NTT DATA digitaliseert meer dan 2 miljoen culturele erfgoederen van de Vaticaanse Bibliotheek

9 mei 2023

NTT DATA heeft ‘AMLAD’ ontwikkeld, een digitale archiveringsoplossing die wordt gebruikt om de culturele activa van de Vaticaanse bibliotheek te digitaliseren en te archiveren. Met meer dan 2 miljoen activa moet de oplossing ongeveer 1,6 miljoen boeken, 80.000 manuscripten, 300.000 munten en medailles, en 150.000 prenten en tekeningen omvatten, digitale kopieën die zullen helpen ze te bewaren.

Cultuurgoederen in bibliotheken en musea over de hele wereld laten de evolutie van de menselijke geschiedenis zien, maar lopen voortdurend het risico van verval. Digitalisering is daarom een mogelijkheid voor hun onderhoud en behoud. Dat is de reden dat NTT DATA deze tool heeft ontwikkeld voor de digitale archivering van 2D- en 3D-gegevens.

Bovendien slaat de oplossing de gegevens op volgens internationale gegevensstructuren, in overeenstemming met de classificaties en normen van bibliotheken en de eigen regels van de Vaticaanse bibliotheek.

Asahi Hasebe, hoofd van het AMLAD-project bij NTT DATA, legt uit dat “er een groot aantal waardevolle cultuurgoederen ligt opgeslagen in culturele instellingen over de hele wereld. Je kunt ze echter alleen bekijken door erheen te gaan, en zelfs als je erheen gaat, is het erg moeilijk om te vinden wat je zoekt. Als digitale gegevens echter goed worden gearchiveerd, is het mogelijk om gemakkelijk en vrij te vinden en te bekijken wat je wilt, waar ter wereld je ook bent”.

Mauro Mantovani, directeur van de Vaticaanse Bibliotheek vervolgt: “In dezelfde lijn en continuïteit als de emeritus directeur, mgr. Cesare Pasini, ben ik ook van mening dat onze bezittingen zorgvuldig moeten worden bewaard. De digitale archiveringsoplossing van AMLAD heeft bijgedragen aan de lange termijn bewaring van deze uiterst waardevolle bezittingen zonder schade te veroorzaken. NTT DATA heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ondersteuning van onze missie in de Vaticaanse Bibliotheek om verzamelde bezittingen uit de hele wereld, ongeacht ras, afkomst, cultuur, religie, politiek of ideologie,openbaar te maken en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling te ondersteunen’.

Het digitaliseringsproject van de Vaticaanse Bibliotheek begon in 2014 en in februari 2023 lanceerde NTT DATA het 1e project met de Bibliotheek om haar online gemeenschap uit te breiden door de Bibliotheek en haar sympathisanten met elkaar te verbinden. Het initiatief is ontworpen om beloningen te bieden aan deze achterban, met behulp van NFT’s en blockchaintechnologie, wanneer zij het project delen op hun sociale kanalen of hun steun betuigen aan de Vaticaanse bibliotheek.

Met deze NFT’s kunnen zij op de website hoge-resolutiebeelden bekijken van 15 culturele erfgoeditems die eigendom zijn van de bibliotheek met verklarende teksten, gemaakt voor deze erfgoeditems. NTT DATA heeft dit ontwikkeld om een nieuwe verbinding te creëren tussen de Vaticaanse bibliotheek en haar aanhangers.

Asahi Hasebe, hoofd van het AMLAD-project bij NTT DATA, legt uit dat “de Web3-technologie, met kenmerken als onveranderlijk, permanent en vrij bruikbaar, geschikt is voor het creëren van verbindingen en gemeenschappen op basis van individuele intenties en vertrouwen. En het creëren van nieuwe verbindingen en gemeenschappen op basis van digitale inhoud is niets anders dan het “gebruik” van de digitale archieven waar we op hopen. Bij het verkennen van de waarde en betekenis van Web3 in de hele samenleving, geloof ik dat dit project het potentieel heeft om de eerste use case van het Web3-tijdperk te zijn.”

Mauro Mantovani, directeur van de Vaticaanse Bibliotheek: ‘Niet alleen de Vaticaanse Bibliotheek ziet waarde in de nieuwe gemeenschappen die NTT DATA creëert. NTT DATA zal zeker doorgaan met het creëren van dit soort nieuwe systemen met verschillende partners over de hele wereld.’

Met het resultaat van het eerste project met de Vaticaanse Bibliotheek zal NTT DATA doorgaan met het verbeteren van de diensten op basis van Web3-technologie.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This