Altair neemt optimalisatiespecialist OmniQuest over

5 oktober 2023

Altair heeft OmniQuest overgenomen, een in Novi, Michigan gevestigde specialist in optimalisatiesoftware. OmniQuest’s belangrijkste product, Genesis, is geavanceerde software voor structurele analyse en optimalisatie die de eindige-elementenmethode benut om ontwerp- en engineeringuitdagingen met veel variabelen en beperkingen op te lossen.

De analysemogelijkheden van Genesis omvatten statische, normale modi, directe en modale frequentieanalyse, willekeurige respons, warmteoverdracht, systeemknikberekeningen, akoestiek- en vermoeidheidsanalyses. De structurele optimalisatietypen omvatten formaat-, vorm-, topologie-, topometrie-, topografie- en vrije-vormoptimalisatie. Genesis ondersteunt ook de equivalente statische belastingsmethode (ESLM) voor zeer niet-lineair structureel gedrag, in combinatie met populaire eindige-elementenanalyse (FEA)-solvers van derden.

Formule 1 ervaring

Behalve klanten in de automobielsector brengt deze overname diepgaande ervaring met zich mee in de Formule 1, de koningsklasse van de internationale autosport. Genesis heeft daarin een sterke positie en wordt veel gebruikt voor het optimaliseren van composietontwerpen. Vooral in situaties waar flexibele engineeringprocessen en gespecialiseerde tools nodig zijn om in een korte doorlooptijd de meest geavanceerde voertuigen te kunnen produceren.

“OmniQuest is opgericht door de overleden professor Gary Vanderplaats, een icoon op het gebied van structurele optimalisatie, die veel krachtige optimalisatie-algoritmen heeft ontwikkeld die momenteel in de markt worden gebruikt. De producten van OmniQuest worden door diverse grote klanten gebruikt en we zijn verheugd om deze in de toekomst beschikbaar te maken voor al onze klanten”, aldus James R. Scapa, oprichter en CEO van Altair. “De overname van deze technologie en het uitstekende team gaat het optimalisatieleiderschap van Altair in de markt versterken en lichtgewicht en structureel efficiënte ontwerpen over de hele wereld stimuleren.”

Professor Vanderplaats behoorde tot de grondleggers van structurele en multidisciplinaire ontwerpoptimalisatie (MDO). Zijn bijdragen aan de visie, theorie en praktische toepassingen van MDO en structurele optimalisatie zijn groot en zijn eerste bijdragen omvatten de gewijzigde methode van het ‘feasible directions algorithm’. Dat werd populair op het gebied van structurele optimalisatie door zijn eigen code CONMIN (constrained minimization). Deze code is in veel programma’s ingebed en behoort nog steeds tot de beste ter wereld. Eind jaren tachtig sloot hij een legendarische academische carrière af als hoogleraar aan de UC Santa Barbara om Vanderplaats Research & Development op te richten (later omgedoopt tot OmniQuest), waar hij  tot zijn overlijden CEO en voorzitter was.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This