Internet Exchanges beginnen uitrol van 100G LR-1

5 juli 2023

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen AMS-IX, BCIX, DE-CIX en LINX mee. Zij implementeren deze technologie als eerste in Amsterdam, Berlijn, Frankfurt en Londen.

De nieuwe technologie biedt belangrijke voordelen, menen zij. Terwijl de bestaande 100G LR-4 vier lasers gebruikt, elk met een signaal van 25 Gbps, gebruikt de nieuwe 100G LR-technologie slechts één enkele laser. Het past echter pulsamplitudemodulatie (PAM4) toe om gegevens met 100 Gbps te verzenden. 

De vermindering van de complexiteit van het ontwerp van de zendontvanger door de 100G LR-technologie zal resulteren in energiebesparingen en in een betere prijsstelling voor de zendontvanger. Dit biedt niet alleen voordelen op korte tot middellange termijn, maar zal ook nieuwe transceiver-vormfactoren mogelijk maken die kunnen leiden tot nog grotere prestatie- en efficiëntieverbeteringen in de toekomst, schrijft Ruben van den Brink, CTO van AMS-IX in een blog

De 100G LR-technologie is al beschikbaar met een breed scala aan compatibele routers van alle grote leveranciers en is bovendien compatibel met de huidige glasvezeltechnologie.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This