De fiets en de cloud hebben niets met elkaar gemeen, of toch wel?

19 juli 2023

Een fiets op zich heeft geen directe relatie met de cloud. De cloud is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een netwerk van servers die verbonden zijn via het internet en gegevens opslaan en verwerken. 

Maar we kunnen een analogie maken om hun verbinding te begrijpen. Net zoals een fiets je fysieke inspanning verlicht en je sneller en efficiënter laat bewegen, kan de Cloud je gegevens en digitale activiteiten stroomlijnen door het leveren van opslag, rekenkracht en diensten via internet. De cloud maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen tot gegevens en services vanaf verschillende apparaten, vergelijkbaar met hoe een fiets je gemakkelijker en flexibeler door het verkeer laat bewegen.

Het begin van de slimme fiets

De opkomst van het internet der dingen (IoT) bracht slimme sensoren en connectiviteit naar fietsen. Fabrikanten begonnen fietsen uit te rusten met sensoren die gegevens verzamelden, zoals snelheid, afstand, cadans en zelfs hartslag. Deze gegevens, eenmaal vastgelegd, bleken waardevolle informatie te zijn voor zowel recreatieve als professionele fietsers. Het was echter duidelijk dat de lokale opslag van gegevens beperkingen had, en daar kwam de Cloud om de hoek kijken.

De Cloud: een nieuwe opslagmogelijkheid

De Cloud bood een schaalbare en veilige opslagoplossing voor de groeiende hoeveelheid gegevens die door slimme fietsen werden gegenereerd. Fietsers konden nu hun rit gegevens uploaden naar de Cloud, waar ze toegang konden krijgen tot uitgebreide analyses en prestatiebeoordelingen. Dit opende de deur naar een nieuwe wereld van trainingsmogelijkheden, het stellen van doelen en het bijhouden van voortgang in realtime.

De fiets als navigatiehulp

Met de Cloud als achtergrond werd het mogelijk om navigatie- en routefuncties aan fietsen toe te voegen. Gebruikers konden hun bestemming invoeren via een bijbehorende app, en de cloud zou de meest optimale route berekenen op basis van verkeersomstandigheden en andere relevante factoren. Dit bood fietsers een naadloze en veilige rijervaring, waardoor ze zich konden concentreren op het genieten van de rit, terwijl de Cloud voor de rest zorgde.

Een van de mogelijke toepassingen is bijvoorbeeld het bijhouden van fietsprestaties en het verstrekken van persoonlijke statistieken aan de fietser. Daarnaast kan de Cloud ook worden gebruikt voor het delen van gegevens tussen fietsers, het monitoren van de gezondheid van de fiets en het bieden van realtime navigatie-instructies.

Slim onderhoud en beveiliging

De integratie van de Cloud maakte ook slim onderhoud en beveiliging van fietsen mogelijk. Sensoren op de fiets konden potentieel defecte onderdelen detecteren en waarschuwingen naar de eigenaar sturen. Bovendien konden gestolen fietsen eenvoudiger worden opgespoord dankzij ingebouwde GPS-trackers die hun locatie naar de Cloud verzonden.

Hoewel de integratie van fietsen met de Cloud veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

Privacy risico’s

Fietsen die verbonden zijn met de cloud verzamelen en delen gegevens over gebruikers, zoals locatie, rijgedrag en persoonlijke statistieken. Dit kan leiden tot privacy zorgen als de gegevens niet goed worden beveiligd. Onjuist beheer van gevoelige informatie kan leiden tot inbreuken op de privacy of ongeoorloofd gebruik van persoonlijke gegevens.

Afhankelijkheid van internet connectiviteit*

Slimme fietsen die verbonden zijn met de cloud hebben een constante internetverbinding nodig om gegevens te verzenden en te ontvangen. Als de internetverbinding zwak is of wegvalt, kunnen sommige functies van de fiets mogelijk niet goed werken, zoals navigatie-instructies of realtime tracking.

Bij sommige merken gaat het zelfs zo ver dat u de fiets niet kan ontgrendelen zonder een verbinding met de server systemen van de fabrikant in de Cloud.

Technische problemen en storingen

Zoals bij elk technologisch systeem zijn er mogelijk technische storingen of fouten die zich kunnen voordoen. Als de cloud infrastructuur niet goed werkt of als er problemen zijn met de servers, kan dit de functionaliteit van de slimme fiets beïnvloeden en frustratie veroorzaken bij gebruikers.

Beveiligingskwetsbaarheden

De cloud-gebaseerde infrastructuur kan kwetsbaarheden bevatten, waardoor cyberaanvallen mogelijk zijn. Hackers kunnen proberen in te breken in het systeem om gegevens te stelen, de functionaliteit van de fiets te verstoren of zelfs controle te krijgen over bepaalde functies, zoals remmen of versnellen, wat ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Kosten en toegankelijkheid

Slimme fietsen met cloud-connectiviteit kunnen over het algemeen duurder zijn dan traditionele fietsen. Bovendien kunnen niet alle fietsers zich deze geavanceerde technologie veroorloven, waardoor het voor sommigen moeilijk kan zijn om toegang te krijgen tot de voordelen van de Cloud-integratie.

Het is essentieel dat fabrikanten en aanbieders van slimme fietsen deze nadelen serieus nemen en zich inzetten voor het waarborgen van de privacy, beveiliging en betrouwbaarheid van hun Cloud-gebaseerde systemen. 

Hoewel een fiets op zichzelf niets te maken heeft met de Cloud, kunnen moderne technologieën en connectiviteit de integratie van fietsgegevens met de cloud mogelijk maken om nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden te bieden.

Deze blog kwam tot stand na aanleiding van het nieuws dat fietsenfabrikant Van Moof failliet werd verklaard met verstrekkende gevolgen* voor de consument.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This