GO! scholengroep SCOOP eerste scholengroep in Vlaanderen die aansluit op 1Gbps dedicated glasvezelconnectiviteit van Eurofiber

14 december 2023

SCOOP, één van de 26 scholengroepen onder de koepel van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, is de eerste scholengroep die ervoor kiest om al haar vestigingen, waaronder 7 secundaire, 2 tienerscholen en 12 basisscholen in de Brusselse noordoostrand, aan te sluiten op een dedicated 1Gbps glasvezelverbinding. De scholengroep vond voor dit project de ideale partner in Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt. Met als missie om de IT-infrastructuur voor al haar scholen te consolideren en tegelijk snel en efficiënt te kunnen inspelen op de huidige en toekomstige digitale behoeften binnen het onderwijs, heeft GO! scholengroep SCOOP vandaag met dit partnership een opmerkelijke mijlpaal bereikt binnen het Vlaamse onderwijslandschap.

SCOOP, met bijna 10.000 leerlingen en een kleine 1300 personeelsleden in de noordoostrand rond Brussel, maakte in 2021 de beleidskeuze om haar hele connectiviteitsinfrastructuur naar glasvezel over te brengen. Tegen het einde van dit jaar zullen de laatste vestigingen op het 1Gbps dedicated glasvezelnetwerk van Eurofiber zijn aangesloten.

“Bij SCOOP zetten we ons in om onze leerlingen en medewerkers te voorzien van geavanceerde technologie en connectiviteit die hun onderwijservaring verbeteren”, zegt Peter Michiels, IT-verantwoordelijke bij SCOOP. “De overgang naar een dedicated 1Gbps glasvezelnetwerk markeert een belangrijke stap in de richting van een toekomst waarin de scholen binnen onze groep naadloos in de cloud werken en stabiliteit, veiligheid en snelheid bieden om de veranderende behoeften van onze onderwijsprogramma’s te ondersteunen.”

Cloud als de basis voor toekomstig onderwijs

De vooruitstrevende benadering van SCOOP over digitalisering gaat verder dan connectiviteit. De scholengroep beweegt zich snel in de richting van cloudgebaseerde toepassingen zowel in de klas als voor de werking van de school, met de visie om al haar diensten en gegevens in de cloud te hosten. Deze opmerkelijke beleidskeuze maakt van connectiviteit een basisbehoefte in plaats van een optionele dienst. Met een verminderde afhankelijkheid van fysieke servers en een bewuste inspanning om hun hele IT-infrastructuur te harmoniseren, positioneert SCOOP zich in de voorhoede van het moderne onderwijs.

“De samenwerking met Eurofiber was hierbij van groot belang. Eurofiber gaf advies van onschatbare waarde en stemde de netwerkoplossing af op de unieke eisen van SCOOP. De dedicated glasvezelverbinding zorgt ervoor dat leerlingen en medewerkers in al onze vestigingen snelle, veilige en stabiele toegang hebben tot onze cloudomgeving, wat innovatie en creativiteit stimuleert”, licht Peter toe.

“Vooral leerkrachten en leerlingen zullen de toegevoegde waarde van dergelijke glasvezelconnectiviteit ervaren. Zo hebben we zelf een mobiel Medialab gecreëerd waar leerlingen de nieuwste technologieën kunnen onderzoeken. Dankzij het Medialab worden technologieën als 3D-printing en XR veel toegankelijker voor onze leerkrachten en leerlingen om te ontdekken en beheersen”, zegt Kurt Meeus, algemeen directeur van SCOOP. “Ook onze interne en externe communicatie zal veel vlotter en naadloos verlopen en de 1Gbps glasvezel biedt een waaier aan mogelijkheden om nog verder te ontwikkelen op basis van de noden van onze leerkrachten, ondersteunend personeel en leerlingen, vandaag en in de toekomst. Deze transitie maakt onze pedagogische visie waar en laat ons toe de volgende stappen te zetten naar blended learning, leren op afstand en gepersonaliseerd onderwijs.”

“Het onderwijs evolueert in een snel tempo en digitalisering staat centraal. We zijn er trots op dat we SCOOP kunnen steunen in hun missie om connectiviteit van het hoogste niveau aan te bieden die een echte cloudgebaseerde en veilige leeromgeving mogelijk maakt. Door te kijken naar het aantal gebruikers en de manier van werken, konden we grondig de behoefte analyseren en niet enkel een oplossing aanbieden die vandaag voldoet maar ook schaalbaar is voor de toekomst. Dankzij de dedicated fiber aansluiting beschikt SCOOP over een eigen, private glasvezelverbinding en zijn snelheid en bandbreedte gegarandeerd en aanpasbaar aan de concrete behoeften. Omdat de glasvezelconnectiviteit niet gedeeld wordt met andere gebruikers, maakt het de verbinding tevens veiliger en onafhankelijk van het verbruik van anderen”, zegt Hans Witdouck, CEO bij Eurofiber België. “De inzet van SCOOP voor schaalbaarheid op lange termijn en het toekomstbestendig maken van hun netwerk is een bewijs van hun toewijding aan het bieden van de best mogelijke onderwijservaring.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This