Eerste Europese datacenter voor quantum computers gaat begin 2024 open

6 december 2023

Quantum computing, ooit een domein van puur wetenschappelijk onderzoek, staat nu aan de vooravond van een commerciële doorbraak. Deze ontwikkeling is van cruciaal belang voor de datacenterindustrie. Recent nieuws van IBM illustreert hoe dichtbij de integratie van quantum computers in datacenters al is. Zo staat er voor 2024 een eerste IBM datacenter voor quantum computers op de planning.

Onlangs lanceerde IBM de 133 qubit Heron-chip en de System Two quantum computer, een belangrijke mijlpaal in de quantum-technologie. De Heron-chip, ontworpen gedurende een periode van vier jaar, staat bekend om zijn hoge prestaties en lage foutmarges. Deze chip is onderdeel van een nieuwe serie schaalbare quantum processors, die de weg vrijmaken voor complexere quantum-toepassingen. IBM gebruikt ook generatieve AI om het ontwikkelen van quantum-code te vereenvoudigen.

Snelle ontwikkelingen

De Heron-processor zal worden gevolgd door de Flamingo-serie. Deze bestaat uit chips met 156 qubits en tot 15.000 gates. Opvallend zijn de toekomstplannen van IBM voor de Starling-chip met volledige quantum-foutcorrectie (200 qubits en 100 miljoen gates in 2029) en de Blue Jay-processor, gepland voor 2033 met 1 miljard gates en 2000 qubits.

IBM onthulde ook de IBM Quantum System Two, de eerste modulaire quantum computer, die dient als hoeksteen voor IBM’s quantum-gecentreerde supercomputing-architectuur. Deze machine, geplaatst in Yorktown Heights, New York, is al operationeel en gebruikt drie IBM Heron-processors.

Dario Gil van IBM benadrukt dat we ons in een tijdperk bevinden waarin quantum computers nieuwe wetenschappelijke grenzen verkennen. De modulaire architectuur zal de bruikbaarheid van quantum-technologie voor gebruikers en partners verhogen, waardoor ze complexere problemen kunnen aanpakken.

IBM toonde eerder al quantum-algoritmes op hun 127-qubit Quantum Eagle processor, die problemen in chemie, fysica en materiaalkunde oploste die voor klassieke simulaties te complex waren. Het System Two-model biedt vijf keer de prestaties van het Eagle-systeem en combineert schaalbare cryogene infrastructuur met klassieke runtime-servers en modulaire qubit-controle-elektronica.

In het kader van de tienjarige Quantum Development Roadmap van IBM, zal het System Two ook toekomstige generaties van quantumprocessors huisvesten, met geleidelijke verbeteringen in de kwaliteit van de operaties.

Eerste quantum-datacenter

IBM kondigde eerder al aan dat ze hun eerste Europese quantum-datacenter gaan bouwen in Ehningen, Duitsland. Dit datacenter, operationeel in 2024, zal meerdere quantum computersystemen met meer dan 100 qubits bevatten. Dit initiatief zal de toegang tot geavanceerde quantum computing voor bedrijven, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties in Europa vergemakkelijken en zal voldoen aan de Europese vereisten ten aanzien van de locatie waar gegevens worden opgeslagen.

IBM’s quantum-netwerk in Europa omvat meer dan 60 organisaties die toegang hebben tot quantum-hardware en -software via de cloud. Deze klanten onderzoeken potentieel gebruik van quantum computing in diverse sectoren, zoals materiaalwetenschap, hoge-energiefysica, energietransitie, duurzaamheid en financiën.

Pin It on Pinterest

Share This