Hunkemöller migreert SAP-omgeving naar de cloud met RISE with SAP

7 november 2023

Hoe kan een toonaangevend merk zijn klanten nog beter bedienen en zijn omnichannel-groeistrategie versnellen? Hunkemöller vond het antwoord in de digitale transformatie richting de cloud. Via RISE with SAP migreerde de lingeriespecialist de volledige SAP ECC-omgeving naar Google Cloud. Daarmee staat het bedrijf nu in de startblokken voor de volgende fase: een overstap naar SAP Fashion Management.

Hunkemöller is met meer dan 850 winkels en 15 webshops actief in 23 landen. De meeste verkoop vindt plaats via de eigen winkelkanalen. Maar naast retailer is het bedrijf vooral een merk. Hunkemöller verkoopt onder de gelijknamige merknaam zijn lingerie ook via andere kanalen zoals marketplaces, wholesale- en franchiseorganisaties.

Die wholesaleactiviteiten van het bedrijf zitten sterk in de lift. Zo sterk dat de onderliggende IT-infrastructuur deze groei lastig kon bijbenen. “Voor onze transitie richting Google Cloud draaide onze SAP ECC-omgeving on-premise”, vertelt Gordon Smit, Global IT Director bij het bedrijf. “Dat voelde steeds meer als een beperking. Met name voor onze groeiambities binnen wholesale. Daarnaast willen we graag nog veel meer data-driven gaan werken, zodat we onze klanten een nog persoonlijkere customer experience kunnen bieden.”

Het roer om

Begin dit jaar gooide het bedrijf daarom het roer om. Het besloot de volledige ERP-omgeving te vervangen door een cloudgebaseerde versie van SAP Fashion Management, een voor de mode-industrie geoptimaliseerde versie van SAP S/4HANA. 

Dat project verloopt via een gefaseerde aanpak, waarbij eerst de bestaande SAP ECC-omgeving via een ‘lift-and-shift’ naar Google Cloud werd gemigreerd. “We hebben bewust voor die tweefasenstrategie gekozen”, legt Smit uit. “De switch van on-premise SAP ECC naar S/4 Fashion Management in de cloud zou gigantisch zijn. Door eerst de bestaande omgeving naar de cloud te brengen, maken we die stap veel kleiner en overzichtelijker.”

Geen reden voor andere keuze

Voor deze transitie koos Hunkemöller voor RISE with SAP, een dienstenpakket waarbij SAP voor een vast bedrag per maand een digitale transformatie richting een moderne SAP-omgeving in de public cloud faciliteert. “We willen deze reis echt met SAP afleggen vanwege die eindbestemming: SAP Fashion Management. Daarbij bieden ze ons alle flexibiliteit in bijvoorbeeld de keuze voor de hyperscaler. Er was dan ook eigenlijk geen reden om niet voor RISE with SAP te kiezen.”

Als hyperscaler koos het bedrijf voor Google Cloud. Ook deze keuze was voor Hunkemöller een logische. Google Cloud biedt hen niet alleen de IaaS-omgeving, maar ook data- en analysetoepassingen voor bijvoorbeeld nog nauwkeuriger klantsegmentatie. “Daarbij draaien veel van onze andere processen al in de Google Cloud. Zo doen we onze applicatieontwikkeling naast het SAP-platform ook op Google Cloud.”

Binnen 48 uur

Deze zomer ging SAP ECC live in de nieuwe cloudomgeving. “Uiteindelijk was het de soepelste migratie die ik in mijn hele carrière heb gezien. Na een voortraject van zes maanden was de daadwerkelijke migratie binnen 48 uur afgerond. Donderdagavond zijn alle gebruikers uit on-premise ECC uitgelogd. Vrijdag en zaterdag waren de migratiedagen, en zondagochtend draaide alles probleemloos in de cloud. Kernprocessen rondom bijvoorbeeld supplychain of bevoorrading zijn nooit verstoord.”

Het succes van de migratie was volgens Smit te danken aan de goede samenwerking met SAP. “In het begin was het aftasten. We moesten elkaar leren kennen. Wie is precies waarvoor verantwoordelijk, hoe lopen de processen? Door elkaar scherp te houden en verwachtingen uit te spreken, hebben we elkaar uiteindelijk gevonden.Ook hebben we heel fijne ondersteuning gehad van onze partners zoals myBrand, Devoteam en Ctac.”

Klaar voor fase twee

Met SAP ECC in de cloud is Hunkemöller klaar voor de volgende stap, een volledige migratie naar SAP Fashion Management. Met deze stap wil het bedrijf niet alleen alle ruimte bieden voor verdere groei en modernisering van de processen, maar ook echt een data-driven organisatie worden. “Zo’n 75 procent van onze klanten is member en kennen wij. Hoe mooi zou het zijn als we hen een nog persoonlijkere ervaring kunnen bieden? Bijvoorbeeld door te voorspellen wanneer een klant een herhaalaankoop wil doen, en op precies het juiste moment de juiste aanbieding te sturen. Dankzij onze huidige inspanningen met RISE with SAP zijn we echt klaar voor die volgende fase. Dat gaat echt een gamechanger worden voor de customer experience.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This