De vijf principes van automatisering voor financiële dienstverleners

27 september 2023

Financiële dienstverleners moeten vandaag de dag opboksen tegen een hele resem uitdagingen. Niet alleen moeten ze de kosten onder controle houden, ze moeten ook disruptief blijven in een industrie die nooit blijft stilstaan. Een sterke IT-strategie kan hier tot bijdragen. Het helpt namelijk om de processen te stroomlijnen en te blijven innoveren.

IT-teams ontlasten

IT-omgevingen worden met de dag complexer. Denk maar aan geërfde infrastructuur of clouddiensten die soms ontzettend veel tijd en geld kosten. Bovendien worden systemen vaak nog handmatig ingesteld en gepatcht, wat de menselijke foutenmarge alleen maar verhoogt.  

Dankzij IT-automatisering kunnen financiële dienstverleners hun operaties veel vlotter laten verlopen, én meteen ook in orde zijn met de regelgeving. Bedrijven kunnen de IT-teams ontlasten door de repetitieve, handmatige taken weg te nemen. Zo kunnen de medewerkers focussen op creatieve taken die een echte meerwaarde brengen voor hun job, zoals de bedrijfsprocessen moderniseren en betere digitale diensten leveren voor de klanten.

Vijf principes van automatisering

Wanneer je als bedrijf aan IT-automatisering wil doen, hou je best rekening met de volgende vijf principes:

  1. Mensen eerst: zorg dat iedereen mee is – Elke automatiseringsstrategie begint bij de medewerkers. Een goede dosis change management is dan ook nodig zodat iedereen mee is. Een open bedrijfscultuur is hierbij cruciaal. Zo worden de werknemers aangemoedigd om kennis te delen tussen de verschillende departementen. 
  2. Bouw een draagvlak – Zorg dat de verantwoordelijkheden voor iedereen duidelijk zijn en breng de juiste mensen samen. Las bijvoorbeeld maandelijks een “automatiseringsdag” in zodat de verschillende teams informatie met elkaar kunnen uitwisselen. De teams die zich ontfermen over de automatisering van de infrastructuur kunnen dan bijvoorbeeld leren van de applicatie-ontwikkelaars.
  3. Ga voor één oplossing – In plaats van automatiseringseilanden te creëren, kies je best voor één schaalbaar platform dat IT-teams helpt om automatisering te implementeren, te delen en te beheren. Door slechts één enkel platform te gebruiken, verliezen teams minder tijd aan het beheer en het onderhoud ervan. De beveiliging van het platform moet ook hoog op de agenda staan. Elke automatiseringsoplossing moet security inbouwen in de beginfase van de ontwikkeling. 
  4. Maak tijd vrij voor creativiteit – Automatisering maakt tijd vrij om nieuwe opties te verkennen. Financiële dienstverleners kunnen hun medewerkers stimuleren om creatiever te werk te gaan. Werknemers kunnen voortaan bijvoorbeeld focussen op het moderniseren van de IT-omgeving of de klantervaring verbeteren. 
  5. Omarm AI – Dankzij automatisering kunnen financiële dienstverleners makkelijker in orde zijn met de regelgeving. Neem het voorbeeld van AI: wanneer een model wordt ontwikkeld, moet het gecontroleerd worden op bias. Dat is ook nodig met de EU Artificial Intelligence Act die eraan zit te komen. Automatisering kan dat proces aanzienlijk makkelijker maken en ervoor zorgen dat het voortdurend wordt gemonitord. 

Bloeien in complexe tijden

Financiële dienstverleners hebben al een hele weg afgelegd in IT-automatisering. De prioriteit moet nu liggen op het schalen van de processen doorheen de organisatie. Bedrijven moeten een automatiseringsstrategie omarmen waarbij de mensen, processen en technologie naadloos in elkaar overgaan. Zo kunnen ze niet alleen stand houden in het complexe economisch landschap, maar als het ware ook gedijen. 

Armin M. Warda

Armin M. Warda

Armin M. Warda is Chief Technologist FSI - EMEA bij Red Hat

Pin It on Pinterest

Share This