65% van financieel directeurs werkt nog met Excel voor rapportering

4 juli 2023

65% van de Belgische CFO’s gebruikt nog steeds Excel voor financiële reporting. Bijna 6 op 10 geeft aan ontevreden te zijn over beschikbare tools voor prognose en simulatie. Slechts 4 op 10 hoorde al over EPM-software. 3 op 4 plant investeringen in software voor geautomatiseerde reporting. Analyse van gegevens staat met stip op één in het lijstje van belangrijke kerncompetenties voor financieel directeurs. Aldus een onderzoek van EMAsphere.

2023 is bijna halfweg. Het moment voor heel wat financieel directeurs om even stil te staan bij hun financiële rapportering. En daarvoor doet de grote meerderheid (65%) vandaag opvallend genoeg nog steeds beroep op het oude getrouwe Excel. Extra opvallend hierbij is dat maar liefst 6 op de 10 van de ondervraagde financieel directeurs aangeeft ontevreden te zijn over de beschikbare tools voor forecasting en simulatie. Het is moeilijk het ene niet aan het andere te linken. Excel is een heel nuttige software, maar voor een uitgebreide financiële rapportering bots je toch snel op de limieten. Dit alles blijkt uit een online enquête van EMAsphere bij 62 verantwoordelijken voor financiële rapportering, waaronder 52 financieel directeurs.

Het doel van de enquête was om een beter begrip te krijgen van een opvallend resultaat van een onderzoek door PwC en de DFCG. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat maar liefst 93% van de directie van financiële afdelingen van plan is om op korte termijn te investeren in de digitalisering van de financiële afdeling. De voorbije jaren werden getekend door heel wat onzekerheden (Covid, oorlog in Oekraïne, inflatie en de energiecrisis), waardoor de nood aan nauwkeurige forecasting tools steeds belangrijker wordt.

Werk aan de winkel

Dat er een duidelijke wil bestaat om te evolueren naar meer automatisering van financiële reporting – om snel en op elk moment over betrouwbare cijfers te beschikken – zal niemand verbazen. Dat slechts 4 op 10 van de ondervraagde financieel directeurs ooit al van EPM-software gehoord heeft, misschien wat meer. Al is daar wel een logische verklaring voor te vinden. ‘Kunnen werken met digitale tools’ wordt niet als belangrijke competentie aangeduid door de financieel directeurs zelf. Het is dan ook logisch om te veronderstellen dat het daadwerkelijk gebruiken van die digitale tools door een medewerker van de financiële afdeling wordt gedaan en niet rechtstreeks door de directie. Daarentegen is de CFO uiteraard wel de aangewezen persoon om analyses uit te voeren.

EMAsphere is een Software-as-a-Service oplossing die rechtstreeks verbinding maakt met je (boekhoud, HR, CRM …) systeem en vooraf geconfigureerde dashboards aanbiedt, helemaal aanpasbaar en altijd up-to-date. De toegevoegde waarde van de financieel directeur ligt duidelijk in het analyseren van data en het nemen van de juiste, onderbouwde beslissingen. ​ Het delen van inzichtelijke rapporten met de verschillende stakeholders van je bedrijf: CEO, directieleden, managers gebeurt in enkele clicks.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This