HPE richtte private netwerk in voor Ryder Cup 2023 dat 5G en wifi combineert

2 oktober 2023

Hewlett Packard Enterprise heeft een geïntegreerd private netwerk met 5G en Wi-Fi ingezet op de Ryder Cup 2023. De combinatie van de private 5G-technologie van Athone, een acquisitie van Hewlett Packard Enterprise en de wifi-technologie van HPE Aruba Networking zorgt voor nieuwe mogelijkheden, een sterk uitgebreide reikwijdte en verbeterde ervaringen van fans en medewerkers op een ongekende schaal tijdens één van ‘s werelds meest prestigieuze sportevenementen.

Afgelopen week vond het golfevenement plaats op de Marco Simone Golf & Country Club in Rome. Hierbij stonden de organisatoren voor een aantal connectiviteitsuitdagingen. De golfbaan, die zich uitstrekt over 370 hectare archeologisch beschermd landschap, werd omgetoverd tot één van ‘s werelds grootste tijdelijke sportstadions dat tijdens het evenement 250.000 toeschouwers ontvangt. Aangezien fans en medewerkers van het evenement altijd en overal een hoge bandbreedte nodig hebben, was het voor de organisatoren van het grootste belang om een innovatief, ultramodern draadloos netwerk te kunnen aanbieden.

5G plus wifi

Om te voldoen aan de connectiviteitseisen van de Ryder Cup, ontwierp HPE een geïntegreerd private netwerk met 5G en wifi. Wifi bood voornamelijk de connectiviteit met hoge capaciteit die nodig was voor duizenden fans die samenkwamen in populaire gebieden. De private 5G-omgeving bood wide-area reikwijdte naar de meer afgelegen gebieden van het golfterrein, evenals een beveiligd privénetwerk speciaal voor kritisch operationeel personeel.

“Elke Ryder Cup geeft ons de kans om de grenzen van technologische innovatie te verleggen die de fanervaring maximaliseren, het is dus echt spannend hierbij nieuwe terreinen te betreden met de combinatie van wifi van wereldklasse en private 5G-technologie,” zegt Michael Cole, chief technology officer van de European Tour-groep en Ryder Cup Europe. “Private 5G biedt enorme operationele voordelen, omdat het ons een volledig privénetwerk biedt dat niet wordt beïnvloed door de grote vraag van het publiek naar toepassingen met hoge bandbreedte. Het geeft ons volledige baanreikwijdte voor cellulaire apparaten die kritieke diensten leveren zoals beveiliging, stewarding, ticketing en scoring die anders misschien afhankelijk waren van de onder druk staande lokale telecomnetwerken.”

“Toen we eerder dit jaar onze overname van Athonet aankondigden, was ons doel om de wereldwijde leider in private 5G-oplossingen te worden en de Ryder Cup is een perfecte gelegenheid om te laten zien hoe onze Wi-Fi en private 5G-innovaties samenwerken om dat doel te bereiken”, zegt Phil Mottram, Executive Vice President en General Manager, HPE Aruba Networking. “Dit is een ideale showcase voor de integratie van private 5G en Wi-Fi in een uitdagende omgeving, waarbij private 5G zorgt voor een groter bereik en betrouwbaarheid voor operationeel personeel, terwijl Wi-Fi 6E zorgt voor connectiviteit met hoge capaciteit voor duizenden fans die geconcentreerd zijn in kerngebieden.”

De Ryder Cup vooruit helpen

Een high-performance wifi-netwerk aangedreven door HPE Aruba Networking was de belangrijkste bron van connectiviteit voor organisatoren, deelnemers, sponsors en toeschouwers. De hogere doorvoercapaciteit van een dicht uitgerold wifi 6 en wifi 6E netwerk is een goede oplossing voor drukke ruimtes zoals het clubhuis, de horeca- en winkelgelegenheden en de tribunes voor toeschouwers. Bovendien kunnen apparaten zoals laptops en tablets vaak geen verbinding maken met mobiele netwerken en staan roaming-overeenkomsten tussen publieke en private mobiele netwerken nog in de kinderschoenen.

