Industrie doet poging om het internet sneller aan te laten voelen

13 december 2023

Het internet is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden, maar ondanks de constante vooruitgang in technologie, ervaren veel gebruikers nog steeds frustrerende vertragingen en trage laadtijden. Dit probleem wordt echter mogelijk binnenkort aangepakt dankzij een nieuwe technologie genaamd L4S.

Veel zakelijke en particuliere gebruikers ervaren traagheid op het internet, zelfs met hoge bandbreedteverbindingen. Deze vertragingen kunnen worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals de capaciteit van servers, de infrastructuur van het internet en de verwerkingskracht van apparaten. De kern van het probleem ligt vaak bij de latency: de tijd die nodig is voor data om van een apparaat naar een server en terug te reizen.

L4S brengt wellicht een oplossing. De term staat voor ‘Low Latency, Low Loss, Scalable Throughput’. Het doel van deze nieuwe standaard is om de wachttijd van data in de rij (queuing) te minimaliseren. Dit wordt bereikt door een snellere feedback loop voor congestie (verkeersopstoppingen op het netwerk), waardoor apparaten bijna onmiddellijk kunnen reageren op veranderingen in netwerkbelasting. Deze aanpak kan helpen om de doorvoer van data te optimaliseren zonder de bijkomende latency die traditionele systemen met zich meebrengen.

De introductie van L4S kan een aanzienlijke impact hebben op de gebruikerservaring op het internet. Het kan de laadtijden van webpagina’s en streams verkorten, de kwaliteit van videogesprekken verbeteren en nieuwe mogelijkheden bieden voor ontwikkelaars. Met L4S kan de latency worden teruggebracht tot enkele milliseconden, wat cruciaal is voor toepassingen virtual reality.

Hoewel L4S veelbelovend klinkt, moet er rekening gehouden worden met fysieke beperkingen zoals de snelheid waarmee data kan reizen. Bovendien is de implementatie van een nieuwe technologie zoals L4S een uitdaging. Het duurt vaak lang voordat nieuwe netwerktechnologieën breed worden geadopteerd, zoals we hebben gezien bij de uitrol van IPv6.

L4S kan potentieel een belangrijke rol spelen in het verbeteren van onze online ervaring door de latency drastisch te verminderen. Hoewel er nog steeds fysieke en implementatie-uitdagingen zijn, biedt de ondersteuning van grote bedrijven zoals Apple, Google en Comcast hoop op een snellere en meer efficiënte toekomst voor het internet. De tijd zal leren hoe snel L4S wijdverspreid zal worden geadopteerd en welke impact het zal hebben op onze dagelijkse internetervaring.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This