Cloudbeheer in het tijdperk van multi-cloud

12 oktober 2023

In het huidige zakelijke landschap zijn er maar weinig organisaties die geen gebruik maken van de cloud. Cloud computing stelt allerlei soorten bedrijven in staat hun activiteiten te optimaliseren, meer waarde te halen uit IT-investeringen, efficiënter samen te werken en betere inzichten te verkrijgen uit gegevens. Het stelt ze ook in staat flexibeler en schaalbaarder te zijn en beter bestand tegen verstorende gebeurtenissen zoals cyberaanvallen en datalekken.

Duizenden organisaties zijn zich bewust van al deze voordelen van de cloud, wat verklaart waarom naar verwachting meer dan 85% van hen tegen 2025 een “cloud-first”-principe zal omarmen. De populariteit van de cloud is zodanig gegroeid dat steeds meer organisaties een “multi-cloud”-strategie hanteren. Een recent onderzoek meldde dat in 2023 87% van de ondervraagde organisaties een dergelijke aanpak had gehanteerd – waarmee het de “de facto” standaard voor modern cloud computing is geworden.

Een multi-cloud strategie kan organisaties veel voordelen opleveren. Maar aan de andere kant kan het ook leiden tot uitdagingen op het gebied van cloudbeheer en governance. Laten we deze uitdagingen eens bekijken en begrijpen hoe een multi-cloud beheerplatform kan helpen om ze aan te pakken.

Voordelen van multi-cloud omgevingen

Gartner beschrijft een multi-cloud strategie als “het bewuste gebruik van cloud services van meerdere publieke cloud providers”.  De meeste multi-cloud omgevingen omvatten twee of meer publieke clouds, privé clouds of een combinatie van zowel publieke als privé clouds.

Een multi-cloud aanpak biedt organisaties tal van voordelen.

1. Toegang tot veel innovatieve technologieën en mogelijkheden – Met multi-cloud hebben organisaties toegang tot een breed scala aan best-of-breed cloud functies en mogelijkheden van meerdere leveranciers, die het gemakkelijker maken om veel soorten applicaties te bouwen en uit te voeren. Ze kunnen ook aparte cloudomgevingen opzetten voor verschillende workloads. De aanpak biedt dus meer flexibiliteit om voor elke werklast de beste omgeving en services te kiezen en applicaties naar behoefte naar verschillende cloudomgevingen te verplaatsen. Bovendien maakt multi-cloud het onmogelijk om afhankelijk te zijn van één cloudprovider. Hierdoor wordt het risico geminimaliseerd dat een bepaalde provider niet beschikt over de computermiddelen en geavanceerde services die een organisatie nodig heeft om optimaal gebruik te maken van de cloud voor hun specifieke workloads en behoeften.

2. Meer mogelijkheden om de meest effectieve oplossingen voor elke workload aan te passen – Multi-cloud oplossingen kunnen op maat worden gemaakt voor elke afzonderlijke workload. Deze aanpasbare oplossingen stellen bedrijven in staat om traditionele applicaties te moderniseren, cloud-native apps te bouwen en softwareontwikkeling te versnellen door DevOps-praktijken en cloud-native technologieën zoals containers en microservices toe te passen. Bovendien creëert de vrijheid om met meerdere cloudleveranciers te werken mogelijkheden om workloads te optimaliseren op basis van hun specifieke eisen op het gebied van snelheid, prestaties, beveiliging en compliance. Door gebruik te maken van een multi-cloud beheerplatform kunnen organisaties bovendien hun volledige multi-cloud omgeving beheren en er meer voordeel uit halen.

3. Lagere IT-kosten – Multi-cloud omgevingen kunnen kosteneffectiever en betrouwbaarder zijn dan single-cloud omgevingen. Organisaties kunnen de total cost of ownership (TCO) verlagen door toegang te krijgen tot de beste prijzen van verschillende aanbieders. Ze kunnen ook direct de kosten beheersen door resources naar behoefte op- of af te schalen. En omdat ze niet gebonden zijn aan één cloudleverancier, kunnen ze veel interoperabiliteits- en kostenproblemen vermijden die vaak voorkomen bij single cloud omgevingen.

4. Verhoogde betrouwbaarheid en prestaties – Multi-cloud biedt zowel redundantie als betrouwbaarheid om de impact van downtime of uitval te verminderen en een hoge applicatie beschikbaarheid te behouden. Het stelt teams ook in staat om back-ups te maken van alle kritieke applicaties en gegevens, waardoor betrouwbaar disaster recovery en ononderbroken bedrijfscontinuïteit mogelijk zijn, zelfs na een verstorende gebeurtenis zoals een cyberaanval.