Het netwerk leverde twee keer zoveel capaciteit als Parijs 2018 via meer dan 800 access points. De hoofdstructuur van het netwerk was gebouwd rond 200 HPE Aruba Networking CX switches met AI-powered HPE Aruba Networking Central voor netwerkbeheer, dat één enkel punt van zichtbaarheid en controle bood over het hele netwerk. Het dashboard binnen HPE Aruba Networking Central bood ook AI-gebaseerde inzichten in wat er gebeurde binnen de gehele omgeving vanuit het perspectief van netwerk troubleshooting, optimalisatie en beveiliging. HPE Aruba Networking ClearPass bood vervolgens veilige, efficiënte toegangscontrole en onboarding voor een verbeterde toeschouwerservaring binnen de wifi infrastructuur. Het draaien van de netwerk- en computingomgeving vanuit het HPE GreenLake edge-to-cloud platform betekende dat er minder apparatuur op locatie nodig was en dat het kosteneffectiever en sneller te implementeren en te beheren was. 

Het private 5G-netwerk omvatte de golfbaan met één zendmast op een centrale locatie, gevoed door de Athonet Tactical Cube, een compacte en mobiele private cellulaire oplossing voor bedrijfskritische toepassingen. Private 5G bood backhaul connectiviteit naar op zonne-energie werkende wifi access points in meer afgelegen delen van de golfbaan, waardoor de reikwijdte van het wifi-netwerk werd uitgebreid zonder bekabeling. Dit was een belangrijk punt, omdat eventuele kabels om archeologische redenen niet begraven konden worden in bepaalde delen van het terrein. Bovendien biedt private 5G ook een veilig, gesegmenteerd netwerk voor vertragings- en capaciteitsgevoelige kritische activiteiten die gegarandeerde bandbreedte nodig hebben, zoals beveiliging, stewarding en transport. 

In Italië is het volledige 5G-spectrum reeds toegewezen aan providers van mobiele diensten, dus normaal gesproken is spectrum niet direct beschikbaar voor bedrijven. De Italiaanse regering had echter een uitzondering gemaakt voor de Ryder Cup. Het Ministerie van Communicatie had toegang gegeven tot de 3,8 GHz band, die perfect is voor 5G omdat het toestaat veel gegevens te verzenden over grote afstanden. Om het potentieel van private 5G wereldwijd te realiseren, kunnen overheden een belangrijke rol spelen door bedrijven, telco’s en technologieleveranciers te ondersteunen en spectrum beschikbaar te stellen voor nieuwe, innovatieve gebruiksmogelijkheden, zoals bij de Ryder Cup.

Meest digitale Ryder Cup ooit

Uiteindelijk droeg de netwerkomgeving bij aan een nog betere fanervaring. Tegenwoordig eisen toeschouwers niet alleen altijd connectiviteit, maar ze zijn ook op zoek naar een gepersonaliseerde, meeslepende ervaring gedreven door rijke content. Dankzij de inzichten van HPE’s netwerk konden fans in Rome virtueel over de golfbaan navigeren, door de rijen voor merchandise en eten bewegen en de locaties van spelers volgen, ongeacht waar ze zich op de baan bevonden. ​ Bovendien kan op dezelfde manier het operationele personeel het gedrag van de fans in de gaten houden, meer personeel inzetten tijdens piekperioden en de fans direct activeren. ​ 

Zoals bij de meeste internationale sporten stond het creëren van een duurzamer evenement hoog op de prioriteitenlijst en dit is vooral een uitdaging als je in principe een pop-up evenement moet organiseren. De versnelling van draadloze en cloud-technologieën bij de Ryder Cup van dit jaar heeft geleid tot een grote vermindering van fysieke apparatuur die anders na het evenement overbodig zou zijn. Het betekent ook dat er minder verstoring van de ecologie van de golfbaan is. Verder is de Ryder Cup ook één van de eerste wereldwijde gebruiksscenario’s voor het nieuwe duurzaamheidsdashboard op het HPE GreenLake platform dat belangrijke inzichten biedt in IT-energieverbruik, CO2-uitstoot en elektriciteitskosten. Het dashboard maakt gebruik van geavanceerde analyses uit het hele technologiepark om besluitvorming mogelijk te maken die de gehele duurzaamheidsprestaties verbetert.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This