Google kondigt nieuwe functies aan op jaarlijkse Google I/O-conferentie

11 mei 2023

Google trapte vandaag zijn jaarlijkse Google I/O-evenement af. Tijdens de inleidende conferentie presenteerde het technologiebedrijf zijn aankomende innovaties voor zijn producten en diensten. Het evenement staat dit jaar vooral in het teken van vooruitgang op het gebied van artificiële intelligentie, zoals Google CEO Sundar Pichai tijdens zijn keynote vertelde: “AI heeft een behoorlijk druk jaar, dus we hebben veel te bespreken.”  

Google Maps lanceert immersieve weergave voor routebeschrijvingen 

Google heeft Maps het afgelopen jaar opnieuw uitgevonden. Het platform is nu nog visueler met functies als zoeken met Live View en Immersive View voor verschillende locaties. Google introduceert nu, dankzij de vooruitgang in AI, een nieuwe manier om routes te begrijpen voordat gebruikers de weg op gaan. Met Immersive View zien gebruikers elk onderdeel van een route vanaf het begin, of ze nu rijden, lopen of fietsen. Immersive View voor routes zal de komende maanden beschikbaar worden in onder meer Amsterdam, Berlijn, Dublin, Firenze, Las Vegas en Londen. Lees hier meer. 

Supercharging Search met generatieve AI 

Met generatieve AI in Search luidt Google een heel nieuw tijdperk in voor zoekopdrachten. Gebruikers kunnen een onderwerp sneller begrijpen en gemakkelijker nieuwe inzichten en ideeën ontdekken. Na het invoeren van een zoekopdracht krijgen gebruikers direct een door AI gegenereerde samenvatting met belangrijke informatie, inclusief links, te zien. Tegelijkertijd biedt Google nu een overzicht wanneer gebruikers online winkelen, waardoor zelfs de meest doordachte en complexe aankoopbeslissingen sneller en veel eenvoudiger worden. Bij het zoeken naar een product wordt een overzicht aangeboden met belangrijke elementen en relevante producten. De zoekmachine toont relevante en actuele productbeschrijvingen, inclusief reviews, beoordelingen, prijzen en productafbeeldingen. Lees hier meer.  

Magic Editor in Google Foto’s 

Google introduceerde vandaag Magic Editor. Deze nieuwe experimentele ervaring om foto’s te bewerken, maakt gebruik van generatieve AI om foto’s opnieuw uit te vinden en bewerken nog gemakkelijker te maken. Gebruikers zullen onder meer de algehele compositie van een foto kunnen verbeteren door de centrale elementen van de foto opnieuw te positioneren en gaten, na het wijzigen, op te vullen. Magic Editor zal later dit jaar beschikbaar zijn op Pixel. Lees hier meer. 

PaLM 2, Googles taalmodel van de volgende generatie 

PaLM 2 is een state-of-the-art taalmodel: het is goed in rekenen, coderen, redeneren en meertalig vertalen. Het maakt gebruik van de nieuwste JAX- en TPU v4-infrastructuren waardoor het efficiënter te trainen is. Het heeft ook betere algemene prestaties door zijn kleinere omvang en het gebruik van optimale schaling voor het rekenwerk. Lees hier meer.  

Druk jezelf uit op Android, met behulp van AI  

Google introduceert nieuwe manieren voor gebruikers om hun Android-telefoon te personaliseren, dankzij Googles vooruitgang in generatieve AI-technologie. Android helpt gebruikers het uiterlijk en het gevoel van hun toestel te veranderen en persoonlijker te maken. Google lanceert vandaag wereldwijd Creative Compose, Cinematic Wallpapers en Generative AI Wallpapers. Lees hier meer.   

Nieuwe functies en updates voor een veiligere toekomst 

Het streven van Google om iedereen online veilig te houden, begint bij het maken van producten die standaard veilig en privé zijn en door de gebruiker worden gecontroleerd. Tijdens I/O kondigde Google nieuwe functies aan, zoals veilig browsen dat gebruikmaakt van AI om gevaarlijke sites en bestanden te identificeren en gebruikers te waarschuwen. De tool is in staat oplichting te stoppen voor het plaatsvindt. Het maakt het ook mogelijk om op alle apparaten in te loggen op een Google-account via een toegangssleutel, wat de manier van toegang vereenvoudigt en beveiligt. Lees hier meer. 

Search Ads van vandaag en morgen 

Google start met een experiment genaamd Search Generative Experience (SGE), dat de komende weken beschikbaar zal zijn in de VS. Met SGE blijven zoekadvertenties verschijnen in speciale advertentieruimtes op een pagina. In deze nieuwe ervaring hebben adverteerders nog steeds de mogelijkheid om potentiële klanten te bereiken tijdens hun zoektocht. Zoals altijd wil Google transparant zijn en zorgt het ervoor dat advertenties onderscheiden kunnen worden van organische zoekresultaten. Lees hier meer.  

De verantwoordelijkheid van AI 

Op zijn conferentie besprak Google de huidige vooruitgang op het gebied van artificiële intelligentie. Het bedrijf vindt dat zijn benadering van AI zowel gedurfd als verantwoord moet zijn. Dat betekent dat het ontwikkelen van AI op een manier gebeurt die de positieve voordelen voor de samenleving maximaliseert en tegelijkertijd de uitdagingen aanpakt, geleid door Googles AI-principes. AI is al aanwezig in talrijke Google-producten, zoals Google Maps en Translate. Google past AI echter ook toe om te helpen bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, gezondheidszorg en het bestrijden van desinformatie. Lees hier meer.  

Bard 

Bard is nu beschikbaar in 180 landen, ook in het Japans en Koreaans, terwijl zijn coderingsupgrades en exportfunctionaliteiten worden verbeterd. Bovendien wordt de tool geïntegreerd met diensten van derden, zoals Adobe, Instacart, Wolfram en Khan Academy. Lees hier meer.  

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This