Uitdagingen van multi-cloud omgevingen

Zoals we al hebben gezien, kan multi-cloud een baanbrekende aanpak zijn voor organisaties die klaar zijn voor de cloud. Maar om het meeste uit deze aanpak te halen, moeten organisaties zich ook bewust zijn van de andere kant ervan – de vijf gemeenschappelijke uitdagingen:

1. Toegenomen complexiteit van de architectuur – Multi-cloud omgevingen zijn veel moeilijker te beheren en te besturen dan enkelvoudige cloudomgevingen. Dit komt door de toegenomen complexiteit van de architectuur. Naarmate er meer clouds, workloads en technologieën aan de omgeving worden toegevoegd, neemt de complexiteit ervan toe, waardoor deze moeilijker te beheren en te controleren is. Het is ook moeilijk om betrouwbare en consistente workload prestaties te bereiken in complexe omgevingen en om ervoor te zorgen dat de prestaties overeenkomen met de bedrijfsvereisten.

2. Moeilijkheden bij het bereiken van consistente prestaties tussen clouds – De complexiteit van multi-clouds kan ook toenemen als organisaties een “cloud first”-aanpak volgen waarbij nieuwe werklasten worden ingezet in een publieke cloud in plaats van in een private cloud. Deze aanpak creëert vaak onnodige redundanties en verhoogt de communicatie tussen verschillende omgevingen, wat de omgeving niet alleen te complex maakt, maar het ook moeilijker maakt om consistente beschikbaarheid en prestaties in alle clouds te garanderen.

3. Cloud sprawl – Cloud sprawl in multi-cloud omgevingen zorgt ook voor uitdagingen op het gebied van beheer en governance. Een ecosysteem van meerdere clouds met hun eigen workloads, tools en resources kan snel te groot en onhandelbaar worden om te beheren. Het is ook heel gemakkelijk om nieuwe cloud resources zoals virtuele machines en containers op te starten. Organisaties vergeten vaak dat dergelijke resources bestaan in hun omgeving, waardoor deze groter wordt en moeilijk te beheren en te besturen is.

4. Hogere kosten – Ongebreidelde wildgroei van resources en onderbenutting verhogen ook de cloudkosten. Als de levering en het gebruik van resources niet onder controle worden gehouden, kan de wildgroei erger worden, waardoor de TCO verder toeneemt en de kostenvoordelen van multi-cloud omgevingen worden geminimaliseerd.

5. Verhoogde beveiligingsrisico’s – Beveiliging is een andere cruciale uitdaging bij multi-cloud. Alle grote cloud providers implementeren beveiligingscontroles in hun cloud aanbiedingen. Deze controles zijn echter niet voldoende om bedreigingen buiten de deur te houden. Een van de redenen is dat een multi-cloud ecosysteem een breder aanval oppervlak biedt voor cyberaanvallen. Deze aanvallers kunnen tal van aanvalsvectoren gebruiken om een multi-cloud omgeving aan te vallen, waaronder accountkaping, side-channel aanvallen, cookie-poisoning, malware-injecties en DoS-aanvallen. Ze kunnen ook misbruik maken van verkeerde configuraties en onveilige API’s om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot gevoelige bronnen, diensten te verstoren en bedrijfskritieke gegevens te stelen. Om dergelijke aanvallen te voorkomen en te beperken, is het van vitaal belang om beveiligingsbeleid regels consistent toe te passen op alle clouds en workloads in de multi-cloud omgeving. Maar gezien de complexiteit kan dit lastig zijn, waardoor de beveiligingsrisico’s en de kans op aanvallen toenemen.

Het goede nieuws is dat organisaties al deze multi-cloud uitdagingen kunnen beperken. De sleutel is het gebruik van een bedrijfsgereed multi-cloud beheerplatform zoals het emma-platform.

Hoe multi-cloud uitdagingen te beperken

Eerder hebben we onderzocht hoe een complexe multi-cloud omgeving – ondanks de vele voordelen – ook een aantal obstakels opwerpt voor organisaties. Deze belemmeringen kunnen worden weggenomen door cloudbeheerplatformen, die zijn ontworpen om het monitoren, beheren en besturen van multi-cloud omgevingen te vereenvoudigen.

