LCL gaat duurzaamheids- en uitbreidingsinvesteringen doen in de komende 2 jaar

23 oktober 2023

Datacenterspecialist LCL Data Centers gaat een bedrag van € 120 miljoen vrijmaken voor infrastructuurinvesteringen in de komende twee jaar. Het datacenterbedrijf zal zowel investeren in uitbreidingen als in duurzaamheid. Concreet zal LCL € 100 miljoen investeren in twee uitbreidingsprojecten in Aalst en Diegem, en € 20 miljoen investeren in duurzaamheid.

Concreet gaat LCL onder meer zonnepanelen plaatsen op de gevel van LCL Brussels-North (Diegem). Het doel? Een nog groter Belgisch-Europees en duurzaam datacenternetwerk worden. Met deze investeringen neemt LCL opnieuw de voortrekkersrol op het vlak van sustainability binnen de sector op.‘Om de referentie te blijven binnen de Belgische datacentersector, is het belangrijk om onze bestaande datacenters verder uit te breiden en te voorzien van duurzame innovaties. Enkel zo kunnen we zo veel mogelijk klanten ontvangen en bedienen. De investeringen die we zullen doen, zijn een vooruitgang voor ons bedrijf, en voor onze bestaande en toekomstige klanten’, verklaart Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers.

Grootse uitbreidingsplannen in Aalst & Diegem

LCL zal € 100 miljoen investeren in de uitbreiding van twee van zijn datacenters, namelijk dat van Aalst, LCL Brussels-West, en dat van Diegem, LCL Brussels-North. De twee datacenters zijn door het stijgend aantal klanten wat krap geworden. Jaarlijks groeit LCL met 10% en dient het datacenterbedrijf deze groei bij te benen door uitbreidingen.In Aalst is ondertussen de eerste steen gelegd voor verdere uitbreidingen aan het bestaande datacenter. Dit project loopt nog tot maart 2025. In totaal wordt er 2.367 m² datazaal bijgebouwd. In Diegem zullen er vanaf december 2023 tot oktober 2025 uitbreidingswerken zijn. Dit gaat over een gebouw dat de hoogte ingaat met 4 bouwlagen (5 verdiepingen in totaal) en bijna even groot wordt als het naburige gebouw van PwC. De netaansluiting van extra 24 MW is reeds in aanbouw en heeft een datazaal van 4.000 m². 

Investeringen op het gebied van duurzaamheidOp het vlak van sustainability gaat LCL het vrijgemaakte budget vooral investeren in hernieuwbare energie, het verbeteren van zijn Power Usage Effectiveness (PUE-) en de vermindering van zijn CO2-voetafdruk. Concreet gaat LCL onder andere zonnepanelen plaatsen op de gevel van LCL Brussels-North (Diegem) om groene energie op te wekken. Daarnaast wil LCL de PUE in al zijn datacenters doen dalen naar 1,3 tegen 2030. Voorlopig heeft enkel LCL Brussels-West (Aalst) een PUE die lager is dan 1,3. Dit gaat de datacenterspecialist doen door te investeren in onder andere energiezuinigere koelinstallaties.

Tot slot, wil LCL ook zijn CO2-uitstoot reduceren door onder andere een verbeterde lekdetectie te installeren in zijn koelinstallaties, de hernieuwbare brandstof HVO100 te gebruiken voor al zijn noodgeneratoren en zijn wagenpark verder te elektrificeren.Voor deze investeringen wordt een totaalbudget van € 20 miljoen voorzien.Ondertussen is het al vaak herhaald dat LCL duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Twee jaar geleden onderschreef de datacenterspecialist namelijk al twee initiatieven om dit te onderbouwen: het Klimaatneutraal Datacenterpact (CNDCP) en het Science Based Targets initiative (SBTi). Bovendien schreef LCL zich een jaar geleden in voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2023 en bracht het datacenterbedrijf in juni 2023 zijn eerste ESG-rapport uit, met concrete KPI’s om zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken. 

‘Deze investeringen zorgen ervoor dat we kunnen werken richting de vooropgestelde duurzaamheidsdoelen in ons ESG-rapport, om zo beetje bij beetje de nummer één van de Belgische datacenterwereld te worden’, concludeert van Reijen. 

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This