Bereid je gegevens voor op de zomer: zeven tips hoe je op vakantie je mobiele apparaten kunt beschermen tegen hackers

14 juli 2023

Terwijl we rondrennen op het vliegveld, door de check-in en beveiliging gaan en uiteindelijk een langverwacht bezoekje aan de taxfreewinkels brengen, is het beschermen van onze mobiele gegevens meestal niet onze topprioriteit. De meesten van ons zijn heel voorzichtig met onze laptops en computers en installeren beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware. Toch blijven onze mobiele apparaten, waarop de meeste van onze gegevens te vinden zijn, kwetsbaar.

Afgelopen april waarschuwde de FBI over het gebruik van gratis oplaadstations voor smartphones, laptops en tablets. Hackers kunnen inbreken in deze stations, persoonlijke informatie verzamelen en malware installeren waarmee ze vrije toegang krijgen tot onze apparaten.

Om dit soort slechte ervaringen te voorkomen – want het kan echt vreselijk zijn als je mobiele apparaat wordt gehackt – hebben we een aantal eenvoudige tips verzameld die je helpen om je gegevens veilig te houden en je gerust te stellen terwijl je op reis bent.

Tip 1: Gebruik alleen officiële netwerken

Gratis openbare wifi aangeboden krijgen kan verleidelijk zijn, maar die zogenaamde ‘gratis wifi’ is een echt cyberbeveiligingsmijnenveld. Plaatsen zoals luchthavens, treinstations en koffiebars zijn het doelwit bij uitstek voor hackers. Hackers kunnen een vals netwerk aanbieden – mogelijk met een authentiek klinkende naam zoals ‘Starbucks_Guest_Wi-Fi’ – en je recht in hun val lokken. Het is dus altijd beter om het officiële beveiligde netwerk te gebruiken. Soms is gratis openbare wifi de enige beschikbare optie. In dat geval raden we je aan je gebruik van apps tot een minimum te beperken. Doe dus niet aan internetbankieren als het niet absoluut moet!

Tip 2: Reis met de nieuwste beveiligingssoftware

Of het nu gaat om je mobiele telefoon, tablet of laptop, het is echt belangrijk om de nieuwste systeemupdates te installeren. Meestal krijg je een melding als er updates beschikbaar zijn, maar je kunt ook proactief naar updates zoeken in de instellingen van je apparaat. Bovendien zouden de iPhone-gebruikers onder ons AirDrop voor iedereen moeten uitschakelen en alleen vrienden accepteren. Een andere handige tip is om FindMyDevice (FindMyPhone voor Android-gebruikers) te activeren voor het geval je apparaat zoekraakt of wordt gestolen.

Tip 3: Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) biedt een sterkere beveiligde verbinding. Deze service geeft je een extra laag van privacy en anonimiteit en laat je met een gerust hart online gaan. De meesten van ons kennen VPN als de dienst die onze gegevens versleuteld houdt. VPN-pakketten kunnen worden aangeschaft voordat je naar het buitenland gaat (veel werkplekken bieden deze optie voor werknemers die regelmatig vliegen) of je kunt de dienst aanschaffen terwijl je op vakantie bent. Zoek naar een lokale aanbieder.

Tip 4: Verhoog de beveiliging door multi-factor authenticatie toe te voegen

Multi-factor authenticatie maakt deel uit van de Zero Trust-benadering, die inhoudt dat toegang altijd moet worden geverifieerd en dat een apparaat niet onmiddellijk moet worden vertrouwd. Hoewel multi-factor authenticatie voor sommigen van ons een beetje ingewikkeld klinkt, heb je het waarschijnlijk al eerder gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je zowel een wachtwoord als een cijfercode naar je mobiele apparaat laat sturen, of wanneer je een zelfgekozen wachtwoord samen met een unieke code gebruikt. Hackers kunnen misschien een wachtwoord kraken, maar dit niveau van authenticatie maakt het moeilijker voor hen om toegang te krijgen, vooral omdat ze in het fysiek bezit van je apparaat moeten zijn om de beveiliging te kraken.

Een andere geweldige optie, en die is eenvoudiger qua toepassing, is het inschakelen van biometrische identificatie zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning om je apparaat en applicaties te ontgrendelen.

Tip 5: Waar je ook bent, wees op je hoede voor verdachte sms’jes, e-mails en apps

De meeste aanvallen op digitale activa en diefstallen van persoonlijke informatie gebeuren door phishing: aanvallers doen zich voor als officiële bronnen, zoals luchtvaartmaatschappijen of creditcardbedrijven. Ze gebruiken hun naam en merknaam in sms-berichten of e-mails met kwaadaardige links waarmee de hacker kan aanvallen, vermomd als vertrouwd bedrijf. Dit fenomeen heeft zich nu uitgebreid naar sociale mediaplatforms, chatapps zoals WhatsApp, games en zelfs datingapps die reizigers in het buitenland kunnen gebruiken. Het is belangrijk om op te letten. Open geen verdachte links, zelfs geen links die lijken te zijn verzonden door een autoriteit zoals de luchthaven. Zoals eerder vermeld, kun je dit soort aanvallen vanaf het begin blokkeren als je geavanceerde beveiligingssoftware gebruikt.

Tip 6: Gebruik privacyschermen

De openbare oplaadstations waar we onze mobiele telefoons en andere apparaten kunnen opladen, zijn meestal drukke plaatsen waar er een groter risico is op het blootgeven van onze privégegevens. Een privacyscherm, ook wel schermfilter genoemd, is een betaalbaar product dat verkrijgbaar is in bijna elke telefoonwinkel of elk verkooppunt waar digitale apparaten worden verkocht. Je kunt een schermfilter rechtstreeks op het scherm van je apparaat toepassen om te voorkomen dat het scherm vanuit een schuine hoek kan worden bekeken. Privacyschermen werken als een barrière om te voorkomen dat nieuwsgierige ogen gevoelige informatie zoals wachtwoorden, e-mails of vertrouwelijke documenten kunnen lezen. Ze maken het voor de mensen om je heen moeilijk om te zien wat er op je scherm wordt weergegeven.

Tip 7: Vermijd openbare oplaadstations 

De meesten van ons checken hun smartphone meer dan 100 keer per dag en als we op reis zijn, doen we dat nog vaker. Dit betekent natuurlijk dat de batterij sneller leeg raakt en dat je soms dringend op zoek moet naar stroom. Een openbaar oplaadstation lijkt misschien een redder in nood, maar ook hackers zijn er dol op … ‘Juice hacking’ is een techniek waarbij hackers USB-stekkers en -kabels in openbare stations kunnen gebruiken om malware in apparaten te injecteren of informatie van je smartphone te halen. Dus hoewel het overal meenemen van een draagbare oplader misschien niet zo stijlvol is of handig lijkt als een openbaar oplaadstation, is het zonder twijfel de veiligste optie.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This