de zoektocht naar een duurzame, groene toekomst. Het is een evenwichtsoefening met hoge inzet tussen economische groei en maatschappelijk welzijn, en we staan aan de voorhoede van deze opwindende, complexe dans.

Het landschap van datacenters in België is rijp voor transformatie, lezen we verder in het rapport. Terwijl de industrie gestaag groeit, wacht een enorm reservoir van on-premise IT-infrastructuur op modernisering. Aankomende regelgeving zoals de Europese Energieregeling en de NIS2-wetgeving zijn niet slechts formaliteiten – ze zijn hoogstwaarschijnlijk ook katalysatoren voor verandering en stimuleren een migratie naar externe datacenters. Voeg daarbij de realiteit van stijgende elektriciteitsprijzen, de lasten van dure financiering en verouderde faciliteiten, en je hebt de perfecte storm die lokale workloads aandrijft om nieuwe, efficiënte thuisbases te zoeken, blijkt uit het rapport.

Het idee van een volwassen Belgische markt is niet langer slechts een voorspelling – het is inmiddels de realiteit. Met grote uitbreidingen door Amerikaanse hyperscalers, de komst van hyperscale cloud providers en ambitieuze colocatie-initiatieven, gebeurt er in België erg veel op digitaal gebied. Een digitale infrastructuur is hiervoor onontbeerlijk, lezen we in het rapport. 

De Belgische datacentersector ondergaat dan ook een snelle volwassenwording, meent BDIA. Het afgelopen jaar is er steeds meer bewijs van de vooruitgang en ontwikkeling van de markt. We zien niet alleen professionalisering en consolidatie in de binnenlandse colocatiemarkt, maar ook dat hyperscale edge-strategieën de colocatie-faciliteiten naar een nieuw niveau hebben getild. De Belgische markt, ideaal gelegen tussen de vier grootste Europese datahubs, begint zich te ontwikkelen tot een uitdager, meent de BDIA. Ondertussen zorgen cloud, en meer recentelijk AI, ervoor dat we steeds meer behoefte hebben aan datacentercapaciteit. Duurzaamheid moet daarbij vanaf het begin worden geprioriteerd en geïntegreerd, aldus de BDIA.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This