In de maakindustrie zijn wereldwijd al miljoenen robots werkzaam. Omdat zowel de toepassingen als het programmeren daarvan laagdrempeliger toegankelijk worden, zal de groei van het aantal gebruikte robots de komende jaren blijven toenemen. Automatiseringsleverancier Dematic draagt daaraan bij met AMR’s en AutoStore-oplossingen voor de productiebevoorrading en het orderpicken.
Performance en flexibiliteit
Maakbedrijven investeren volop in het automatiseren en digitaliseren van de logistieke handelingen rond hun productieproces om de performance en flexibiliteit te vergroten. Dat is tegenwoordig noodzakelijk om de gehele supply chain gereed te maken voor Smart Industry/Industry 4.0. Een bedrijf dat al zo’n 200 jaar gespecialiseerd is in het leveren van oplossingen voor efficiëntere logistieke processen, waaronder voor maakbedrijven, is Dematic. Tijdens het Vision, Robotics & Motion event 2023 presenteerden Farly Orie, Managing Director Benelux & Nordics en Sales Manager Marcel Spruijt hoe autonome mobiele robots (AMR’s) kunnen bijdragen aan het oplossen van uitdagingen in de productielogistiek.
Aan- en afvoer materialen, onderdelen en producten
De performance en continuïteit van productielijnen wordt steeds afhankelijker van de tijdige aanvoer van alle benodigde materialen en onderdelen en daarna ook nog de afvoer van alle gemaakte producten. Behalve organiseren dat alle supply chain partners op tijd de juiste goederen leveren, kunnen productiebedrijven ook met hun interne logistiek het verschil uitmaken. Door te investeren in AGV’s, AMR’s en AutoStore-systemen zijn zowel de efficiëntie als de traceerbaarheid van interne logistieke processen bij veel maakbedrijven nog te verbeteren. En misschien zelfs belangrijker is daarmee de kans op het maken van fouten vrijwel uit te sluiten.
Toegevoegde waarde AMR’s
AMR’s zijn intelligente mobiele robots met daarbovenop een roteerbaar platform en eventueel een lift om dozen, pallets of stukgoederen binnen een fabriek en magazijn te kunnen transporteren. In tegenstelling tot traditionele AGV’s hebben ze geen infrastructuur (bakens of magneten) nodig om transporttaken te kunnen uitvoeren. Meestal worden ze aangestuurd vanuit software voor magazijnautomatisering, die communiceert met ERP-systemen voor de productieplanning. Daardoor weten de AMR’s welke logistieke handelingen ze moeten uitvoeren die gerelateerd zijn aan de klantorders in het productieproces. Belangrijke voordelen van AMR’s zijn de flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid in het gebruik ervan.
Projectaanpak
Tijdens de beurs Vision, Robotics & Motion 2023 vertelden Orie en Spruijt hoe Dematic zo’n AMR-project aanpakt. Dat begint telkens met een grondige analyse van alle logistieke handelingen en daarbij gebruikte data. Als tweede stap wordt de toepasbaarheid van AMR’s beoordeeld met de betreffende klant en vervolgens vertaald naar een conceptoplossing. Daarvan maken ook alle benodigde datacommunicatie en de aan- en afvoer naar een AMR-zone met bijvoorbeeld conveyors of heftrucks en de besturingssoftware deel uit. Als voorbeeldproject presenteerden beide Dematic-managers de geleverde AMR-oplossing en opgedane ervaringen bij een grote kledingfabrikant.
Andere robottoepassingen
Behalve AMR’s levert Dematic tevens complete AutoStore-systemen en robots met een vision-systeem voor het geautomatiseerd orderpicken. Een voorbeeld hiervan is de AutoStore-installatie die de logistieke automatiseringsspecialist onlangs bij Weiss Technik in het Duitse Lindenstruth heeft geïnstalleerd. Daar verzorgen negen robots het transport, de opslag en het ophalen van zo’n 13.400 bakken met goederen voor de productiebevoorrading en de aanvoer naar orderpickstations. AutoStore-systemen hebben als belangrijk voordeel een hoge opslagcapaciteit, oftewel weinig ruimtegebruik. Verder functioneren ze energiezuinig omdat er tijdens het remmen en bakken neerzetten energie wordt teruggewonnen.