De ‘Cloud Agnostic Waan’ ontkrachten

28 september 2023

De cloud is onmisbaar voor moderne bedrijven, maar hoe ze hun cloudstrategie aanpakken staat ter discussie. Zo nu en dan duiken er nieuwe termen, modewoorden en acroniemen op in de toch al overvolle cloud thesaurus. Voor niet-ingewijden kan elke nieuwe term en acroniem een baanbrekend concept lijken en hen verleiden om op de kar te springen. Terwijl sommige van deze concepten en strategieën bestaande uitdagingen effectief oplossen, creëren andere uiteindelijk nieuwe problemen in een poging om louter hypothetische problemen aan te pakken. Cloud agnosticisme, in zijn pure en ware vorm, kan heel goed tot de laatste categorie behoren. 

Aan de oppervlakte klinkt het als een veelbelovend idee – geen vendor lock-ins meer, ultraflexibiliteit, multi-cloud redundantie en ten slotte, onderhandelingsmacht. Waarom worden alle organisaties dan niet gewoon cloud agnostisch? Eigenlijk is het net alsof je tegen iemand die op het punt staat een paniekaanval te krijgen zegt: “Niet panikeren”. “Niet in paniek raken’ vereist complexe psychomedische interventie. Zo is er ook niets eenvoudigs aan cloud agnostic worden. 

Cloud Agnostic is niet Multi-cloud

Cloud agnosticisme, een nogal niche architecturale benadering voor zeer specifieke overwegingen en bedrijfsbehoeften, wordt helaas vaak verward of door elkaar gebruikt met multi-cloud, dat de meeste organisaties toch al standaard inzetten. Multi-cloud suggereert een best-of-breed benadering waarbij bedrijven, in plaats van gebonden te zijn aan één enkel cloudplatform, de meest geschikte tools gebruiken voor bepaalde taken, ongeacht het platform. Zo kun je de beste functies van elk cloudplatform benutten. 

Cloud agnosticisme daarentegen is de mogelijkheid om werklasten naadloos te verplaatsen tussen verschillende aanbieders. Het idee achter cloud agnostische ontwikkeling en technieken is om organisaties de vrijheid te geven om te kiezen waar en wanneer ze bepaalde werklasten willen inzetten. Alle applicaties en resources zijn ontworpen om platformonafhankelijk te zijn, zodat ze kunnen worden ingezet in meerdere clouds of naadloos kunnen worden verschoven, als en wanneer dat nodig is, naar concurrerende providers. 

De hype: Waarom Cloud Agnostic aantrekkelijk is

Onverwachte prijsverhogingen of verlagingen van diensten/prestaties zijn niet ongehoord in de cloud computing-markt. Google, bijvoorbeeld, heeft een reputatie voor het verhogen van zijn prijzen of het te gelde maken van voorheen gratis diensten. Recentelijk heeft Microsoft ook stilletjes de voorheen onbeperkte gegevensopslag van OneDrive voor bedrijven beperkt. Plotselinge verschuivingen in beleid of prijzen kunnen bedrijven verrassen, die dan weinig andere keuze hebben dan zich aan de voorwaarden van de leverancier te houden omdat ze te afhankelijk zijn van hun diensten. 

Een cloud agnostische architectuur maakt een einde aan deze afhankelijkheid door het gebruik van propriëtaire tools, technologieën of diensten die organisaties of hun workloads kunnen binden aan een specifieke leverancier strikt te verbieden. In plaats daarvan worden leveranciersneutrale platforms en tools gebruikt, zoals Kubernetes voor containerorkestratie en Terraform voor infrastructuurprovisioning en -beheer. Als de prijzen, SLA’s of dekking van je cloud service provider (CSP) niet meer werken voor jou, kun je gewoon overstappen naar de volgende…. Nou ja, idealiter, tenminste!

De realiteitscontrole: Waarom Cloud Agnostic een illusie is

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, hier is waarom cloud agnosticisme zijn belofte niet waarmaakt:

  1. Uitsluiting van leveranciers – Cloud agnosticisme beperkt organisaties tot de kleinste gemene deler van clouddiensten. Het betekent dat de meeste diensten buiten de basis van de cloud – schijven, netwerken en servers – ontoegankelijk voor je worden.  Dit betekent dat je je eigen load balancers, object stores, databases, monitoring tools, service meshes en meer moet implementeren. Je bent ook als enige verantwoordelijk voor redundantie, schaalbaarheid en prestatieoptimalisatie. Je kunt de cloud uiteindelijk net zo gaan gebruiken als een on-premise datacenter. En terwijl je het wiel opnieuw uitvindt, kunnen uw concurrenten, die de operationele overhead aan de CSP’s hebben uitbesteed, hun aandacht en middelen richten op wat echt belangrijk is voor hun kernactiviteiten. 
  2. Hulpbronintensiteit – Het zelf beheren van verschillende aspecten van cloudinfrastructuur vereist specifieke resources, zowel in termen van menselijke expertise als in termen van tijd. CSP’s hebben al veel geïnvesteerd in het creëren van betaalbare tools en diensten om cloudactiviteiten voor hun huurders te optimaliseren en te vereenvoudigen. Voor cloud agnosticisme zijn echter dure tools en ingewikkelde aanpassingen nodig om naadloze interoperabiliteit te garanderen. Je zult ook meer middelen moeten investeren in het trainen van jouw team om gespecialiseerde vaardigheden te verwerven in cloud agnostisch beheer en orkestratie. 
  3. Suboptimale resultaten – Ondanks alle pijn en gemiste kansen zal de migratie tussen clouds nooit echt naadloos verlopen. Het kan nog steeds dagen en weken duren, met talloze hobbels onderweg. Natuurlijk hoef je niet alles helemaal opnieuw te bewerken. Maar voor de meeste organisaties is het volgen van de cloud-native principes van leveranciersneutraliteit en interoperabiliteit door middel van cloud agnostische tools, abstracties en gestandaardiseerde API’s en protocollen voldoende om de agnosticiteit te behouden die ze echt nodig hebben zonder afbreuk te doen aan de optimalisaties en kostenbesparingen van cloud-specifieke oplossingen en diensten. 

Het emma-platform overbrugt de kloof tussen Cloud Agnostic en Cloud Native

Het komt erop neer dat niet alle organisaties behoefte hebben aan cloud agnosticisme in zijn volledige en letterlijke betekenis. Je kunt het echter ook niet goed doen als je gebonden bent aan één cloudprovider en wordt buitengesloten van geavanceerde services en oplossingen die door concurrenten worden aangeboden. Daarom moet je de juiste balans vinden tussen flexibiliteit en gemak om gemiste kansen en budgetoverschrijdingen te voorkomen. 

Met het emma multi-cloudbeheer platform kan je abstraheren van platformspecifieke aanbiedingen, terwijl je toch gebruik kunt maken van hun functionaliteit en functies. Zo werkt het:

  1. Een hybride oplossing: Het emma-platform bevordert een agnostische, multi-cloud omgeving waarin je bepaalde cloud native workloads en applicaties kunt abstraheren en overal consistent kunt inzetten, ongeacht de API- en configuratie variaties tussen verschillende cloud platforms. Tegelijkertijd integreert het emma-platform naadloos met grote private en publieke CSP’s, zodat je jouw infrastructuur kunt verbinden met compatibele platform-specifieke oplossingen en diensten. Het maakt in wezen een hybride aanpak mogelijk tussen cloud agnostisch en cloud specifiek.  
  2. Beheergemak: emma heeft zwaar geïnvesteerd in de eenvoud en doeltreffendheid van de gebruikerservaring. Met het emma-platform kan je jouw multi-cloud architectuur bouwen en beheren via een uniforme beheerconsole die zichtbaarheid, controle en kostenoptimalisaties biedt voor een breed scala aan CSP’s. Het no-code cloudbeheer betekent dat je complexe cloudbewerkingen kunt uitvoeren met slechts een paar klikken, terwijl alle platform specifieke variaties worden geabstraheerd. Het betekent ook dat je jouw personeel niet opnieuw hoeft op te leiden wanneer je samenwerkt met nieuwe CSP’s. 
  3. Vereenvoudigde migraties: Met emma’s uniforme cloudbeheerplatform zijn deployment pipelines en resourcebeheer consistent voor verschillende cloud platforms, wat betekent dat er geen leercurve of refactoring nodig is. Met multi-cloud Kubernetes kan je worker nodes inzetten in de ene omgeving en ze verwijderen uit de andere, terwijl de onderliggende backbone van emma al de rest doet. Platform overschrijdende migraties met het emma-platform zijn zo naadloos als maar kan.

Met het emma-platform krijgt je het beste van twee werelden: je bent leverancier onafhankelijk en kunt toch profiteren van propriëtaire en vooruitstrevende tools. Je kunt jouw workloads naadloos verplaatsen tussen verschillende clouds, waardoor je de agnosticiteit bereikt die u nodig hebt om multi-cloud implementaties te ondersteunen. En het beste is dat het emma-platform organisaties in staat stelt om alle aspecten van hun multi-cloudomgeving vanaf één locatie te beheren. 

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This