Zoom introduceert Zoom AI Companion

6 september 2023

Zoom Video Communications introduceert Zoom AI Companion (voorheen Zoom IQ). Deze realtime generatieve AI-assistent is zonder extra kosten beschikbaar voor alle gebruikers met betalende Zoom-accounts. AI Companion maakt samenwerking makkelijker en effectiever door repetitieve taken en andere afleidingen weg te nemen. De komende maanden zal Zoom AI Companion naar verwachting aanvullen met nieuwe, krachtige functies.

Zoom AI Companion is in realtime te gebruiken op het hele platform:

 • vóór meetings: AI Companion vragen om je te helpen met de voorbereiding met status updates over belangrijke projecten;
 • tijdens meetings: AI Companion realtime samenvattingen aan deelnemers die later binnenkomen laten geven en antwoordsuggesties geven voor vragen die tijdens het gesprek worden gesteld;
 • na meetings: de notulen en actiepunten delen met AI Companion.

Soortgelijke ondersteuning krijg je ook in Zoom Team Chat, Zoom Whiteboard en Zoom Mail.

“We gaan de hype van generatieve AI voorbij, door tastbare producten te leveren en het prijsmodel van de industrie op zijn kop te gooien, zodat het voor bedrijven en mensen zoals jij en ik gemakkelijk wordt om volledig te profiteren van generatieve AI in ons dagelijks werk”, zegt Smita Hashim, Chief Product Officer bij Zoom. “We kunnen niet wachten tot onze klanten met AI Companion aan de slag gaan. Bovendien zijn we erg enthousiast over onze plannen voor verdere innovatie, gebaseerd op verantwoord AI-gebruik.”

Hoe Zoom de privacy van klanten vooropstelt met generatieve AI

Zoom investeert in AI-gedreven innovatie die de gebruikerservaring en productiviteit verbetert, waarbij vertrouwen, veiligheid en privacy voorop staan.

AI Companion staat standaard uitgeschakeld. Accountbeheerders hebben controle over het al dan niet activeren van deze AI-functies voor hun accounts. Zoom biedt beheerders en gebruikers controle over en zichtbaarheid in wanneer AI-functies worden gebruikt of geactiveerd. Door de privacybehoeften van klanten voorop te stellen, kunnen de klanten van Zoom met vertrouwen gebruik maken van AI Companion en de bijbehorende functionaliteiten. 

Het moderne werken, aangedreven door Zoom AI Companion

AI helpt deelnemers op de volgende manier:

 • Met Zoom Meetings kunnen gebruikers opnames sneller bekijken dankzij highlights en slimme hoofdstukken. Ze kunnen tevens samenvattingen en vervolgacties bekijken, zodat ze gemakkelijk kunnen bijlezen als ze een meeting hebben gemist. 
  • Tijdens de meeting, indien ingeschakeld door de host, kunnen deelnemers snel bij worden gepraat door met AI Companion te chatten, die automatisch een samenvatting genereert. Zo hoeven zij de meeting niet te verstoren. Na de vergadering kunnen hosts een geautomatiseerde samenvatting ontvangen om te delen met deelnemers en no-shows. Deze mogelijkheden helpen teams in verschillende tijdzones om asynchroon samen te werken. 
  • Gepland voor het voorjaar van 2024 is een functie waarmee gebruikers realtime feedback ontvangen op hun optreden tijdens vergaderingen, evenals coaching van hun gespreks- en presentatievaardigheden.
 • Zoom Team Chat is essentieel voor realtime en asynchroon werk, maar de hoeveelheid berichten kan overweldigend zijn. AI Companion helpt gebruikers om sneller berichten op te stellen op basis van de context van een chatgesprek, waarbij ze richting kunnen geven aan de stijl en omvang van berichten. 
  In de komende weken kunnen gebruikers samenvattingen van lange chatgesprekken verwachten en tegen begin 2024 krijgen gebruikers de mogelijkheid om zinnen automatisch aan te vullen en vergaderingen in te plannen vanuit een chat.
 • Dit najaar krijgen gebruikers van Zoom Whiteboard hulp van AI Companion bij het genereren en categoriseren van ideeën. In het voorjaar van 2024 kunnen gebruikers hun whiteboard-content gebruiken om afbeeldingen te genereren en whiteboardsjablonen te vullen.
 • Zoom Mail-gebruikers kunnen in het begin van de herfst ondersteuning krijgen in het opstellen van e-mails. In het voorjaar van 2024 kunnen gebruikers samenvattingen van vergaderingen aan Zoom Notes toevoegen en sms-berichten en gesprekken met Zoom Phone samenvatten. 
 • In het voorjaar van 2024 kunnen gebruikers communiceren met AI Companion via een chatinterface die de context van vragen begrijpt en gebruikers ondersteunt met hun content op het Zoom-platform, zoals eerdere meetings, chats en geselecteerde apps van derden. AI Companion kan zelfs zelfstandig actie ondernemen. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van AI Companion:
  • Tijdens de voorbereiding van een meeting kun je AI Companion naar de status van belangrijke projecten vragen. AI Companion kan de nodige informatie ophalen uit meetings, chats, whiteboards, e-mails, documenten en, met toestemming van gebruikers, uit apps van derden om actuele updates te bieden.
  • Tijdens een meeting kan AI Companion realtime ondersteuning bieden, waarmee gebruikers beter de belangrijkste discussiepunten kunnen volgen, support-tickets kunnen aanmaken en indienen over issues die tijdens het gesprek aan bod komen, of conceptantwoorden voor te stellen op vragen die tijdens de meeting worden gesteld.
  • Na de meeting kun je AI Companion vragen om deze samen te vatten, automatisch actiepunten te formuleren en stakeholders te identificeren, zodat de actiepunten meteen met hen worden gedeeld via Team Chat of, met toestemming van gebruikers, in apps van derden.

Gemakkelijke intuïtieve interface

Gebruikers kunnen AI Companion integreren in hun bestaande werkprocessen, zoals binnen Zoom Meetings, Zoom Team Chat en Zoom Whiteboard. Hierdoor kunnen ze eenvoudig gebruik maken van functionaliteiten zoals samenvattingen van meetings, het opstellen van chatberichten en het aanmaken van whiteboards. 

Vanaf nu hebben gebruikers via een zijpaneel in Meetings bovendien direct beschikking tot interactieve mogelijkheden met AI Companion Meetings. Deze toegang wordt in het voorjaar van 2024 uitgebreid naar het gehele Zoom-platform, naarmate nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd.

Lees hier meer over AI Companion.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This