Mercedes herstructureert productielijn met digital twins

25 september 2023

Nvidia en Mercedes-Benz slaan de handen ineen voor het ontwikkelen van een digital twin, een digitale replica van de daadwerkelijke productie- en assemblagelijn. Daarmee wil Mercedes-Benz het gehele productieproces optimaliseren.

Het hoofddoel van deze samenwerking is om voor meer dan dertig Mercedes-Benz-fabrieken wereldwijd een blauwdruk te ontwikkelen. Door deze technologie in te zetten, hoopt het automerk de assemblagehallen met maar liefst 50% sneller op te zetten, defecten in de productielijn te minimaliseren en de coördinatie met leveranciers vlekkeloos te laten verlopen. Als pilotprojecten worden faciliteiten in Rastatt (Duitsland), Kecskemét (Hongarije) en Beijing genoemd. Bovendien is er al gemeld dat er een volledige digital twin van de Hongaarse fabriek is gerealiseerd.

Digital twins zijn niet nieuw in de technologische wereld. Ze zijn al in gebruik in diverse industrieën, waaronder de autosector bij Formule E-races en de lucht- en ruimtevaart. Het fundamentele idee achter deze technologie is om een realistische digitale kopie van de werkelijkheid te creëren. Hiermee kunnen bedrijven vooraf eventuele problemen detecteren en noodzakelijke verbeteringen in het werkproces implementeren. Mercedes en Nvidia hebben eerder samengewerkt in 2020 voor de ontwikkeling van software-defined voertuigen, die de nieuwste technologieën in zelfrijdende functies en updates bevatten.

Bovendien richt Mercedes zich met behulp van AI en predictive analytics op het minimaliseren van productiestilstand. In een pilotproject in Rastatt werd AI ingezet om sub-processen te monitoren, wat resulteerde in een indrukwekkende energiebesparing van 20%.

Wat interessant is, is dat de digitale simulaties draaien op Nvidia’s Omniverse-platform. Oorspronkelijk ontworpen voor 3D-modellering en game-design met de bedoeling Pixar te ondersteunen, heeft het platform zich inmiddels ontwikkeld tot een veelzijdige suite van professionele applicaties. Voor Mercedes-Benz betekent dit concreet de mogelijkheid om de fabricage van hun auto’s te digitaliseren en uitvoerig te testen.

Deze samenwerking tussen Nvidia en Mercedes-Benz markeert een ambitieuze stap richting een toekomst waarin fabrieken flexibeler opereren en zo min mogelijk stilstand kennen. Het belooft een spannende tijd te worden voor de autoproductie-industrie.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This