Industrial Ethernet en draadloze netwerken blijven groeien

28 augustus 2023

Ieder jaar analyseert HMS Networks de industriële netwerkmarkt om de distributie van nieuwe verbonden knooppunten in fabrieksautomatisering in te schatten. Uit de studie van dit jaar blijkt dat de industriële netwerkmarkt naar verwachting met 7% zal groeien in 2023.

Industrial Ethernet laat nog steeds de grootste groei zien en is nu goed voor 68% van alle nieuw geïnstalleerde nodes (vorig jaar 66%). Veldbussen dalen naar 24% (27) terwijl draadloos groeit naar 8% marktaandeel (7% vorig jaar). PROFINET en EtherNet/IP delen de eerste plaats in de netwerkranglijst met een marktaandeel van 18%, gevolgd door de sterke concurrent EtherCAT nu op 12%.

In de studie van 2023 concludeert HMS Networks dat de industriële netwerkmarkt blijft groeien en dat de totale marktgroei in 2023 naar verwachting +7% zal bedragen, wat het aanhoudende belang van netwerkconnectiviteit in fabrieken bevestigt.

Industrial Ethernet groeit gestaag

Met een groei van 10% blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Industrial Ethernet is nu goed voor 68% van de wereldmarkt van nieuw geïnstalleerde nodes in fabrieksautomatisering (vergeleken met 66% vorig jaar). De onderlinge strijd tussen Profinet en EtherNet/IP gaat door terwijl ze de netwerkranglijst van 2023 leiden met elk 18% marktaandeel, maar EtherCAT blijft ook sterk groeien en staat nu op een onbedreigde derde plaats met een marktaandeel van 12%.

Veldbussen nemen weer af

De groei van vorig jaar voor veldbussen was tijdelijk, aangezien het aantal nieuwe veldbusinstallaties in 2023 met -5% afneemt. Profibus voert de lijst met veldbussen aan met een marktaandeel van 6%, maar niet veel, want Modbus-RTU volgt met 5% op de voet.

Samen zijn veldbussen goed voor 24% (27) van de markt in 2023. Hoewel het aantal nieuwe veldbusknooppunten afneemt, zullen veel apparaten, machines en fabrieken nog vele jaren vertrouwen op de goed werkende en bewezen veldbussen om komen.

Draadloos groeit het snelst

De groei van wireless versnelt tot +22% in 2023, naarmate er meer draadloze industriële netwerkoplossingen worden geïntroduceerd in fabrieksautomatisering. Typische use-cases zijn onder meer kabelvervangingstoepassingen, draadloze machinetoegang en connectiviteit met mobiele industriële apparatuur.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This