Onderzoek Trend Micro: veel zakelijke leiders zien het verband tussen beveiliging en data-inzicht niet

12 juni 2023

Uit onderzoek van Trend Micro blijkt dat veel zakelijke leiders het verband niet zien tussen beveiliging en inzicht in data, ondanks dat zij wel erkennen dat effectieve beveiliging digitalisering kan versnellen.

“Datagedreven inzichten zijn een steeds belangrijkere basis voor de duurzame groei die het bestuur vandaag de dag eist. Maar als data niet goed zijn beveiligd, hebben zulke initiatieven weinig kans op slagen”, aldus Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. “Het wordt tijd dat zakelijke leiders het belang van beveiliging voor de groei van de gehele organisatie erkennen en dat CISO’s zichzelf overtuigender inzetten.”

Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Belgische organisaties (61% wereldwijd) het ermee eens is dat er in 2023 – vanwege de onzekere macro-economische en geopolitieke uitdagingen – dringend behoefte is aan verbreding van hun inkomstenstromen. Nog eens 56% (68% wereldwijd) zegt dat toegang tot data essentieel is voor het ontsluiten van deze nieuwe inkomstenstromen, terwijl 79% (91% wereldwijd) stelt dat zij tot op zekere hoogte kostenbesparingen kunnen realiseren door data beter te gebruiken.

Data analytics en soortgelijke tools kunnen de flexibiliteit van bedrijven vergroten door hen te helpen te anticiperen op markttrends en door financiële prognoses te maken. 30% van de Belgische beleidsmakers zegt echter dat zij het verband tussen beveiliging en data-inzichten niet begrijpen. Een nog groter aantal slaagt er niet in verbanden te leggen tussen beveiliging en het genereren van nieuwe inkomstenstromen (64%) en kostenbesparingen (58%).

Het feit dat 47% van de Belgische respondenten beweert dat het huidige beveiligingsbeleid en -processen van hun organisatie voor informatiesilo’s zorgt, is dan ook zeer verontrustend. Dit zou projecten voor data-inzichten actief kunnen ondermijnen, en versterkt de behoefte aan meer platformgebaseerde beveiligingsoplossingen. Hoewel veel leiders nog steeds niet overtuigd zijn van de rol die beveiliging kan spelen bij het ontsluiten van inzicht in en groei van data, gelooft bijna tweederde wel dat het beveiligingsbeleid digitalisering kan versnellen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de security posture van de meeste organisaties steeds volwassener wordt. Ongeveer zes op de 10 ondervraagde Belgische IT-besluitvormers (64%) zegt dat de organisatie het cyberrisico bijhoudt en daarover rapporteert. Nog eens 93% zegt dat hun organisatie een verbeteringsprogramma heeft om de doelstellingen van digitale transformatie te helpen verwezenlijken.

Bezoek de website voor een volledig exemplaar van het rapport.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This