Een executive guide over cloud repatriëring

16 november 2023

Volgens een recent onderzoek heeft zo’n 48% van de organisaties hun gegevens en werklasten uit de publieke cloud gehaald. Maar wat zit er achter de grote haast om uit de cloud te repatriëren? Heeft de cloud zijn belofte van eenvoud, snelheid, gemak en betaalbaarheid niet waargemaakt? Gedeeltelijk, ja! Maar de schuld ligt niet volledig bij de publieke cloud. 

In het afgelopen decennium is de cloud onbetwist aangeprezen als de ultieme game-changer, het wondermiddel tegen alle infrastructuurproblemen. Organisaties hapten snel toe en stapten op de wagen zonder hun huiswerk te doen – Cloud Service Provider (CSP) beoordelingen, kostenanalyses, lange termijn ROI-evaluaties en migratieplanning en re-architectuur. Als gevolg daarvan willen velen nu hun cloud-apps en -gegevens terugbrengen naar on-premise. Het behoeft geen betoog dat deze snelle benadering van de cloud onhoudbaar is.

Wat zit er achter de publieke cloud-exodus?

De redenen voor cloud repatriëring zijn net zo divers als die achter de initiële haast van de cloudmigratie. Veel gerapporteerde redenen zijn onder anderen:

  1. Kostenoverschrijdingen: De grootste aantrekkingskracht van de publieke cloud was kostenbesparing. Naarmate de gegevens- en applicatievolumes groeien, kunnen de cloudkosten echter escaleren. Velen komen er net iets te laat achter dat hun werkbelasting en gegevenstoegang patronen ongeschikt zijn voor de cloud. Veel CSP’s bieden bijvoorbeeld prikkels voor klanten om hun gegevens naar de cloud te brengen met lagere of geen instapkosten. Maar voor gegevens die vaak worden opgevraagd, worden de egress-kosten na verloop van tijd aanzienlijk. Dat is het moment waarop bedrijven misschien willen repatriëren.  Het is ook gemakkelijker om te vergeten dat gegevens en VM’s onnodig in de cloud draaien, wat leidt tot onverwachte kosten en budgetoverschrijdingen. 
  2. Beveiliging en compliance: Data-soevereiniteit op basis van privacywetten, zoals de GDPR in de EU en CCPA in Californië, versterken de noodzaak om gegevens van burgers binnen bepaalde regio’s te houden. Industrieën zoals de gezondheidszorg en de financiële sector zijn ook onderworpen aan bepaalde voorschriften die vereisen dat bepaalde gegevens intern blijven. Door dit veranderende en steeds strenger wordende regelgevingslandschap zien veel bedrijven zich genoodzaakt om hun gegevens en apps te repatriëren.  Een andere factor achter cloud repatriëring is het verlies van controle en zichtbaarheid, wat kan leiden tot beveiligingsproblemen. De onzekerheden die gepaard gaan met het gedeelde verantwoordelijkheid model van de cloud en het gebrek aan zichtbaarheid met betrekking tot de verblijfplaats van gegevens en werklasten, met name in complexe multi-cloud omgevingen, hebben ervoor gezorgd dat dit een van de belangrijkste cloud uitdagingen voor bedrijven is geworden. 
  1. Veranderende vereisten: Niet alle initiatieven voor cloud repatriëring zijn het gevolg van inefficiëntie of ineffectieve planning. Soms evolueren de eisen van bedrijven mee. Organisaties die bijvoorbeeld hun latentie en prestaties willen verbeteren, overwegen graag alternatieven zoals lokale implementaties en edge computing, waarmee ze hun gegevens en applicaties dichter bij de eindgebruikers kunnen hosten. Dit geldt vooral voor bedrijven in latentie-gevoelige sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, streaming of gaming. 

