Stad Wervik versterkt cybersecurity met Sophos’ MDR-oplossing

8 december 2023

Ransomware en cyberdreigingen kennen geen grenzen en treffen niet alleen bedrijven, maar ook steden en gemeenten. Eén stad die deze realiteit begrijpt, is het West-Vlaamse Wervik. Om een ononderbroken dienstverlening aan haar 19.000 inwoners te kunnen bieden, zette Wervik proactieve stappen om haar kleine IT-team te versterken. Een belangrijke zet hierbij was de implementatie van Sophos Central Intercept X Advanced met Managed Detection & Response (MDR).

Proactieve cybersecurity is de nieuwe realiteit

De toenemende digitalisering en connectiviteit hebben de kwetsbaarheid van steden en gemeenten vergroot. Cyberaanvallen kunnen essentiële diensten verstoren en het herstel vergt kostbare tijd en middelen. Het IT-team van Stad Wervik, bestaande uit slechts drie medewerkers die zowel Stad Wervik als Woon- en Zorgbedrijf Wervik ondersteunen, verwerkt meer dan 500 meldingen per maand. Dit vereist een doortastende aanpak om dagelijkse operaties te handhaven.

Stad Wervik koos voor Sophos vanwege hun langdurige samenwerking en het vertrouwen in hun expertise. Het IT-team wilde meer verantwoordelijkheid nemen op het gebied van cybersecurity en systeemveiligheid. Sophos leverde een op maat geconfigureerde oplossing met behulp van Sophos Central Intercept X Advanced met MDR.

24/7 monitoring en gemoedsrust

Sophos Central Intercept X Advanced met MDR biedt 24/7 monitoring en detectie van mogelijke datalekken. Securityexperts van Sophos speuren actief naar dreigingen en handelen incidenten proactief af. Bovendien kreeg het IT-team van Stad Wervik een intensieve training rond Extended Detection & Response (XDR) om hun expertise te vergroten.

Sophos’ MDR-oplossing heeft het IT-team van Stad Wervik gemoedsrust gebracht. Het stelt hen in staat potentiële dreigingen te identificeren en te minimaliseren, zelfs als deze nog niet zijn gemeld. Deze investering in cybersecurity voelt als een onmisbare brandverzekering die hen beschermt tegen kostbare datalekken.

Bart Vanneste, Coördinator interne ondersteuning en digitalisering bij Stad en WZB Wervik: “De MDR-oplossingen van Sophos zijn de juiste keuze voor de IT-security van Stad Wervik. Sophos is een partner die mee groeit en zelfs een voorloper is in de allernieuwste trends. Hun securityexperts volgen ook alles nauwlettend op en verwittigen ons meteen wanneer ze afwijkend dataverkeer waarnemen. Eigenlijk zou elke stad of gemeente moeten kiezen voor de ‘cybersecurity assurance’ van Sophos. Het ontzorgt ons IT-team en biedt gemoedsrust.”

Inspiratie voor anderen

Stad Wervik stelt zich als een voorbeeld op het gebied van cybersecurity voor andere (en grotere) Vlaamse gemeenten. Ze tonen aan dat het investeren in een MDR-oplossing de meest verstandige keuze is om zich te beschermen tegen mogelijke externe aanvallen. De kleine IT-dienst van Stad Wervik inspireert andere IT-diensten om proactiever te reageren op de grote uitdagingen van cybersecurity.

Hans Claeskens, Channel Director Sales: “We zijn verheugd dat we Stad Wervik mogen ondersteunen bij de modernisering van hun informaticasysteem. Instellingen in de publieke sector zijn heel vaak het doelwit van cyberaanvallen en ze moeten zich dan ook naar behoren beschermen. We zullen hen blijven ondersteunen in hun verdere ontwikkeling met oplossingen die zo goed mogelijk bij hun behoeften aansluiten.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This