Software gaat onbewuste discriminatie op arbeidsmarkt tegen

12 april 2023

Werkgevers dreigen door verouderde recruitmentsoftware onbewust te discrimineren. Speciale datagedreven software van tech-bedrijf Recrout kan voorkomen dat ze onderscheid maken op basis van godsdienst, levensovertuiging, seksuele geaardheid, gender, nationaliteit, leeftijd of handicap, zodat ze puur selecteren op competenties.

Karim Akhlal

Daarom zoeken bedrijven naar manieren om op zorgvuldige wijze vast te leggen op welke basis nieuwe medewerkers worden geworven. Minstens zo belangrijk is het dat bedrijven inzichtelijk maken hoe kandidaten uit het aanbod van kandidaten worden geselecteerd en daadwerkelijk in aanmerking komen voor de beschikbare functie.

“De reputatieschade kan voor bedrijven die, bewust of onbewust, discrimineren op basis van eerder genoemde kenmerken zeer groot zijn,” vertelt Karim Akhlal, eigenaar van Recrout, een innovatieve HR-tech-organisatie dat speciuale software voor dit doel heeft ontwikkeld. “Het kost veel tijd om als bedrijf een goede naam en reputatie op te bouwen, maar deze is snel afgebroken. Zeker onder druk van de publieke opinie.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This