Tijdens Network X-conferentie bespreken telecombedrijven hoe zij hun netwerken verder kunnen verduurzamen

20 oktober 2023

Net als in veel van het sectoren is de telecommunicatiesector eindelijk ‘groen’ aan het worden. Druk van verschillende interne en externe belanghebbenden heeft ertoe geleid dat telecombedrijven nu de klimaatcrisis erkennen en hun inspanningen richten op het verminderen van hun koolstofemissies en energieverbruik.

Wat drijft de adoptie van duurzame praktijken?

Nieuwe overheidsvoorschriften spelen een sleutelrol in de externe druk waarmee telecomorganisaties te maken krijgen. Zo besprak JB Rousselot, Chief Operating Officer bij Chorus, een telecomaanbieder gevestigd in Nieuw-Zeeland, de Climate Disclosure Act van Nieuw-Zeeland.

David Tomalin

Volgens Rousselot vereist dit verplichte klimaatgerelateerde openbaarmakingsregime “dat grote financiële marktdeelnemers, zoals Chorus, informatie over hun klimaatgerelateerde risico’s en kansen bekendmaken in jaarlijkse klimaatverklaringen en is het zeer vergelijkbaar met het TCFD-kader.” Rousselot voegt eraan toe: “Het is geïntroduceerd als onderdeel van de reis van Nieuw-Zeeland naar een koolstofarme toekomst en voor bedrijven om een goed begrip te hebben van hoe klimaatverandering hen zal beïnvloeden, zowel wat betreft risico’s als kansen.”

Ondanks een trage start beginnen regeringen en instanties over de gehele wereld een hele reeks vergelijkbare beleidsmaatregelen in te voeren om de uitstoot van koolstof te verminderen en het milieu te beschermen.
Hoewel nieuwe regels en wetten de katalysator voor verandering kunnen zijn, garanderen ze geen vooruitgang. Met dit in gedachten, hoe presteert de industrie echt?

Duurzaamheid in cijfers

Volgens het rapport ‘Mobile Net Zero’ van de GSMA hadden tegen 2022 50 wereldwijde operators beloofd hun koolstofvoetafdruk in het komende decennium te verminderen. Ter referentie, dit aantal vertegenwoordigt 63% van de industrie (op basis van omzet), met een toename van 19 operators sinds 2021.

Hoewel er zeker vooruitgang wordt geboekt, heeft de industrie nog een lange weg te gaan. David Tomalin, Group CTO bij CityFibre – het grootste onafhankelijke glasvezelnetwerk van het Verenigd Koninkrijk – merkt op dat “we praten over duurzaamheid in onze industrie, maar er is nog niet genoeg actie. Het belangrijkste punt is dat het overgrote deel van de breedbandverbindingen nog steeds draait op koolstofintensieve legacy-netwerken.”

Tomalin voegt toe: “Terwijl gevestigde infrastructuurbeheerders in het Verenigd Koninkrijk praten over de milieuvoordelen van volledige glasvezel, draaien ze in wezen nog steeds twee verschillende netwerken. De milieuvoordelen van volledige glasvezel kunnen niet worden gerealiseerd als hun oude koper/coax-netwerken nog steeds actief zijn.”

Hoe stellen organisaties zichzelf verantwoordelijk?

Ondanks een algemene beweging naar duurzame praktijken, is het beeld zeer gevarieerd bij verschillende organisaties en regio’s. Over het algemeen beginnen veel telecombedrijven duurzaamheidsstrategieën te integreren in hun alledaagse zakelijke beslissingen.

JB Rousselot

Als onderdeel hiervan streven velen ernaar om tegen 2050 netto nul emissies te bereiken, terwijl anderen ambitieuze doelen stellen om tegen 2030 te bereiken. Zo voegt Tomalin toe dat CityFibre zich heeft “verbonden om tegen 2028 netto nul koolstofemissies te bereiken in onze eigen operaties en hebben we als algemene ambitie hetzelfde te bereiken in onze waardeketen tegen 2030.”

Op dezelfde manier verwijzen zowel Tomalin als Rousselot naar hun toezeggingen aan het ‘Science Based Targets-initiatief’ – een organisatie die technologiebedrijven een duidelijk gedefinieerde weg biedt om hun emissies in lijn met de doelstellingen van het Parijse Akkoord te verminderen. Tomalin beschrijft hoe “we ons korte termijn doel hebben gesteld en goede vooruitgang boeken. We gebruiken al 100% hernieuwbare elektriciteit uit het net in ons netwerk, en we blijven onze stroomconsumptie verfijnen en verminderen via onze toonaangevende glasvezeluitwisselingen.”

Wat houden duurzame netwerken in?

Hoewel doelen en strategieën een geweldig startpunt zijn, moeten organisaties prioriteit geven aan implementatie om echte verandering te bewerkstelligen. Maar hoe zien duurzame praktijken er echt uit in de industrie?

Tomalin legt uit dat “de overgang naar volledige glasvezelinfrastructuur een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan het verbeteren van de algehele koolstofvoetafdruk van onze industrie.” Hij legt uit dat dit “de meest energiezuinige netwerktechnologie is die beschikbaar is” en “veel veerkrachtiger is dan koper, met minder onderdelen die vatbaar zijn voor storingen.”

Rousselot ondersteunt dit en zegt: “Het is algemeen aanvaard dat voor vaste netwerken het verlaten van het koperen netwerk en de focus op volledige glasvezelnetwerken een enorme impact heeft op het verlagen van emissies.” Hij voegt eraan toe: “Innovatie en nieuwe energiezuinige netwerkproducten maken ook een verschil.”

Er is echter geen enkele oplossing of enkele ‘weg naar duurzaamheid’. Succes zal worden bereikt door een combinatie van verschillende maatregelen en initiatieven die worden genomen, en iedereen in een organisatie moet zijn steentje bijdragen om ze te handhaven.

Hoewel de adoptie van glasvezel zeker een sleutelrol zal spelen bij het verminderen van de koolstofvoetafdruk van de industrie, zullen een reeks aanvullende maatregelen en initiatieven moeten worden ondernomen om de beweging te ondersteunen.

Als het gaat om duurzaamheid, draagt alles bij aan het bredere doel van het verminderen van emissies, zelfs in gebieden die misschien niet als belangrijk worden beschouwd. Zo bespreekt Rousselot bijvoorbeeld het belang van het bevorderen van “telewerken en thuiswerken, wat kan helpen om de koolstofemissies door woon-werkverkeer te verminderen.”
Helaas is de weg naar duurzaamheid niet gemakkelijk of snel. Zoals Tomalin uitlegt: “Zelfs met de juiste planning en implementatie worden Net Zero-doelen niet van de ene op de andere dag magisch bereikt. Het is een reis die voortdurende verbetering en verfijning vereist” en vereist “leren terwijl we gaan, flexibel zijn en nieuwe technologieën benutten zodra dat mogelijk is.”

David Tomalin (CityFibre) en JB Rousselot (Chorus) zijn beide hoofdsprekers op Network X – het meest uitgebreide evenement ter wereld voor de B2B-telecomindustrie.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This