Hoe gebruiken we public clouds aan de edge?

6 november 2023

Hoewel public clouds een brede veelzijdigheid bieden, kunnen een beperkte lokale netwerkinfrastructuur en complexe peering-situaties hun servicekwaliteit en betrouwbaarheid in gevaar brengen. Zeker als we het hebben over het gebruik van public clouds voor edge-toepassingen. Hierdoor is een groeiende vraag ontstaan naar hyperconnected cloud providers zoals Zenlayer, die edge computing en connectiviteitsdiensten bieden om de prestaties van public clouds te verbeteren en hoogwaardige, low latency toepassingen met real-time responsiviteit mogelijk te maken.

Public clouds hebben edge computing nodig om te voldoen aan de diverse en groeiende behoeften van gebruikers en applicaties. Cloud providers zijn hierbij vaak afhankelijk van ISP-verbindingen, wat resulteert in latency en serviceonderbrekingen, vooral tijdens piekuren. Dit dwingt providers om minder stabiele connectiviteit en complexe interacties te organiseren. 

Aanbieders als Zenlayer optimaliseren de dekking door geoptimaliseerde lokale public cloud-regio’s te bieden met edge-nodes die dicht bij de eindgebruikers zijn geplaatst. Public clouds gebruiken Zenlayer’s Software-Defined Networking (SDN) backbone en Private IP Transit (IPT) service om directe, carrier-grade connectiviteit te vestigen met zeer lage latency en minimale jitter. Deze aanpak biedt meer controle over verbindingen en een efficiëntere en meer betrouwbaarde manier om cloud services aan gebruikers te leveren.

Zenlayer is verbonden met meer dan 250 cloud on-ramps, waardoor toegang tot opslagservices, databases, machine learning en AI-services, content hosting, webservices, Content Delivery Networks (CDN’s), testomgevingen en meer mogelijk is. Hoewel Zenlayer met tal van cloud providers samenwerkt, onderhoudt het bedrijf speciale relaties met twee hyperscalers – AWS en Google Cloud.

Streamen naar AWS-regio’s

Zenlayer werkt nauw samen met AWS om naadloze connectiviteit te garanderen tussen de outpost-locaties van klanten en hun primaire beschikbaarheidszone. Door te integreren met AWS, helpt Zenlayer bedrijven de connectiviteit met verschillende AWS-services vanaf elke locatie te versnellen. Zenlayer is een CloudFront Ready provider in het AWS Service Ready Program en ook een lid van het AWS Independent Software Vendor (ISV) Accelerate-programma. Bovendien versterkt Zenlayer de AWS Interactive Video Service (IVS), waardoor gebruikers op grote schaal low-latency live streaming-ervaringen kunnen bereiken.

Een interessante use case hiervan is Firmoo, een aanbieder van een marktplaats voor brillen met veel afnemers in zowel  Europa, de VS en Azië. Dit bedrijf heeft AWS-servers in Noord-Amerika, Europa en Hongkong, waardoor nabijheid voor klanten (veelal inkopers van opticiëns) die hun platform doorzoeken, wordt gerealiseerd. De meeste verkopers die op het platform van Firmoo actief zijn gevestigd op het vasteland van China en gebruiken verschillende strategieën om producten te promoten, waaronder live streaming. Hun aanpak valt veelal in een van de volgende scenario’s:

  • Verkopers in China gebruiken Open Broadcaster Software (OBS) om video’s naar servers in het buitenland te streamen, wat resulteert in voor de potentiële kopers merkbare vertragingen en een gebrek aan real-time interactie voor kopers. Om dit probleem aan te pakken, had Firmoo snellere verbindingen nodig met belangrijke locaties in Hong Kong, Duitsland en de VS. Gezien hun gedistribueerde verkopersnetwerk waren traditionele accelerators niet haalbaar. De combinatie van Zenlayer Global Accelerator en Zenlayer’s wereldwijde backbone elimineert transmissies over lange afstanden en voorkomt problemen zoals latency, lag en packet loss.
  • Vanwege de slechte internetkwaliteit kan het enkele minuten duren om kleine logbestanden te downloaden, wat vaak leidt tot storingen. Dit creëert moeilijkheden voor onderzoek- en ontwikkelingspersoneel (R&D) en operations en maintenance (O&M) personeel bij het onderhouden van de overzeese AWS-servers van het bedrijf. Om dit te verhelpen, heeft Firmoo een private access gateway instance op Zenlayer’s global acceleration platform in China geïmplementeerd. Firmoo heeft ook een beveiligde tunnel gecreëerd van hun kantoor in Chongqing naar Zenlayer’s backbone-netwerk via een IPSec Virtual Private Network (VPN). Zenlayer stroomlijnt de gegevensstroom via directe verbindingen met AWS-regio’s wereldwijd, samen met virtuele verbindingen naar verschillende belangrijke regio’s. Dit private kanaal verbetert drastisch de productiviteit en efficiëntie voor O&M en R&D-personeel, en elimineert de noodzaak voor data routing over lange afstanden over het openbare internet.

Samenwerking met Google Cloud

Zenlayer is ook een partner voor cloud-interconnectie voor Google Cloud. Het implementeren van Google Cloud Anthos op Zenlayer’s gedistribueerde Bare Metal Cloud (BMC) infrastructuur biedt een interessante manier om op Kubernetes gebaseerde applicaties te beheren. IT-afdelingen kiezen er vaak voor om services aan de edge van het netwerk te implementeren om te voldoen aan de vereisten voor gegevenscompliance en om low latency-dekking te bieden voor lokale gebruikers. Door Anthos en BMC te combineren, kunnen bedrijven services lokaal implementeren met behulp van dezelfde containerarchitectuur en hetzelfde platform als de cloud, waardoor een uniform beheer mogelijk is.

De gezamenlijke oplossing biedt meer controle over applicaties en gegevens op Google Cloud Anthos, vereenvoudigt het beheer voor een consistente ervaring, en maakt eenvoudige cloudmigratie mogelijk. Het behoudt ook het Google Cloud Anthos-besturingsvlak binnen het bedrijf van de klant en maakt gebruik van Zenlayer’s wereldwijde bare metal resource-mogelijkheden om applicaties uit te breiden naar meer edge nodes met behulp van Zenlayer’s wereldwijde backbone-netwerkresources. Dit zorgt ervoor dat het verkeer tussen Google Cloud Anthos en Zenlayer Bare Metal clusters veilig, lage-latency, en vrij van jitter is.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This