Een Frans-Duits consortium bestaande uit Eviden, een toonaangevend bedrijf binnen de Atos Group op het gebied van geavanceerde computers, en ParTec, een Duits bedrijf gespecialiseerd in modulaire supercomputers, heeft aangekondigd dat ze een contract hebben afgesloten met EuroHPC voor de levering van Europa’s allereerste Exascale-supercomputer. Deze supercomputer, met de naam JUPITER, zal worden beheerd door het Jülich Supercomputing Centre in Duitsland en heeft een totaal projectbudget van 500 miljoen euro.
Het consortium zal gebruikmaken van de nieuwste generatie GPU’s en CPU’s van NVIDIA en SiPearl, waarmee het de eerste in Europa is die de drempel van één biljoen berekeningen per seconde kan doorbreken. Dit is een cruciale stap om de wetenschappelijke excellentie en industriële onafhankelijkheid van Europa te waarborgen. Door het bereiken van een aanzienlijke rekenkracht en tegelijkertijd het energieverbruik te verminderen, zal JUPITER nieuwe doorbraken mogelijk maken in diverse belangrijke domeinen en innovatie stimuleren binnen de Europese wetenschappelijke gemeenschap.
JUPITER is speciaal ontworpen om de meest veeleisende simulaties en rekenintensieve AI-toepassingen in de wetenschap en industrie aan te kunnen. Mogelijke toepassingen omvatten het trainen van grote basismodellen voor generatieve AI, het simuleren van geavanceerde materialen, het creëren van digitale replica’s van het menselijk hart of brein voor medische doeleinden, het valideren van kwantumcomputers en klimaatsimulaties met hoge resolutie die het gehele aardsysteem omvatten.
JUPITER zal worden gebaseerd op de BullSequana XH3000-architectuur van Eviden, die direct vloeistof gekoeld is. Het systeem zal drie keer de rekenkracht hebben van Europa’s huidige krachtigste supercomputer en komt overeen met de prestaties van 10 miljoen moderne desktopcomputers. Het totale systeem zal een ruimte ter grootte van ongeveer 4 tennisvelden innemen en meer dan 260 km aan high-performance bekabeling gebruiken, waardoor het in staat is om meer dan 2000 Tb per seconde te verwerken, wat gelijk staat aan het verplaatsen van 11.800 volledige kopieën van Wikipedia per seconde.
JUPITER zal bestaan uit twee delen: een zeer schaalbare GPU-versnelde Booster Module en een algemene Cluster Module met processoren met hoge geheugenbandbreedte. De boostermodule zal gebruikmaken van de nieuwste NVIDIA-datacentertechnologie, terwijl de clustermodule gebaseerd is op SiPearl Rhea1, de eerste HPC-gerichte Europese processor op de markt.
Meer gedetailleerde informatie over het systeem zal worden onthuld tijdens de SC23-conferentie later dit jaar in november.