De meeste cloud providers bieden beheertools. Deze tools zijn echter meestal beperkt tot hun eigen clouds. Ze bieden geen holistische zichtbaarheid in de gehele multi-cloud omgeving, zodat bedrijfsteams niet kunnen zien wat er in de omgeving gebeurt – laat staan dat ze de juiste actie kunnen ondernemen om problemen met betrekking tot complexiteit, wildgroei, prestaties, kosten of beveiliging aan te pakken. Het emma-platform: Echt eenvoudige multi-cloud governance en beheer

In multi-cloud omgevingen zijn zowel beheer als governance cruciaal. Bij multi-cloudbeheer, dat de verantwoordelijkheid is van IT- en operationele teams, gaat het om het stroomlijnen van de technische en operationele aspecten van resource voorziening, implementatie, monitoring, onderhoud en optimalisatie in meerdere clouds. De beheeractiviteiten zijn continu en hebben als doel een efficiënt en kosteneffectief gebruik van resources te garanderen en de schaalbaarheid en prestaties van multi-clouds te verbeteren.

Bij multi-cloud governance gaat het daarentegen om het vaststellen van beleid, controles en andere maatregelen om de veiligheid te handhaven, de kosten te beheersen en te zorgen voor naleving van regelgeving en normen. IT-, compliance- en beveiligingsteams zijn allemaal betrokken bij multi-cloud governance en zij werken samen om beleid op te stellen, compliance te beheren en risico’s te beperken voordat resources worden ingezet in meerdere clouds.

Het emma multi-cloudbeheer platform

Het emma multi-cloudbeheer platform stelt organisaties in staat om alle voordelen van multi-cloud te benutten, terwijl de gebruikelijke complexiteit van multi-cloudbeheer en -beheer tot een minimum wordt beperkt. Dit is hoe ze kunnen profiteren van de cloud-agnostische en no-code benadering van het emma-platform::

1. Een overzicht van de multi-cloud omgeving – het emma-platform i biedt een uniform overzicht van de volledige multi-cloud infrastructuur en de prestaties ervan. Dankzij deze enkele bron van waarheid kunnen bedrijven profiteren van een overvloed aan cloud-native technologieën en services uit meerdere clouds. Ze kunnen ook alle cloud resources, applicaties en services van verschillende cloud providers monitoren en beheren zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven.

2. Eenvoudige governance in meerdere clouds – het platform stelt governance teams in staat om moeiteloos en consistent beleidsregels te implementeren in multi-cloud omgevingen en krachtige maatregelen in te zetten voor gegevens governance en kostenbeheersing. En ze kunnen dit allemaal doen in slechts een paar minuten en zonder te hoeven coderen, wat betekent dat zelfs niet-technisch personeel multi-cloud governance-activiteiten kan uitvoeren.

3. Geautomatiseerde cloud implementatie en configuratiebeheer – Ongeacht de data volumes, werklast types of schaalbaarheid doelen kunnen bedrijven de automatiseringsmogelijkheden van het platform gebruiken om hun multi-cloud infrastructuur te configureren en te beheren, routinetaken te automatiseren, kosten te beheersen en cloud resources te optimaliseren zonder te coderen of te programmeren.

4. Door veel taken op het gebied van cloudbeheer en governance te automatiseren waarvoor voorheen codering nodig was, stelt het emma-platform organisaties in staat hun afhankelijkheid van externe resources met gespecialiseerde technische kennis of programmeerkennis te verminderen. Het helpt hen dus kosten te besparen en hun ROI op de cloud te verhogen. Het maakt ook teams vrij om zich op belangrijkere taken te richten, hun productiviteit en efficiëntie te verhogen en meer waarde aan de organisatie toe te voegen.

5. Compromisloze beveiliging en compliance in elke cloud – Het platform biedt een reeks beveiligingstools en -functies voor sterkere toegangscontrole, gegevensversleuteling en zelfs detectie van en respons op bedreigingen die multi-cloud bronnen effectief en automatisch beschermen tegen cyberdreigingen. Bovendien implementeert en onderhoudt het emma-platform cloud services en -toepassingen op een consistente, transparante manier, waardoor volledige naleving van lokale regelgeving en bedrijfsbeleid wordt gewaarborgd.

Ontdek hoe het emma platform je kan helpen uw virtuele omgevingen moeiteloos te beheren en de veelvoorkomende governance-/beheer uitdagingen van multi-cloud omgevingen te beperken. Klik hier om je te registreren voor een gratis trial van 14 dagen.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This