Wat u moet overwegen voordat u de cloud de rug toekeert

DropBox’s 75 miljoen dollar aan besparingen na zijn repatriëringsinitiatief verbaast vaak bedrijven die worstelen met het beheer van hun clouduitgaven. Laten we echter het grotere plaatje niet vergeten, de middelen en inspanningen die in DropBox’s reis naar cloud repatriëring zijn gestoken. Een gigant als DropBox zou bereid zijn om uitbundige investeringen te doen in de prestaties, schaalbaarheid en kostenvoordelen op de lange termijn van on-premise en privégebruik. Maar voor veel organisaties zou alleen al de investering in de aanschaf van privé-infrastructuur, interne expertise en het opnieuw modelleren en structureren van gegevens en interne apps voor repatriëring een groot afschrikmiddel zijn. Cloudmigratie is moeilijk en cloud repatriëring vereist evenveel, zo niet meer, toewijding, planning en middelen, waardoor een alles-of-niets-benadering van de cloud voor de meeste organisaties onpraktisch is. 

Betekent dit dat je levenslang vastzit aan je cloudleverancier, ondanks incompatibiliteiten en inefficiënties? Niet echt! De opkomst van de hybride en soevereine clouds , gecombineerd met multi-cloudbeheer platforms, zoals emma, die een gecentraliseerd beheer van cloud- en cloud uitgaven mogelijk maken, kunnen organisaties in staat stellen een volledige repatriëring van de cloud te vermijden.

Cloudrepatriëring? Of toch proberen om de belofte van de cloud waar te maken met het emma-platform?

emma, een afkorting voor enterprise multi-cloud management application, is een platform voor het vereenvoudigen van de inzet en het beheer van gegevens en werklasten in meerdere clouds, waaronder private en lokale datacenters. Het emma-platform biedt toegang tot alle cloud providers en interne bronnen via één enkele interface. Lees hier hoe dat kan helpen bij het aanpakken van elk van de uitdagingen die leiden tot de toename van cloud repatriëring:

  1. Kostenbeheer: Het emma-platform maakt gebruik van geavanceerde prijsvergelijkingen om in realtime de beste cloud aanbiedingen en beschikbare spot instances bij CSP’s te identificeren en aan te bevelen. Hierdoor kunt u de meest kosteneffectieve opties kiezen die beschikbaar zijn voor elke dataset, cluster of VM, waardoor uw totale clouduitgaven dalen. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface kunt u vergeten instanties bijhouden en beheren en alternatieve, kosteneffectieve opties identificeren om budgetoverschrijdingen te voorkomen. Dankzij de single dashboard kunt u met een paar klikken de cloudkosten verlagen met tot 75% .
  2. Beveiliging en naleving: Met het emma-platform kunt u gebruikmaken van de beveiliging en het bereik van hybride en multi-cloud implementaties om ervoor te zorgen dat elke gegevensset en elke workload binnen een omgeving blijft die voldoet aan de vereisten voor beveiliging en naleving van de regelgeving. De aanwezigheid op locatie en in meerdere clouds, beheerd via één enkel beheer dashboard, stelt u in staat om maximale uptime te garanderen via cross-cloud workload distributie en meerdere toegangspunten voor gegevens. Het emma-platform zelf is GDPR- en HIPAA-compliant en kan overal lokaal en wereldwijd beleid ondersteunen.
  1. Aanpassingsvermogen: Het emma multi-cloudbeheer platform stelt je in staat om los te komen van vendor lock-ins en te navigeren door groei, evolutie en vooruitgang zonder een volledige revisie van jouw bestaande infrastructuurstrategie. De inzichten en analytische mogelijkheden van het emma-platform stellen u in staat om op elk moment omgevingen te identificeren, toe te voegen en over te schakelen die uw evoluerende cloudstrategie ondersteunen.

Als je een repatriëring naar de on-premises overweegt, haast je dan niet om de sprong te wagen zoals velen hebben gedaan met de cloud. Cloud is zeker niet de ideale keuze voor alle soorten gegevens en toepassingen, maar on-premises is dat ook niet. Ondanks de laatste trend zal de behoefte aan cloud niet afnemen. Het is belangrijk om de unieke vereisten van alle toepassingen te evalueren en voor elke toepassing de meest geschikte omgeving te kiezen, of het nu gaat om on-premises, public of private cloud. Bij emma streven we ernaar u het beste van alle clouds te bieden, zonder de extra complexiteit. 

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This