Tutanota ontwikkelt Post-Quantum Secure Cloud

4 juli 2023

Tutanota – bekend van uioterst veilige email services – is gestart met het project PQDrive. Dit project is bedoeld voor het ontwikkelen van zogeheten Post-Quantum Encrypted Online Storage voor het veilig opslaan en delen van bestanden in een tijd waarin kwantumcomputers steeds meer impoact hebben op encrypotie.

Het PQDrive-project heeft een subsidie ontvangen van de Duitse overheid en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Bergische Universität Wuppertal.

Aan het einde van het project wordt het product TutaDrive uitgebracht. Voorafgaand aan de definitieve release zal er een bètaversie beschikbaar zijn voor klanten van Tutanota. Op deze manier kan post-quantum veilige encryptie in een vroeg stadium worden gelanceerd en kunnen functies worden getest en verbeterd.

TutaDrive wordt de eerste end-to-end versleutelde cloudoplossing waarmee gegevens veilig kunnen worden opgeslagen en uitgewisseld, zelfs in het tijdperk van kwantumcomputers. Hoewel kwantumcomputers straks vrij eenvoudig ‘normaal’ versleutelde gegevens kunnen ontsleutelen, zullen ze Tutanota’s post-kwantumbeveiligde versleuteling niet kunnen doorbreken, stelt het bedrijf.

Het probleem van vandaag is niet alleen dat de huidige encryptietechnieken niet geschikt zijn voor de toekomst. Het is ook dat nog steeds de meeste mensen, maar in toenemende mate zelfs bedrijven, niet-versleutelde cloudservices gebruiken. Bij Tutanota wil men dat veranderen: TutaDrive, voortbouwend op versleutelde e-mail en kalender, streeft naar het creëren van een volledig versleutelde oplossing voor cloudopslag die automatisch alle bestanden end-to-end versleutelt op een kwantumbestendige manier. Het zal net zo gebruiksvriendelijk zijn als elke andere Drive-oplossing, maar dan dus met een ongeëvenaard beveiligingsniveau.

De lancering van PQDrive zal naar verwachting in de komende drie jaar 30 nieuwe banen creëren in Hannover, waar het bedrijf is gevestigd. Enorme rekencapaciteiten, zoals bij kwantumcomputers zelf, zijn niet nodig voor het project. “We zijn als het ware in een gevecht tussen mens en machine verwikkeld”, legt Matthias Pfau, medeoprichter van Tutanota, uit. “We hebben de slimste koppen nodig om kwantumveilige encryptie in onze cloudoplossing TutaDrive te integreren, zodat iedereen het vrij gemakkelijk kan gebruiken – terwijl kwantumcomputers hun tanden bijten in de technologie en niet bij de gegevens kunnen komen.”

Het PQDrive-project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Universiteit van Wuppertal, dat eveneens met ruim € 600.000 wordt gefinancierd. De universiteit neemt belangrijke onderzoekstaken op zich, van het testen van cryptografische algoritmen tot het ontdubbelen van versleutelde gegevens om bronnen te sparen. Prof. dr. Tibor Jager: “Kwantumcomputers worden vaak gezien als een bedreiging die misschien pas over 15 of 20 jaar echt relevant wordt. Maar ze vormen nu al een bedreiging, namelijk voor gegevens die 15 of 20 jaar of langer vertrouwelijk moeten blijven. Bijvoorbeeld op het gebied van zorgdata of e-government. Hier zouden vandaag al procedures moeten worden toegepast die ook kwantumcomputeraanvallen kunnen weerstaan. Daar gaat het om in het PQDrive-project. Bovendien is het goed mogelijk dat kwantumcomputers er veel sneller zullen komen dan verwacht. Recent onderzoek wijst uit dat de race al begonnen is.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This