Microsoft wil miljard investeren in datacenter in productiefaciliteit van Foxconn

7 april 2023

Soms werken twee bedrijven zo nauw samen dat ze – letterlijk – dicht bij elkaar kruipen. Zo heeft PostNL een volledige etage in het reusachtige distributiecentrum van bol.com in Waalwijk in gebruik voor de distraite van pakketten. Dus waarom zou een techbedrijf niet een datacenter kunnen bouwen op de reusachtige manufacturing-site van een belangrijke klant?

Dat is het idee achter een project dat Microsoft in de Verenigde Staten wil ondernemen. De Taiwanese manufacturing-gigant Hon Hai Technology Group – beter bekend als Foxconn – bouwt in de staat Wisconsin een enorme fabriek en heeft daarvoor uitgebreide IT-faciliteiten nodig. Microsoft wil die diensten leveren en is daarom van plan een speciaal datacenter op het nieuwe terrein van Foxconn te bouwen.

Als alle vergunningen binnen zijn, koopt Microsoft een stuk grond op het terrein van Foxconn voor een bedrag van 50 miljoen dollar. Daarop zal het nieuwe datacenter worden geplaatst. Foxconn zal de opbrengst van de Microsoft-landverkoop ontvangen als een gedeeltelijke terugbetaling van het geld dat Foxconn in 2017 heeft betaald om zelf de grond voor de fabriek te verwerven. In de nieuwe faciliteit zal Microsoft een speciaal voor Foxconn ingerichte cloud opzetten. 

Overigens is het plan niet onomstreden. Met name het waterverbruik van het datacenter baart omwonenden zorgen. Zij stellen dat het datacenter evenveel water zal gebruiken als een kleine stad van 30.000 tot 50.000 mensen en zij vrezen dat deze waterconsumptie ten kostte zal gaan van de omgeving. Ook de komst van de fabriek zelf heeft int het verleden tot veel commotie geleid.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This