Digitale soevereiniteit

19 oktober 2023

Digitale soevereiniteit is tegenwoordig een veel voorkomend onderwerp geworden in technologische en regelgevende kringen, nu bedrijven controle proberen te krijgen over hun data en applicaties, te midden van toenemende zorgen over data privacy, risico’s van cyberaanvallen en uiteenlopende wetten in verschillende regio’s.

De groei van data en digitale transformatie         

Terwijl organisaties de digitale transformatie proberen te versnellen door hun data en applicaties naar de cloud te verplaatsen, groeit de bezorgdheid over data op het hosten van dataservers van een paar toonaangevende public cloud service providers. De gebruikers hebben mogelijk beperkte controle over de hostinglocatie van hun gegevens, en hebben vervolgens invloed op hun data-soevereiniteit. En digitale soevereiniteit is ver weg als er impact is op in de cloud gehoste gegevens.

Wat is digitale soevereiniteit?

Bij digitale soevereiniteit nemen individuen, organisaties of landen de controle over hun digitale gegevens, diensten en infrastructuur, waardoor de afhankelijkheid van externe entiteiten of buitenlandse technologieleveranciers afneemt. 

Digitale soevereiniteit omvat het nemen van cruciale beslissingen over digitaal beleid die aansluiten bij de kernwaarden en belangen van een land. Het heeft tot doel de veiligheid van gevoelige gegevens te waarborgen en tegelijkertijd bedrijven, organisaties en individuen in staat te stellen een grotere autonomie te hebben over hun digitale activa en informatie.

Zaken als de onthulling door Snowden uit 2013 van massale afluisterpraktijken door de NSA en het Facebook-Cambridge Analytica-schandaal uit 2015 over misbruik van persoonlijke gegevens tonen aan dat er risico’s verbonden zijn aan het onvermogen om de digitale ruimte te besturen. Dit alles maakt het voor overheden, organisaties en individuen noodzakelijk om de controle over data te herstellen met digitale onafhankelijkheid. Het omvat ook de ontwikkeling van soevereine cloudoplossingen en het in staat stellen van staten om digitale technologie en diensten te reguleren en te controleren. In eenvoudige bewoordingen: waar gegevens worden opgeslagen, verplaatst en wie de gegevens beheert.

Data-soevereiniteit is afhankelijk van cloud soevereiniteit                                     

Bij cloudapplicaties bevinden de gegevens zich in de cloud. Het beheersen van deze gegevens in de cloud om data-soevereiniteit te bereiken vereist controle over de cloud infrastructuur (cloud soevereiniteit).

Dit is echter een uitdaging, omdat data hosting vaak plaatsvindt op de infrastructuur van toonaangevende cloud providers zoals Google Cloud, Azure en AWS – buiten de controle van de data-eigenaren. Hoewel deze hyperscalers hebben geprobeerd tegemoet te komen aan de behoefte aan lokale digitale soevereiniteit door het opzetten van lokale datacenters, compliance programma’s en contractuele verplichtingen, zorgt het complexe landschap van data soevereiniteit, compliance, wettelijke vereisten en klantverwachtingen voor voortdurende uitdagingen. Tegenwoordig zijn de digitale identiteiten van talloze Europese burgers bijvoorbeeld wijdverspreid in verschillende e-mailtoepassingen, en worden gegevens buiten de Europese Unie gehost.

Ontketen de kracht van gelokaliseerde cloud infrastructuur

Het integreren van het digitale soevereiniteitsdenken in de cloud- of multi-cloud strategie van een organisatie is van cruciaal belang om het maximale potentieel van hun virtuele omgeving te benutten. Als onderdeel van deze strategie moeten organisaties de diverse sterke punten en mogelijkheden van verschillende cloud platforms en cloud serviceproviders benutten en deze synergetisch beheren om controle te krijgen over hun data- en cloud infrastructuur en daarmee over hun digitale toekomst.

Digitale soevereiniteit mogelijk maken: het emma multi-cloud beheerplatform

Om digitale soevereiniteit in een omgeving met meerdere clouds te bereiken, moet de multi-cloud strategie van een organisatie nauwgezet voldoen aan mondiale, lokale, regionale en branchespecifieke regelgeving vereisten, waardoor naleving wordt gegarandeerd, waar ze ook workloads hosten.

Deze naleving in een meervoudige cloudomgeving is afhankelijk van de naadloze orkestratie van bronnen, applicaties en gegevens tussen diverse cloud service providers. Een agnostisch cloudbeheer platform wordt de spil van deze strategie, waardoor organisaties kunnen profiteren van de voordelen van een multi-cloud aanpak, terwijl de compliance, beveiliging en efficiëntie bij elke stap van hun cloud traject behouden blijven.

Met het emma multi-cloudbeheer platform kunnen bedrijven de digitale soevereiniteit behouden door controle-, governance- en beveiligingsmaatregelen voor alle cloud implementaties te centraliseren. Het zorgt ervoor dat gevoelige gegevens en werklasten met de grootste zorg worden behandeld en nauwgezet voldoen aan de wereldwijde, lokale, regionale en branchespecifieke wettelijke vereisten. Als gevolg hiervan kunnen organisaties met vertrouwen hun bereik uitbreiden naar verschillende regio’s en sectoren, en tegelijkertijd naleving garanderen, waar hun workloads ook worden gehost.

“Het gebruik van het emma multi-cloud management platform biedt de mogelijkheid om de naleving van data privacynormen en lokale compliance regels te garanderen door een keuze te maken uit providers die aan specifieke criteria op deze gebieden voldoen. En hoewel het emma-platform je helpt de lokale regelgeving te respecteren en gevoelige gegevens hier in één regio op te slaan, kan het je helpen om wereldwijd en sneller op te schalen dan andere bedrijven in de wereld”, stelt Dmitry Panenkov, CEO en oprichter van emma.           

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This