Cloudflare maakt internettrends 2023 inzichtelijk

13 december 2023

Cloudflare heeft zijn vierde jaarlijkse ‘Year in Review‘ gepubliceerd, waarin wereldwijde inzichten in internet- en securitytrends worden verkend en tevens dieper wordt ingegaan op de populairste internetservices. Cloudflare’s Year in Review onthulde dat er in 2023 een toename was van 25% in wereldwijd verkeer, zonder tekenen van vertraging. Deze groei onderstreept de afhankelijkheid van internetdiensten voor het faciliteren en ondersteunen van vitale systemen en taken. Enkele belangrijke daarvan zijn het ondersteunen van de wereldwijde digitale economieën, het mogelijk maken van netwerken in de gezondheidszorg, het faciliteren van de continuïteit voor bedrijven, en uiteindelijk het verbinden van mensen met hun gemeenschappen.

Hoogtepunten van 2023 zijn:

  • Populairste internetservice: Google stond voor het tweede jaar op één, gevolgd door Facebook (#2), Apple (#3), en TikTok (#4).
  • Populairste sociale media-platform: Facebook kwam als eerste binnen en versloeg de koploper van 2022, TikTok (#2), gevolgd door Instagram (#3) en Twitter/X (#4).
  • Populairste generatieve AI-service: OpenAI stond op één in deze nieuwe categorie, gevolgd door Character AI (#2), Quillbot (#3) en Hugging Face (#4). 
  • Meest getroffen sector: Criminelen voerden het vaakst aanvallen uit op financiële organisaties, wereldwijd.
  • Meest voorkomende cyberbedreigingen: Misleidende koppelingen en afperspogingen in schadelijke e-mailberichten waren de twee meest gebruikte aanvalstypen.
  • Waargenomen internetstoringen: In 2023 waren er wereldwijd meer dan 180 internetstoringen – vergeleken met ruim 150 in 2022 – waarvan vele het gevolg waren van door de overheid opgelegde regionale en nationale afsluitingen van de internetconnectiviteit. 

“We zijn allemaal afhankelijk van het internet en Cloudflare’s wereldwijde netwerk, een van de grootste ter wereld, is uitgegroeid tot een pijler van de kritieke infrastructuur waar de digitale wereld op vertrouwt”, zegt Matthew Prince, CEO en medeoprichter van Cloudflare. “Onze unieke rol op het internet stelt ons in staat om de eb- en vloedgolven van online populariteit en opkomende technologische trends in real-time te zien – zoals de explosieve groei van AI en het versnelde wereldwijde gebruik van Starlink. Het is onze verantwoordelijkheid om transparant te zijn en de data en perspectieven van rapporten zoals ons Year in Review te delen om de online wereld beter geïnformeerd, veerkrachtiger en veiliger te maken.”

Deze data is afkomstig van Cloudflare Radar, een gratis tool waarmee iedereen wereldwijde trends en inzichten op het internet kan bekijken. Radar wordt aangedreven door data van het wereldwijde netwerk van Cloudflare (een van de grootste ter wereld, dat meer dan 310 steden omvat in ruim 120 landen) en geaggregeerde en geanonimiseerde data van Cloudflare’s 1.1.1.1 openbare DNS-resolver, op grote schaal gebruikt als een snelle en privé manier om op het internet te surfen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This