Spreadsheet Day: 65% van de Belgische CFO’s gebruikt nog steeds Excel voor financiële rapportering

17 oktober 2023

Heel wat onder ons hebben een haat-liefde verhouding met Excel. Zo handig en soms ook zo vervelend. Het is duidelijk dat speadsheets willens nillens zich een speciaal plaatsje in onze harten hebben weten te verwerven. In die mate zelfs dat er een heuse feestdag voor in het leven geroepen werd.

Het begon allemaal in oktober 1979, toen het eerste spreadsheetprogramma Visicalc werd uitgebracht voor de Apple II en het proces van het organiseren en berekenen van enorme hoeveelheden gegevens gestroomlijnd en eenvoudig werd. Maar vandaag botsen heel wat CFO’s en financial controllers op tegen de beperkingen van zo’n spreadsheets bij hun financiële rapporteringen. EMAsphere biedt de perfecte oplossing voor de gefrustreerde CFO, en deelt naar aanleiding van Spreadsheet Day enkele resultaten van een intern onderzoek dat ze in augustus 2023 voerden bij Belgische CFO’s. 

Twee derde van de Belgische CFO’s doet nog steeds beroep op Excel voor rapportering

Een CFO-onderzoek van EMAsphere over de digitalisering van financiële rapportering toont aan dat maar liefst 65% van de CFO’s nog steeds Excel gebruikt als belangrijkste reporting tool. Een cijfer dat de komende twee jaar ongetwijfeld zal dalen, want tegelijk verklaart 72% ontevreden te zijn over Excel als tool voor forecast en simulaties. Gevolg daarvan is dat drie op vier CFO’s plannen te investeren in software om financiële reporting te automatiseren.

Waar schiet Excel dan tekort?

Diezelfde CFO’s geven ook aan gemiddeld 80% van hun tijd te besteden aan het handmatig verzamelen, centraliseren en structureren van gegevens om financiële rapporten op te stellen. Handmatig werk houdt altijd een risico in op fouten die in het slechtste geval kunnen leiden tot foute beslissingen.

“Exact 10 jaar geleden ben ik begonnen met EMAsphere, omdat ik me als CFO ergerde aan de beperkingen van Excel”, zegt Hugues Vandepeutte, oprichter en bezieler van EMAsphere. “Dat rapportering en analyse beter en efficiënter moest kunnen, was duidelijk. Wat als een start-up begon 10 jaar geleden, is ondertussen uitgegroeid tot een snelgroeiende scale-up. Met als belangrijkste ambitie om CFO‘s meer tijd te geven voor diepgaande analyse en decision making, want daar ligt de toegevoegde waarde van de CFO.”

Tijd en geld besparen?

Een financieel directeur is gemiddeld vijf dagen per maand bezig met het maken en onderhouden van financiële reporting in Excel. Daarin zit o.a. de tijd om de gegevens te verzamelen, ze te structureren en de betrouwbaarheid ervan te controleren. Uiteraard varieert dit gemiddelde naargelang de complexiteit van de structuur van je onderneming.

Als je kijkt naar het gemiddelde jaarsalaris van een CFO (ongeveer € 130.000 per jaar) en naar de werkgeverslasten, kost een ervaren CFO een bedrijf gemiddeld € 820 per dag. Reporting in Excel kost je bedrijf dus gemiddeld € 4100 per maand. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de tijd voor analyse, de echte toegevoegde waarde van een financieel directeur. Het is namelijk op basis van deze analyse dat de CFO strategische beslissingen neemt.

Denken dat Excel een kostenbesparende tool is voor financiële rapportering van een bedrijf, is met andere woorden niet helemaal correct. 

“Bij Avineon deden we tot voor kort ook de rapportering in Excel, wat heel tijdrovend was”, zegt Stefan De Smedt, Director Finance & Administration bij Avineon. “We overwogen toen eigenlijk om een reporting tool op te zetten met Power BI, maar al snel botsten we op de SaaS oplossing van EMAsphere en was het duidelijk dat het voor ons een heel interessante oplossing was, omdat het perfect integreert met Exact Online.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This